Taurul hibrid de la Paris: Lamborghini Asterion LPI 910-4 VIDEO

“Noi mereu investim în tehnologii noi şi concepem ceva neaşteptat”. Cu aceste cuvinte a fost prezentat la standul Lamborghini de la Paris un concept hibrid impresionant, care ne prezintă direcţia în care vor evolua viitoarele modele ale mărcii. Botezat Asterion LPI 910-4, conceptul dezvoltă o putere maximă de 910 CP.

RomaniaTV.net
07 oct. 2014, 13:02

Ansamblul hibrid este format din motorul V10 de 5.2 litri şi 610 CP de pe Huracan şi 3 motoare electrice care aduc un aport de aproximativ 300 CP. V10-le asigură tracţiunea pe roţile din spate, în timp ce motoarele electrice angrenează puntea faţă. Puterea ajunge la roţi prin intermediul unei cutii cu dublu ambreiaj LDF (Lamborghini Doppia Frizione) cu 7 rapoarte. Rezultatul: acceleraţia de la 0 la 100 km/h se face în 3 secunde, iar viteza maximă este de 320 km/h.

Dacă Huracan şi Aventador au un design agresiv, inspirat din lumea avioanelor de vânătoare, Asterion arată mai cuminte şi aduce aminte de un model de legendă al italienilor: Lamborghini Miura. Stephan Winkelmann, preşedintele firmei din Sant’Agata Bolognese, spune despre Asterion că “este orientat mai mult spre condusul zilnic în condiţii maxime de confort decât pentru performanţă extremă pe circuit”.

Această filosofie se regăseşte şi la interior, unde ambele scaune sunt montate mai sus decât în modelele existente în gama Lamborghini. Volanul cu 3 spiţe, inspirat de cel de pe Miura, conform designerilor italieni, include 3 butoane de la care pot fi alese modurile de condus: Zero (mod complet electric,  autonomia este de 50 km), I ( de la “Ibrido” – modul hibrid, care combină puterea motorului pe benzină cu cele 3 motoare electrice) şi T (de la “Termico” – este folosit doar motorul V10). Ca o curiozitate, condus în modul Zero, Asterion LPI 910-4 este primul Lamborghini cu tracţiune faţă din istoria mărcii. Cifre atipice pentru un supercar “made in Italy” găsim la consum şi emisiile de CO2: 4.1 l/100 km în regim mixt şi 98 g/km, conform Lamborghini.

Oficialii italieni susţin că Asterion este “un model care ar putea intra imediat în producţie, folosind tehnologiile pe care le avem în acest moment la dispoziţie”. Deşi Lamborghini ne-ar putea surprinde cu o ediţie limitată a hibridului, cu un preţ de pornire peste cel al lui Aventador, cel mai probabil tehnologia de pe Asterion o vom regăsi sub capota viitorului SUV al firmei din Sant’Agata Bolognese, prevăzut sa apară în 2017.