Temperatură record în Groenlanda: 24,8 grade Celsius, în luna mai

Publicat: Miercuri, 06 Iunie 2012 10:53 // Actualizat: Miercuri, 06 Iunie 2012 10:53 // Sursa: RTV.net

O nouă temperatură record a fost înregistrată pe coasta sudică a Groenlandei pe 29 mai: 24,8 grade Celsius.

Foto: National Geographic

Potrivit cercetătorului Maximiliano Herrera, aceasta este cea mai mare temperatură înregistrată vreodată în luna mai în Groenlanda, fiind cu doar 0.7 grade Celsius mai mică decât temperatura maximă măsurată în istoria zonei - 25.5 grade Celsius, pe 26 iulie 1990.

Căldura de la sfârşitul lunii mai din Groenlanda a fost cauzată de o combinaţie între o presiune atmosferică mare şi un vânt local foehn, potrivit Institutului Meteorologic Danez.

Căldura neobişnuită din mai s-a extins şi în Scoţia, care a înregistrat şi ea cea mai mare temperatură din mai - 29.3 grade Celsius, pe 25 mai 2012.

Temperaturile ridicate din mai anunţă o topire masivă a gheţurilor vara aceasta, spun experţii, potrivit wunderground.com.

De ce este Groenlanda importantă? Dacă toate calotele glaciare din Groenlanda s-ar topi, nivelul global al mărilor ar creşte cu 7 metri, fiind un lucru devastator pentru toate naţiunile cu ieşire la mare.

Temperaturile din Groenlanda vor creşte cu cel puţin 3 grade Celsius până în 2100, un nivel similar cu cel înregistrat în perioada de încălzire globală de acum 120.000 de ani. Pe atunci, jumătate din gheţurile Groenlandei s-au topit, crescând nivelul apelor cu 2,2 - 3,4 metri.

Experţii spun că gheţarii groenlandezi nu se vor topi complet şi nu vor ridica nivelul apelor catastrofal în următoarele decenii. Nivelul apei se ridică cu 3mm pe an, în prezent. În schimb, cercetătorii avertizează că în a doua parte a secolului va exista un risc foarte mare.

Nivelul ridicat al apelor va duce la mari inundaţii ale zonelor de coastă, la eroziunea solului şi va distruge multe insule sau recife de corali.

loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
07 iun 04:54
...mari inundaţii ale zonelor de coastă, la eroziunea solului şi va distruge multe insule sau recife de corali. Articol preluat de AICI...
1
EUR
4.8347
RON
11 Aug
noapte 18 °
zi 33 °
Ultimele joburi adaugate
24 H