Tichete de masă 2023. Ce trebuie să facă românii până la 31 decembrie pentru a nu pierde bonurile de masă

Conform Legii 165/2018, toate biletele de valoare, inclusiv tichetele de masă, trebuie emise exclusiv sub formă electronică.
Filip Stan
09 dec. 2023, 20:06
Tichete de masă 2023. Ce trebuie să facă românii până la 31 decembrie pentru a nu pierde bonurile de masă
Afacerea tichetelor de masă ar putea deveni doar un vis frumos

Tichete de masă 2023. Tichetele pe card au o valabilitate similară celor tipărite anterior, iar sumele necheltuite în această perioadă sunt retrase de emitent și nu mai sunt disponibile pentru beneficiar.

Conform legii, tichetele de masă sunt considerate valabile doar dacă sunt înregistrate electronic cu informații precum numele și adresa emitentului, perioada de utilizare, interdicția de achiziționare a produselor alcoolice sau a țigărilor, și datele personale ale salariatului care le folosește.

Vestea momentului pentru pensionari și profesori în prag de sărbători! Marcel Boloș a făcut anunțul
Aceste tichete pot fi utilizate doar în România, în perioada de valabilitate, și numai pentru bunurile și serviciile pentru care au fost eliberate.

Conform Normelor metodologice din HG 1.045/2018, tichetele de masă sunt valabile în anul calendaristic al emiterii, exceptând cele emise între 1 noiembrie și 31 decembrie, care pot fi folosite până la 31 decembrie a anului următor.

Suma aferentă tichetelor de masă, necheltuită în perioada de valabilitate menționată, devine inutilizabilă și este anulată.

De asemenea, cardul electronic folosit pentru tichetele de masă are și el o perioadă de valabilitate. După expirarea acestei perioade, sumele din card devin indisponibile, asemenea cardurilor bancare. De obicei, în apropierea finalului de an, companiile emitente trimit notificări prin e-mail, reamintind aceste reguli.

Începând cu 1 august 2023, valoarea maximă a unui tichet de masă este de 35 de lei, comparativ cu 30 de lei cât era anterior, iar începând cu 1 ianuarie 2024, valoarea maximă a unui tichet de masă nu poate depăși suma de 40 de lei.

Tichete de masă 2024. Bani mai mulţi din ianuarie direct pe card, veste bună pentru toţi bugetarii

Tichete de masă 2024. Începând cu anul 2024, în România, tichetele de masă și voucherele de vacanță vor suferi modificări semnificative, aducând schimbări în modul în care aceste beneficii sunt oferite și utilizate de către angajați.

Una dintre modificările majore care va avea un impact direct asupra angajaților este legată de valoarea tichetelor de masă în 2024.

Tichetele de masă ajung la valoarea de 40 de lei în 2024. Proiectul spune că de la 1 ianuarie 2024, sumele aferente tichetelor de masă vor fi adăugate salariilor fără a fi impozitate în plus.

Se dau 10 tichete sociale de Crăciun de la primărie pentru vârstnici şi pachete de dulciuri pentru micuţi. Ce condiții trebuie să îndeplinească pentru a primi voucherele

Tichetele de masă se dădeau pe suport electronic încă din 2022. Valoarea unui tichet de masă la momentul actual este de 35 de lei, iar un angajat are în jur de 20 de tichete de masă lunar.

Pentru un angajat care lucrează 22 de zile, valoarea tichetelor de masă obținute va fi de 880 de lei, de la 1 ianuarie 2024.

Majorarea valorii bonurilor de masă a fost decisă după discuțiile dintre Guvern și reprezentanții sindicatelor și patronatelor în cadrul Consiliului Național Tripartit de Dialog Social.

Unul dintre motivele pentru care valoarea unui bon de masă se majorează este că „în lipsa unor măsuri concrete și rapide s-ar putea vulnerabiliza categoriile care dețin astfel de tichete de masă, prin diminuarea puterii de cumpărare, cu impact semnificativ asupra standardelor de viaţă ale populaţiei şi prin amplificarea riscului de sărăcire extremă”.

Liberalizarea prețurilor la energie care a generat o creștere enormă a prețului la gaze și curent reprezintă un alt motiv pentru care valoarea unui tichet de masă va fi majorată.

Tichetele de masă se calculează în funcție de numărul de zile pe care un angajat le-a lucrat într-o lună și se dau pe luna precedentă pe card. Înainte, acestea erau oferite prin tichete fizice printate.

Ele se acordă pentru fiecare zi lucrată, însă se scad zilele de concediu medical sau de odihnă ori zilele libere plătite.

Bonurile de masă se impozitează conform salariului.

Tichete de masă 2024. Mai mulţi bani pentru donatorii de sânge

Tichete de masă 2024. De câțiva ani, autoritățile române încearcă să găsească modalități de a încuraja creșterea numărului de donatori de sânge. La nivelul întregii țări, aceasta este o problemă pentru sectorul de sănătate.

Datele oficiale arată că mai puțin de 2% din populație se implică în această acțiune, de donare de sânge. În fața unei astfel de situații, autoritățile au considerat că se impune mărirea valorii tichetelor de masă oferite celor care donează sânge, spre a stimula această acțiune socială.

Astfel, de la 1 ianuarie 2024, valoarea tichetelor de masă pentru donatorii de sânge va crește considerabil. De curând, Ministerul Sănătății a aprobat un proiect referitor la acordarea tichetelor de masă pentru donatorii de sânge.

Porci de Crăciun 2023. De unde poţi lua „marele alb” sau „mangaliţa” la preţ mai bun ca anul trecut. Cât costă „ceafa fără colesterol” adusă la uşă

Potrivit legislației actuale, românii care donează sânge primesc 7 tichete de masă, având o valoare totală de 68,25 de lei.

De la 1 ianuarie 2024 este așteptată o majorare substanțială a valorii tichetului de masă. Acesta va crește de la 9,75 lei la 40 de lei. Asta înseamnă că donatorii vor primi 280 de lei.

„În temeiul atribuțiilor prevăzute la art. 55 lit. f) din Titlul II «Programele naţionale de sănătate» al Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare, structura din cadrul Ministerului Sănătății responsabilă de elaborarea şi coordonarea programelor naţionale de sănătate propune ministrului Sănătăţii măsuri pentru îmbunătățirea derulării programelor naţionale de sănătate”, se arată într-un act normativ.

Având în vedere contextul legal menționat, referatul nr. AR14988/18.08.2023 s-a aprobat începând cu data de 1 ianuarie 2024.

Concret, Ministerul Sănătăţii a decis „mărirea valorii tichetului de masă pentru donatorii de sânge de la 9,57 lei/tichet la 40 lei/ tichet”, după cum mai arată documentul oficial.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Datorie la ANAF dacă ai acești bani în bancă. Se trimite declarație și suma de plată până la 26 mai
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Drum drept spre pace. Ucraina și SUA au semnat acordul pe minerale
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Permisul auto care NU se mai poate schimba. Legea din România o interzice, degeaba depui cerere
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici