Temperaturile ridicate din Siberia întârzie formarea gheţii în Oceanul Arctic

Înghețarea întârziată a Mării Laptev, o mare din Oceanul Arctic, ar putea avea efecte grave asupra întregii regiuni polare, spun oamenii de știință, potrivit The Guardian.

RomaniaTV.net
23 oct. 2020, 19:48
Temperaturile ridicate din Siberia întârzie formarea gheţii în Oceanul Arctic

Pentru prima dată de când există măsurători, principala sursă de gheață marină arctică din Siberia nu a început încă să înghețe la sfârșitul lunii octombrie.

Întârzierea îngheţării în Marea Laptev a fost cauzată de temperaturile ridicate întinse pe o perioadă lungă de timp din nordul Rusiei și de amestecul curenților atlantici. Oamenii de știință avertizează cu privire la posibile efecte de impact asupra regiunii polare.

Temperaturile oceanului din zona acestei mari au urcat recent cu peste 5 grade Celsius peste medie, ca urmare a unor valuri de căldură și a topirii mai rapide decât de obicei a gheţii formate iarna trecută.

Lipsa înghețului până în această toamnă este un fenomen fără precedent în regiunea arctică siberiană„, a spus Zachary Labe, cercetător la Colorado State University. El adaugă că acest lucru a fost previzibil în contextul schimbărilor climatice.

Fără o reducere sistematică a gazelor cu efect de seră, probabilitatea primei noastre veri „fără gheață” va continua să crească până la mijlocul secolului XXI„, a explicat omul de ştiinţă.

Citeşte şi Ursula von der Leyen a menţionat România în topul apocalipsei climatice. „Planeta a devenit periculos de fierbinte”

Temperatura aerului mai ridicată nu este singurul factor care încetinește formarea gheții. Schimbările climatice împing, de asemenea, curenți atlantici mai blânzi în Arctica și rupe stratificarea obișnuită dintre apele calde adânci și suprafața rece. Acest lucru face dificilă formarea gheții.

Walt Meier, cercetător principal la Centrul Național de Date pentru Zăpadă și Gheață din SUA, a spus că o mare parte din vechea gheață din Arctica dispare acum, lăsând gheața sezonieră mai subțire. În general, grosimea medie a gheţii din Antarctica este astăzi la jumătate față de anii 1980. 

Marea Laptev este cunoscută ca primul loc de apariție al gheții, care se formează de-a lungul coastei și se îndreaptă spre vest. transportând substanțe nutritive peste Arctica, înainte de a se sparge primăvara în strâmtoarea Fram dintre Groenlanda și Svalbard. Dacă se formează gheață târziu în Marea Laptev, aceasta va fi mai subțire și, prin urmare, riscul să se topească înainte de a ajunge în strâmtoarea Fram este unul semnificativ. Acest lucru ar putea însemna mai puțini nutrienți pentru planctonul arctic, care va avea apoi o capacitate redusă de a extrage dioxidul de carbon din atmosferă.

Marea cu mai puțină gheață înseamnă, de asemenea, mai multe turbulențe în stratul superior al oceanului arctic, care extrage mai multă apă caldă din adâncuri.