Teodorovici: Statul român prin OUG 114 nu a spus că ia vreun ban de la Pilonul II

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, a negat, marţi, că statul doreşte să ia bani din Pilonul II de pensii şi folosească eventualii bani viraţi de la Pilonul II la Pilonul I de pensii pentru investiţii.
Romania TV
26 feb. 2019, 11:30
Teodorovici: Statul român prin OUG 114 nu a spus că ia vreun ban de la Pilonul II

Ministrul Finanţelor Publice a afirmat, marţi, în cadrul unor declaraţii de presă, că, până marţi, nu a avut niciun fel de discuţii cu administratorii fondurilor de pensii Pilon II. El a fost întrebat acest lucru în condiţiile în care luni Valentin Lazea, economistul şef al Băncii Naţionale a României, a declarat că a înţeles că majoritatea celor şapte administratori de pensii private Pilon II doresc să se retragă din România.

„Cum putem să luăm banii de la Pilonul II?”, a răspuns Teodorovici întrebat dacă poate confirma afirmaţia lui Mihai Fifor, preşedintele Consiliului Naţional al PSD. Fifor a declarat, luni seara, că statul poate folosi banii din Pilonul II care vor fi transferaţi la Pilonul I în diverse moduri, unul dintre acestea putând fi construcţia unui spital, prin parteneriat public-privat, sau pentru Fondul Suveran.

„Statul român prin OUG 114 nu a spus că ia vreun ban de la Pilonul II. Am anunţat doar posibilitatea deponenţilor de a-şi transfera contribuţiile pe viitor. Banii depuşi până în prezent rămân în Pilonul II de pensii. (…) Aţi auzit, până astăzi, despre vreo decizie a unui contribuabil sau deponent la Pilonul II să se mute la Pilonul I. Haideţi să vorbim pas cu pas, aşa cum ne învaţă pe noi cineva, dacă există astfel de decizii de mutare, dacă vor fi… Anul trecut când vă spuneam că se poate ca Pilonul I să fie o zonă din care să se facă investiţii, spuneaţi că nu se poate. Iată că se poate. Este un exemplu dat (alocarea banilor din Pilonul I sau II pentru construcţia de spitale – n.red.). Pot fi multe alte exemple în care banii respectivi se pot investi. Ideea este, ca principiu, să nu privezi Pilonul I de pensii sau altcineva, dacă face o investiţie, trebuie să aducă bani. Face Pilonul II asta? Atunci de ce randamentul a fost anul trecut cât a fost? Jumătate din inflaţie sau mai mic decât inflaţia. Nu vă puneţi şi întrebarea aceasta? Dacă primeşte mai puţin decât inflaţia care este rostul, de ce investeşti nişte bani? Randamentele au crescut pentru ei, nu pentru cei care aşteaptă de la ei o pensie. Noi am deschis prin OUG 114 posibilitatea ca fondurile respective să se ducă şi către parteneriate public-private”, a detaliat Teodorovici, conform Mediafax.

Comisia pentru buget-finanţe a Senatului a amânat, marţi, dezbaterea OUG 114/2018, la solicitarea ministrului Finanţelor, care a motivat că au fost depuse mai multe amendamente la proiect. Dezbaterea şi adoptarea raportului asupra proiectului pentru aprobarea OUG 114 a fost amânată de Comisia de buget pentru a doua săptămână consecutiv. Comisia economică a Senatului a avizat favorabil, marţea trecută, OUG 114.

„Am spus şi în cadrul Comisiei de buget-finanţe din Senat: sunt foarte multe amendamente depuse. Şi astăzi s-au primit amendamente. Pentru o analiză aprofundată este necesară un timp mai îndelungat. Atunci, cea mai bună cale este ca toate aceste amendamente şi cele care vor fi trimise de Comisia de buget-finanţe de la Senat la Comisia de buget-finanţe de la Cameră ocazie cu care se va discuta pe fiecare dintre aceste amendamente, va fi şi o analiză sau un punct de vedere care va fi trimis de către Guvern pe aceste amendamente, astfel încât să fie toate aceste elemente pe masa Comisiei de bguet-finanţe, când se va discuta şi dezbate”, a precizat Eugen Teodorovici.

