The Guardian, despre efectele pandemiei asupra tinerilor: „Există riscul să apară o generaţie pierdută”

Potrivit unei investigaţii The Guardian, un grup de experţi avertizează că tinerii și copiii de acum pot deveni o "generație pierdută", din cauza crizei provocate de pandemia de coronavirus. Aceeași publicație britanică a publicat, miercuri, o a doua investigație ce prezintă, în cifre, impactul pe care pandemia l-a avut asupra sănătății copiilor și tinerilor, raportând creșteri de la consumul de somnifere pentru copii la tratamentele pentru tulburări de alimentație.

RomaniaTV.net
21 oct. 2020, 15:54
The Guardian, despre efectele pandemiei asupra tinerilor: „Există riscul să apară o generaţie pierdută”

The Guardian a scris într-o primă anchetă că unii membri ai Grupului de consilieri științifici pentru situații de urgență (SAGE), organism ce comunică direct cu executivul britanic, i-au avertizat „de câteva ori” pe miniștri în legătură cu riscurile pe care le întâmpină copiii și tinerii (persoanele cu vârste între 7 și 24 de ani). Aceștia au suferit cel mai puțin, între diversele grupe de vârstă, din punct de vedere al infectărilor cu noul coronavirus, dar riscă să fie loviți „catastrofal” de „pagubele colaterale” ale crizei.

Sursa citată de edupedu.ro compilează opinii și rapoarte ale unor specialiști și instituții, care arată, între altele, că:

închiderea școlilor a afectat timp de câteva luni 10 milioane de elevi, în Marea Britanie

rata șomajului în rândul tinerilor ar putea să crească de peste trei ori și să ajungă la cel mai înalt nivel din ultimii 40 de ani (estimare de 17% pentru sfârșitul anului în curs). În

perioada pandemiei, 60% dintre locurile de muncă pierdute aparțineau tinerilor de 16-24 de ani.

rata sărăciei în rândul copiilor este de așteptat să crească în 2020, în condițiile în care, înaintea crizei pandemice, se estima că 30% dintre copii trăiau deja în sărăcie, în creștere față de anii precedenți.

Impactul asupra sănătății mintale a tinerilor

The Guardian a publicat o a doua investigație, care se referă de data aceasta la efectele pandemiei și închiderii școlilor asupra sănătății mintale a copiilor și tinerilor. Între altele, publicația notează:

creșterea numărului de rețete de somnifere pentru minori a fost de 30%, în martie-iunie 2020, comparativ cu anul 2018 (în cazul adulților s-a înregistrat o scădere)

unul dintre cei mai mari furnizori privați de tratamente pentru tulburări de alimentație a anunțat o creștere de 71% a clienților în septembrie, comparativ cu aceeași lună a anului trecut.

o organizație caritabilă ce oferă consiliere psihologică anunță o creștere de 77% a problemelor de siguranță printre elevii de școală secundară consiliați, în special o creștere a numărului cazurilor de autovătămare.

Pe lângă acestea, The Guardian citează cercetări ale unor terțe părți potrivit cărora a crescut numărul tinerilor care simt că nu fac față greutăților vieții și numărul atacurilor de panică în rândul tinerilor. Un sondaj a arătat că jumătate dintre tinerii cu vârste de 16-25 de ani cred că pierderea posibilităților de a învăța în perioada pandemiei îi va afecta pentru toată viața, cei mai afectați declarându-se tinerii din medii sărace.

Citeşte şi Orban, după noul record de infectări cu COVID-19. „Vom opri răspândirea virusului. Ritmul de creştere se va reduce”