Tensiuni la nivel înalt, ultima decizie a Coreei de Nord pune lumea pe jar. Kim Jong-un a ales să se afle de la el

Răsturnare de situaţie într-o problemă internaţională extrem de delicată. Coreea de Nord dă semne că ar vrea să renunţe la negocierile cu Coreea de Sud, provocând tensiuni suplimentare în regiune şi în lume.

RomaniaTV.net
22 mart. 2019, 13:40
Tensiuni la nivel înalt, ultima decizie a Coreei de Nord pune lumea pe jar. Kim Jong-un a ales să se afle de la el

Coreea de Nord s-a retras vineri din Biroul de legătură intercorean instalat în oraşul nord-coreean Kaesong, ceea ce reprezintă un pas înapoi în eforturile în vederea unei apropieri de Phenian întreprinse de către preşedintele sud-coreean Moon Jae-in, relatează Reuters.

Această hotărâre a fost anunţată vineri dimineaţa, în cursul unei reuniuni săptămânale între reprezentanţi nord şi sud coreeni, iar decizia a fost luată în urma unor „instrucţiuni de la nivel înalt”, a declarat într-o conferinţă de presă adjunctul ministrului sud-coreean al Unificării Chun Hae-sung. Oraşul nord-coreean Kaesong – situat la nord de Zona Demilitarizată (DMZ – linia de demarcaţie puternic înarmată intercoreeană) – se află în centrul unei zone economice speciale, în care s-au instalat întreprinderi sud-coreene. Implicarea sud-coreeană în zona economică de la Kaesong a încetat din cauza sancţiunilor internaţionale impuse Coreei de Nord în legătură cu programul nuclear militar nord-coreean.

Ministerul sud-coreean al unificării a subliniat că Seulul regretă hotărârea Nordului şi şi-a exprimat dorinţa unei normalizări a situaţiei la biroul de legătură de la Kaesong.