Întrebat dacă întârzierea transformării OUG nr. 114/2018 în lege va amâna termele de aplicare a reglementărilor introduse de aceasta, ministrul de Finanţe a negat.

„Faptul că se aprobă tacit în Senat, nu înseamnă că se întârzie cu ceva. Voinţă politică este pentru orice discuţie deschisă. Am spus-o şi eu ieri, şi doamna premier, colegii mei din Guvern pe fiecare sector în parte poartă discuţii pe fiecare sector în parte şi dacă vor rezulta amendamente pe această ordonanţă (OUG 114 – n.red.), amendamente care trebuie să păstreze principiile Ordonanţei 114, dar care pot aduce un plus pentru economia din România, pentru persoane fizice şi pentru persoane juridice, atunci, cu drag, o vom face”, a mai spus Teodorovici.

Ministrul Finanţelor a susţinut că posibila modificarea a OUG nr. 114/2018 doar în Parlament, nu de către Guvern, este legată de procedură. „Important este să agreăm între părţi amendamentele bune. Cum o s-o facem nu cred că este important. Important este să producă mai repede în economie”, a subliniat Teodorovici.

Oficialul MFp a confirmat că, în această săptămână, discută cu reprezentanţii mai multor organizaţii interesate de modificare OUG nr. 114/2018.

„Vor fi discuţii, în această săptămână, după ce vom avea o discuţie şi cu doamna prim-ministru, cu toţi colegii din Guvern care au în coordonare acest sectoare, după care se vor continua discuţiile cu fiecare actor din piaţă şi, într-un final, sper noi cât mai repede, să avem o poziţie clară, agreată cu toţi cei implicaţi şi, dacă este cazul, cât mai repede să avem o adaptare a acestei Ordonanţe”, a menţionat Teodorovici.

Economistul şef al BNR a mai susţinut că motivul decizii administratorilor de fonduri de pensii de a se retrage de pe piaţa din România îl constituie OUG nr. 114/2018, respectiv noile reguli introduse pentru jucătorii din această piaţă. Prin OUG nr. 114/2018, administratorii de fonduri de pensii trebuie să-şi majoreze semnificativ capitalul, unii chiar mai mult decât de zece ori faţă de regulile care existau până la finele anului trecut. Primele majorări trebuie făcute până la mijlocul acestui an, iar cele finale până la sfârşitul acestui an.

„Problema este că Ordonanţa 114/2018 le cere administratorilor fondurilor de pensii din Pilonul II să aducă pe parcursul unui singur an, 2019, majorări de capital de 800 de milioane de euro, o sumă de 11 ori mai mare decât capitalul social existent în prezent. Totodată, această sumă de 800 de milioane de euro este de două ori mai mare decât suma tuturor comisioanelor brute încasate în ultimii 11 ani. Adică de două ori mai mult decât câştigurile din ultimii 11 ani. În acelaşi timp, Ordonanţa 114 reduce cu 70% nivelul maxim legal al comisioanelor ce pot fi percepute”, a explicat Lazea, luni, în cadrul „The Romanian Capital Market, Evolution and Outlook”, prima ediţie a forumului internaţional al pieţei de capital româneşti.

Amânarea dezbaterii pe OUG 114 a fost o greşeală

Senatorul UDMR Tanczos Barna a declarat, marţi, că amânarea dezbaterii în Comisia pentru buget a Senatului, la solicitarea lui Eugen Teodorovici,  a fost o greşeală şi va însemna că actul normativ va fi adoptat fără o dezbatere reală în Parlament.

