Tăriceanu ameninţă că va sesiza CNCD dacă Guvernul va decide doar redeschiderea grădiniţelor private

Conducerea ALDE ameninţă că va sesiza Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării dacă decizia anunțată de președintele Klaus Iohannis privind redeschiderea creșelor și grădinițelor PRIVATE după 15 iunie se va concretiza într-o decizie a Guvernului PNL.

RomaniaTV.net
10 iun. 2020, 09:15
Tăriceanu ameninţă că va sesiza CNCD dacă Guvernul va decide doar redeschiderea grădiniţelor private

„Președintele Klaus Iohannis discriminează copiii în funcție de veniturile părinților! 

Considerăm că măsura anunțată de Klaus Iohannis este o discriminare gravă a copiiilor și a dreptului lor la îngrijire și educație, în funcție de veniturile părinților.

Accesul la îngrijire și educație pentru copii în cadrul creșelor și grădinițelor de stat este gratuit, spre deosebire de sistemul privat, astfel că păstrarea grădinițelor și creșelor de stat închise după 15 iunie îi va obliga pe părinții care au venituri mici să caute alte soluții, poate mai puțin sigure, pentru supravegherea copiilor în timpul în care se află la serviciu sau, în anumite cazuri, părinții vor fi obligați să aleagă între a-și îngriji copiii sau a avea un loc de muncă.

Constatăm cu îngrijorare că, aproape în fiecare zi, în loc să fie un factor coagulant, președintele Klaus Iohannis introduce în spațiul public teme care dezbină societatea românească. După discriminarea la adresa persoanelor în vârstă, a bolnavilor non COVID, acum politica promovată de dl Iohannis și Guvernul său pune românii cu venituri mai modeste împotriva celor cu venituri mai mari. Asta pentru că știe că românii cu venituri mai mici nu fac parte din electoratul domniei sale și al PNL?

Fiecare zi care trece ne mai dă o dovadă de cât de strâmb și complet lipsit de logică gândește acest guvern. ALDE nu va permite ca acest Guvern Iohannis & Orban să mai afecteze, prin politicile pe care le promovează, drepturile vreunei categorii sociale”, susţin reprezentanţii ALDE.

 

Unele grădiniţe de stat vor putea fi deschise în această vară. Explicaţia ministrului Sănătăţii

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a explicat la TVR că pe lângă decizia redeschiderii creşelor, grădinițelor private și a after-school-urilor, și unele grădinițe de stat pot fi deschise pe perioada verii. Tătaru a explicat că autoritățile locale pot deschide grădiniţe de stat pe vară, aşa cum procedau în anii trecuţi, pentru a-i ajuta pe părinţii care nu aveau cu cine să lase copiii cât timp erau la serviciu.

„Având în vedere că pe 12 iunie se termină şcoala şi atunci părinţii care primeau până acum 75% din salariu ca să poată rămâne acasă cu copiii nu vor mai putea sta. Şi atunci am gândit că trebuie să gestionăm deschiderea creşelor, a grădiniţelor private sau dacă autorităţile locale, aşa cum ştiam din verile trecute, o grădiniţă publică putea rămâne deschisă să-i poată prelua, şi after-scool-urile”, a explicat ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, într-un interviu la TVR.

Monica Anisie, ministrul Educaţiei, a declarat, marţi, că decizia referitoare la deschiderea grădiniţelor de stat în perioada verii va fi luată după ce Ministerul Sănătăţii va evalua situaţia epidemiologică din următoarea perioadă.

”Pentru grădinițelle de stat, așa-numitele ”grădinițe de vară”, așteptăm o evaluare a acestei perioade de relaxare. În funcție de evoluție, decizia este la Ministerul Sănătății. Ministerul ne va spune care este situația și atunci vom lua o decizie. În aceste grădinițe, nu se desfășoară cursuri în perioada verii, ci doar activități educaționale”, a declarat Monica Anisie, conform Educatieprivata.ro.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat marţi că, după data de 15 iunie, va fi posibilă rereschiderea unităților de tip after-school, a grădinițelor și a creșelor private

Şeful statului a precizat că redeschiderea va fi „posibilă, nu obligatorie”. Această măsură va fi luată pentru a veni în sprijinul părinţilor.

Klaus Iohannis: Se impune prelungirea stării de alertă şi după 15 iunie LIVE VIDEO