Ţara în care camioanele Roman produse la Braşov sunt întâlnite pe drum mai des decât în România. Un fotograf le-a făcut celebre

Fabrica de camioane din Braşov concura în anii comunismului cu producătorii europeni renumiţi pe piaţă precum Scania sau Tatra. Autocamioanele Roman erau exportate în zeci de ţări din lume, preponderent în ţări socialiste.

10 iul. 2022, 14:21

Aşa se face că acum Cuba a devenit ţara în care camioanele Roman produse la Braşov sunt întâlnite pe drum mai des decât în România. Din cauza embargoului aplicat autorităţilor de la Havana, durata de viaţă a camioanelor a devenit mai lungă decât în alte ţări. Astfel, camioanele sunt exploatate de zeci de ani şi pentru că mecanicii cubanezi s-au preocupat să le repare.

În Cuba comunistă din 2022, camioanele Roman au devenit o parte firească din peisaj. Încă circulă cu zecile pe străzi şi sunt folosite în continuare de transportatori.

Fotograful cubanez Maikel Bernal e pasionat de camioane şi vehicule speciale. Artistul şi-a făcut un hobby din a surprinde asemenea vehicule şi publică imaginile inedite pe pagina sa. Printre vehiculele surprinse sunt şi camioanele Roman. Mai des întâlnite sunt cele importate din fosta URSS sau din China, scrie piataauto.md.

Frecvenţa cu care sunt fotografiate camioanele româneşti scoate la iveală faptul că sunt folosite în continuare în număr mare în provinciile cubaneze.

Citeşte şi: Complexul turistic de lux din mijlocul pădurii care nu apare pe Booking. Este la doar câţiva kilometri de Bucureşti

Uzina de camioane Roman din Braşov, istoria de la mărire la decădere

Uzina Roman a fost înfiinţată ca fabrică de armament în 1938. După naţionalizarea din 1953, comuniştii au denumit-o Steagu Roşu, moment în care a început producţia de autocamioane. Primul astfel de vehicul a fost produs în 1954, iar uzina a început să aibă comenzi tot mai mari.

În 1977 a ajuns la o producţie record de 33.000 de camioane pe an. În aceste condiţii, şi numărul de angajaţi a crescut semnificativ. Dacă în 1954 fabrica avea 4.400 de salariaţi, în 1978 a ajuns la 26.000. Aşa se face că „Steagul Roşu” devenise cea mai mare uzină din Braşov, cu succes şi în străinătate.

Celebrele Carpaţi, Bucegi, ROMAN sau DAC au ajuns la mare căutare la export în state precum Ungaria, Germania de Est (RDG), Polonia, Statele Unite sau Grecia.

După Revoluţia din 1989 a început şi declinul uzinei braşovene deoarece comenzile de noi camioane au scăzut dramatic. În 2004, uzina a fost privatizată şi mii de oameni au fost concediaţi.  Ultimul an cu profit a fost 2009, iar acum compania are datorii de 120 de milioane de lei.

Din 2014, fabrica este în insolvenţă şi reorganizare. Acţionarul majoritar al fabricii este Asociaţia Pro Roman Braşov, care reuneşte 15 oameni de afaceri locali. Unul dintre acţionari este Ioan Neculaie, care a pierdut controlul asupra societăţii în 2014, în urma unui proces.

În noiembrie 2021, presa locală din Braşov scria că Uzina Roman SA ar putea să iasă din insolvență, după ce în ultimii patru ani a plătit peste 120 de milioane de lei din datorii.

Compania Roman SA Braşov, producător de autocamioane şi autobuze, a intrat în insolvenţă la cererea administratorilor la începutul lui septembrie 2014 pentru o datorie de 90 de milioane de lei.

În acest timp, suprafața uzinei s-a restrâns de la 106 hectare la aproximativ 35 de hectare, restul suprafeței fiind vândută unor investitori, printre care se numără și frații Pavăl care intenționează să inaugureze anul viitor un magazin Dedeman pe fosta platformă a Fabricii de Jante a uzinei brașovene, teren pentru care au achitat 4 milioane de euro. Banii astfel obținuți au fost folosiți pentru plata datoriilor către creditori, dar și către angajați.

Citeşte şi: Război în Ucraina, faza din bucătărie. UNESCO declară borşul ucrainean patrimoniu protejat. Reţetă borş ucrainean