„Amânarea de astăzi a fost o greşeală pentu că va însemna, implicit, adoptarea tacită a OUG 114 în Senat. Este o OUG care a fost redactată în grabă, cu multe elemente care trebuie discutate şi regândite. De aceea, ar fi fost nevoie de o dezbatere profesionistă aplicată în Comisia buget-finanţe. Majoritate senatorilor, inclusiv din PSD şi ALDE s-au pregătit cu foarte multe amendamente. În Comisiile avizatoare au avut loc dezbateri pe temă şi ar fi trebuit să ajungă aceste amendamente în Comisia de Buget. (…). Comisia de buget din Senat avea rolul de a corecta acele elemente care sunt greşite. Aşa cum merg lucrurile, mie mi-e frică că această OUG 114 o să fie în vigoare mult şi bine, fără să ajungă la o dezbatere reală în Parlament”, a declarat senatorul UDMR Tanczos Barna, marţi, la finalul şedinţei Comisie de buget a Senatului.

Reacţia senatorului UDMR vine după ce Comisia pentru buget-finanţe a Senatului a amânat, marţi, dezbaterea OUG 114 în domeniul fiscal, la solicitarea ministrului Finanţelor Eugen Teodorovici, care a motivat că au fost depuse mai multe amendamente la proiect.

La finalul şedinţei, Teodorovici a spus că adoptarea tacită nu va întârzia procesul adoptării.

„Faptul că se aprobă tacit în Senat, nu înseamnă că se întârzie cu ceva. Voinţă politică este pentru orice discuţie deschisă. Am spus-o şi eu şi doamna premier, colegii mei poartă discuţii pe fiecare sector în parte, şi dacă vor exista amendamente oe OUG 114 dar care respectă principiile atunci va fi modificată”, a explicat ministrul de Finanţe.

DailyBusiness
Guvernul a pus gând rău concediilor bugetarilor. Cine ar urma să mai primească vouchere de vacanță
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Imagini tulburătoare! Ultima apariție publică a lui Mihai Leu! Cum arăta fostul pugilist
Fanatik.ro
Cum a ajuns Ilie Bolojan să-și amendeze fosta soție. Femeia a implorat instanța să-i anuleze contravenția: ”Era târziu și ploua”
Capital.ro
Călin Georgescu cutremură România. Anunțul care pune țara pe jar: Foarte curând, va părăsi România
Playtech.ro
Ţara din Europa în care nu se plătesc taxe. E un adevărat paradis, mulţi români s-ar muta aici
DailyBusiness
Dragoş Anastasiu, vicepremier: ”O să fie o ordonanţă Trenuleţ”. Guvernul pregătește majorarea TVA la 21%, iar cel la alimente la 11%. Pensiile peste 3.000 lei scad, cresc impozitele locale și prețul carburanților
Adevarul
Patru măsuri imbatabile de luptă cu evaziunea: „în primul rând, trebuie eliminate ingerințele politice. N-am auzit despre asta în CSAT”
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Val uriaș peste România. Crește TVA-ul
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gigi Becali şi-a făcut apariția cu mare stil la nunta fiicei lui Gică Hagi! Cum a arătat miliardarul de la FCSB
kanald.ro
Mihai, un tânăr de 19 ani din Călărași, a fost găsit mort într-un pârâu. Familia crede că a fost ucis
Cancan.ro
Ținuta BIZARĂ purtată de Maria Dragomiroiu la priveghiul lui Ion Cernea. Toți au făcut ochii cât cepele!
Playsport.ro
Dacă ai mașina fabricată înainte de 2019, ar putea avea defecțiuni grave. Ce trebuie să faci rapid, conform RAR
Capital.ro
Cutremur în cazul Elena Udrea. Se prăbușește totul. Decizia cruntă a DNA
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
Încep concedierile în rândul bugetarilor! Lista instituțiilor care vor reduce drastic personalul în perioada următoare
MediaFlux
Ilie Bolojan, anunț privind pachetul de măsuri de reducere a deficitului! TVA crește la 21%, suprataxarea băncilor și a jocurilor de noroc, creșterea accizelor la tutun, alcool și combustibil: Suntem în fața unui pachet care propune o corectare a deficitului bugetar LIVE VIDEO
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Noua față a înșelăciunii: cum sunt măcelăriți micii antreprenori de AI-ul escrocilor