Taxa pe boală. Categoria de angajați care poate pierde chiar și 750 de lei după impozitarea concediului medical

Taxa pe boală i-a revoltat pe angajații care pot pierde până la 750 de lei. Din această lună, ar putea dispărea, speranțele oamenilor îndreptându-se către Avocatul Poporului.

27 ian. 2024, 14:27
Taxa pe boală. Categoria de angajați care poate pierde chiar și 750 de lei după impozitarea concediului medical
Taxa pe boală 2024

Taxa pe boală 2024. Reprezentanții USR au mers la Avocatul Poporului și au cerut să atace noua ordonanță la Curtea Constituțională. Rămâne de văzut dacă acest lucru se va întâmpla. Este vorba despre ordonanța prin care va fi impozitat concediul medical sau concediul de boală.

Taca pe boală ar putea fi desființată, astfel că milioane de români ar putea fi scutiți de la a mai da statului niște bani. Înainte de 1 ianuarie 2024, indemnizațiile pentru concediul medical erau impozitate astfel: 10% impozitul pe venit, 25% contribuția asigurărilor sociale.

Citește și: Bătaie de joc la adresa badantelor din Italia! Anunțul care a stârnit revoltă pe rețelele de socializare.”Nu se schimbă nimic, dacă acceptăm”

De la 1 ianuarie 2024, s-a aplicat și această taxă de CASS de 10%. Asta înseamnă că, de exemplu, la un salariu de 75.000 de lei brut, un român pierde 750 de lei.

Concediile medicale vizate de taxa pe boală sunt cele pentru maternitate, pentru îngrijirea  copilului bolnav, cel pentru pacienții cu afecțiuni oncologice ori pentru femeile cu risc maternal. Bolnavii de cancer pierd și ei 10%.

„Fiscalitatea este o prerogativă a Guvernului și este stabilită printr-un sistem de legi. Orice realizator de venituri plătește contribuție de pensii, acei 25%, plătește impozit 10% şi plătește contribuția de sănătate, pentru că toți suntem consumatori de sănătate. S-a ajuns să nu să plătească contribuția de sănătate ca o facilitate, a fost o excepție.

Guvernul – din rațiunile pe care le-a explicat foarte bine și dl. Ciolacu, și dl. Rafila, şi dl. Boloş – a hotărât să elimine această facilitate. 

Nu e o problemă de constuționalitate. Părerea mea este că, chiar dacă dna. Weber va sesiza Curtea Constituțională, sesizarea va fi respinsă, pentru că nu e o problemă de constituționalitate, ci o problemă de oportunitate care cade în sarcina Executivului. 

e spune în rapoartele tuturor instituţiilor internaționale și din experiența țărilor civilizate că da, cash-ul favorizează un anumit tip de corupție și de evaziune fiscală. 

În ceea ce privește măsurile care le poți lua pentru a stârpi sau a limita utilizarea nejustificată a concediului medical, din păcate, ești foarte limitat, pentru că în momentul în care omul și-a luat concediu medical și stă acasă, dacă vrei să verifici prezența lui acasă, intri într-un conflict cu societatea civilă care spune că n-ai voie să faci treaba asta.

Apoi, intri în conflict cu doctorii, care spun: ‘Domnule, stai puțin, îmi pui la îndoială competența?’. 

Deci sunt o serie de măsuri care s-au încercat să fie luate în decursul anilor, dar are n-au reușit să rezolve această problemă. 

S-a încercat verificarea medicilor, s-a încercat verificarea diagnosticelor, s-a încercat verificarea celor care sunt în concediu medical. Au au fost o serie de discuții”, a explicat Daniel Fenechiu, senator PNL, potrivit antena3.ro.

„Avocatul Poporului nu a răspuns încă, însă este foarte clar că această suprataxare este o modalitate de a lua bani de la oamenii bolnavi, pentru că dacă logica ar fi fost să fie evitate concediile false, atunci niciun nivers n-ar fi fost acolo acele concedii.

Cine falsifică în țara asta o naștere sau un cancer 2-3 ani de zile?”, a spus Oana Ţoiu, deputat USR, pentru sursa citată.

Citește și: Umilință de proporții pentru un copil rămas fără unul dintre părinți! Pensia de urmaș, anulată retroactiv. Familia riscă să dea toți banii înapoi

Cum se aplică taxa pe boală

Indemnizațiile CM:

  • 25% CAS
  • 10% impozit pe venit
  • 10% CASS

Concedii medicale vizate de taxa pe boală

  • pentru incapacitate temporară de muncă din cauza bolilor obișnuite sau accidentelor în afara locului de muncă
  • pentru prevenirea bolilor și recuperarea capacității de muncăpentru maternitate
  • pentru îngrijirea copilului bolnav
  • pentru pacienți cu afecțiuni oncologice
  • pentru risc maternal.