Temperaturile ridicate din Siberia întârzie formarea gheţii în Oceanul Arctic

Înghețarea întârziată a Mării Laptev, o mare din Oceanul Arctic, ar putea avea efecte grave asupra întregii regiuni polare, spun oamenii de știință, potrivit The Guardian.
Romania TV
23 oct. 2020, 19:48
Temperaturile ridicate din Siberia întârzie formarea gheţii în Oceanul Arctic

Pentru prima dată de când există măsurători, principala sursă de gheață marină arctică din Siberia nu a început încă să înghețe la sfârșitul lunii octombrie.

Întârzierea îngheţării în Marea Laptev a fost cauzată de temperaturile ridicate întinse pe o perioadă lungă de timp din nordul Rusiei și de amestecul curenților atlantici. Oamenii de știință avertizează cu privire la posibile efecte de impact asupra regiunii polare.

Temperaturile oceanului din zona acestei mari au urcat recent cu peste 5 grade Celsius peste medie, ca urmare a unor valuri de căldură și a topirii mai rapide decât de obicei a gheţii formate iarna trecută.

Lipsa înghețului până în această toamnă este un fenomen fără precedent în regiunea arctică siberiană„, a spus Zachary Labe, cercetător la Colorado State University. El adaugă că acest lucru a fost previzibil în contextul schimbărilor climatice.

Fără o reducere sistematică a gazelor cu efect de seră, probabilitatea primei noastre veri „fără gheață” va continua să crească până la mijlocul secolului XXI„, a explicat omul de ştiinţă.

Citeşte şi Ursula von der Leyen a menţionat România în topul apocalipsei climatice. „Planeta a devenit periculos de fierbinte”

Temperatura aerului mai ridicată nu este singurul factor care încetinește formarea gheții. Schimbările climatice împing, de asemenea, curenți atlantici mai blânzi în Arctica și rupe stratificarea obișnuită dintre apele calde adânci și suprafața rece. Acest lucru face dificilă formarea gheții.

Walt Meier, cercetător principal la Centrul Național de Date pentru Zăpadă și Gheață din SUA, a spus că o mare parte din vechea gheață din Arctica dispare acum, lăsând gheața sezonieră mai subțire. În general, grosimea medie a gheţii din Antarctica este astăzi la jumătate față de anii 1980. 

Marea Laptev este cunoscută ca primul loc de apariție al gheții, care se formează de-a lungul coastei și se îndreaptă spre vest. transportând substanțe nutritive peste Arctica, înainte de a se sparge primăvara în strâmtoarea Fram dintre Groenlanda și Svalbard. Dacă se formează gheață târziu în Marea Laptev, aceasta va fi mai subțire și, prin urmare, riscul să se topească înainte de a ajunge în strâmtoarea Fram este unul semnificativ. Acest lucru ar putea însemna mai puțini nutrienți pentru planctonul arctic, care va avea apoi o capacitate redusă de a extrage dioxidul de carbon din atmosferă.

Marea cu mai puțină gheață înseamnă, de asemenea, mai multe turbulențe în stratul superior al oceanului arctic, care extrage mai multă apă caldă din adâncuri.

DailyBusiness
Știi care este ”vampirul” energetic din casa ta? Te usucă la factura de curent!
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Imagini tulburătoare! Ultima apariție publică a lui Mihai Leu! Cum arăta fostul pugilist
Fanatik.ro
Șoc uriaș pentru o elevă din Iași care luase 4,4 la română la BAC. Nota uriașă primită după contestație
Capital.ro
Anunț trist despre Ion Iliescu. Nina Iliescu a suferit o pierdere imensă
Playtech.ro
Diferenţa dintre blocurile din Bucureşti cu bulina roşie şi cele cu semnul „U”. Care sunt într-un pericol mai mare în cazul unui cutremur semnificativ
DailyBusiness
Premierul Ilie Bolojan a anunțat oficial TVA mai mare pentru toți. Guvernul reduce la două cote, una ajunge la 21%
Adevarul
Artificiile statului pentru plata unor bugetari de lux: angajați cu leafă la mai multe ministere și indemnizații în multiple Consilii de Administraţie
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Ceaușescu și mâncarea preferată. Ce i se punea dictatorului pe masă
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
kanald.ro
Ce se întâmplă cu pensiile și salariile românilor în 2026. Ilie Bolojan a făcut anunțul în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Dani Oţil a dat de belea! Cafeneaua de fițe din Herăstrău l-a costat scump: afacerea i s-a scufundat, iar datoriile îl
Playsport.ro
Amendă de 1.600 de lei și suspendarea permisului pentru o greșeală banală în trafic. Mare atenție la...
Capital.ro
Românii trebuie să achite banii către stat. Declarația, obligatorie în fiecare lună. Amendă pentru lipsa acesteia
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
Încep concedierile în rândul bugetarilor! Lista instituțiilor care vor reduce drastic personalul în perioada următoare
MediaFlux
Ordin la Casa de Pensii! Se schimbă calculul la vechimea în muncă
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Aparatul bugetar administrativ în România: instituţii, evoluţie şi recomandări