Tăriceanu vrea să cheme reprezentanţii CSM la Parlament, după votul în cazul Dan Şova

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a anunţat, marţi, că propune organizarea, la Palatul Parlamentului, a unei întâlniri informale între conducerea Senatului şi membrii CSM, pe tema relaţiei bilaterale şi a exercitării atribuţiilor celor două instituţii, în contextul neînţelegerilor iscate după votul în cazul senatorului PSD Dan Șova. Solicitarea vine dupa ce CSM a sesizat Curtea Constitutionalainvocand absenta unei hotarari pronuntate de Senat dupa votul in cazul Sova.

RomaniaTV.net
14 apr. 2015, 10:48

„În ultimul timp, și-au făcut simțită prezența în spațiul public și în relația bilaterală o serie de diferențe de abordări și opinii între Senatul României și Consiliul Superior al Magistraturii. Ele s-au manifestat prin declarații publice polemice ale unor reprezentanți ai celor două instituții și prin sesizarea înaintată Curţii Constituţionale a României de către CSM.
Având în vedere această împrejurare, faptul că Parlamentul se află într-o fază avansată de definitivare a proiectului de lege pentru modificarea Constituției și necesitatea promovării dialogului între autoritățile statului pentru soluționarea unor potențiale disfuncționalități, în 15 aprilie a.c., voi face următoarea propunere membrilor Biroului Permanent al Senatului organizarea cât mai curând posibil, la Palatul Parlamentului, a unei întâlniri informale între membrii Biroului Permanent al Senatului și membrii CSM, la care participanții să exprime în mod liber și fără o ordine de zi prestabilită problemele cu care se confruntă în relația bilaterală și în exercitarea atribuțiilor constituționale între cele două instituții. Apreciez că, în urma unui astfel de dialog constructiv, vor putea fi identificate o serie de probleme pe care Parlamentul le-ar putea soluționa în viitorul apropiat în cadrul procesului legislativ.
Voi ruga membrii Biroului Permanent al Senatului să exprime un punct de vedere la următoarea ședință a BP după ce-și vor fi consultat colegii din grupurile parlamentare în legătură cu oportunitatea unei astfel de întâlniri și cu formatul dezbaterilor pe care îl vom propune CSM”, se arată în comunicatul Senatului.

Dan Șova este acuzat de DNA de săvârșirea a trei infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu în dosarul privind fapte de corupție la companiile energetice Turceni și Rovinari. Procurorii DNA au cerut ridicarea imunităţii şi încuviinţarea arestării. Solicitarea DNA de arestare a înregistrat 79 de voturi „pentru”, 67 „împotrivă” şi 5 abţineri, pentru aprobare. Potrivit anunţului oficial făcut în plen în urma numărătorii voturilor, ca urmare a faptului că nu a fost întrunit votul majorităţii senatorilor, Senatul nu încuviinţează arestarea preventivă a lui Dan Şova. Numărul total al senatorilor este de 168, majoritatea fiind, astfel, de 85 de parlamentari. Rezultatului votului nu a fost în Monitorul Oficial.

La scurt timp, CSM a sesizat Curtea Constitutionala invocand absenta unei hotarari pronuntate de Senat dupa votul in cazul Sova. Săptămâna trecută, Curtea Constituţională a admis sesizarea depusă de către Consiliul Superior al Magistraturii şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care au reclamat faptul că Senatul nu a emis o hotărâre oficială privind votul dat faţă de cererea DNA de arestare a senatorului PSD Dan Şova. „Senatul este obligat să redacteze hotărârea şi să o publice în Monitorul Oficial”, a susţinut CCR.