Ţările europene, vulnerabile în faţa crizei energetice. Italia, în pericol să piardă aproape 600.000 de locuri de muncă

Italia riscă să piardă până la 582.000 de locuri de muncă din cauza crizei energetice și a recesiunii economice, scrie presa națională din Peninsulă, citând un studiu al Confederației Industriașilor, Confindustria.

20 sept. 2022, 12:08
Ţările europene, vulnerabile în faţa crizei energetice. Italia, în pericol să piardă aproape 600.000 de locuri de muncă

Potrivit datelor, dacă prețul gazului se menține la nivelul actual (media pentru august a fost de 235 de euro pe megawat-oră), economia italiană va scădea cu 2,2% anul viitor, iar țara va pierde până la 383.000 de locuri de muncă între 2022 și în 2023. Cu toate acestea, dacă prețul va ajunge la 298 de euro pe megawat-oră, care este nivelul prognozat pe baza prognozelor, Italia ar putea suferi o scădere cu 3,2% a PIB-ului și ar putea pierde sute de mii de locuri de muncă.

Potrivit previziunilor analiștilor, dacă Rusia va opri complet livrările de gaz din octombrie, Italiei ar putea fi privată de aproximativ 8% (6,4 miliarde de metri cubi) din gazul de care are nevoie pentru a acoperi cererea, ținând cont de aprovizionarea și rezervele alternative disponibile. O astfel de penurie ar putea duce la închiderea în masă a companiilor și industriilor din țară, scrie csmtimes.com.

Citeşte şi Criza energetică îi lasă pe moldoveni pradă gerului. Gazele se vor scumpi cu peste 30%

Italia se bazează pe importuri pentru aproape 75% din consumul său de energie. La începutul acestui an, a importat 40% din gazul său din Rusia, dar în iulie achizițiile rusești au scăzut la 25%, din cauza sancțiunilor. La începutul acestei luni, Italia a pierdut din nou o mare parte din aprovizionarea cu gaz Rusia, când Gazprom a oprit fluxul gazoductului Nord Stream 1 din cauza unor probleme tehnice.

Ministrul italian al economiei, Daniele Franco, a avertizat recent că costurile nete ale importului de energie ale Italiei s-ar putea dubla la 100 de miliarde de euro în acest an, sau 3% din PIB.

Citeşte şi Criza energetică provoacă îngrijorare în Europa. Cum își ajută guvernele din Europa locuitorii să treacă mai uşor pentru creşterile de preţuri la energie