Tichetul de activităţi casnice 2023: Care sunt condiţiile de acordare, ce valoare are şi de când îl vor primi românii

Introducerea și operaționalizarea tichetelor de muncă, prin care vor fi plătiți acești oameni, are un buget alocat prin PNRR de 4,5 milioane de euro.
Filip Stan
04 mart. 2023, 09:24
Tichetul de activităţi casnice 2023: Care sunt condiţiile de acordare, ce valoare are şi de când îl vor primi românii

Noi informaţii despre tichetul de activităţi casnice care va apărea în România.Se dau bani de la stat pentru bone, grădinari şi menajere.
„Legalizarea activităților casnice urmează să se facă din 1 ianuarie 2024, iar persoanele care muncesc acum, de cele mai multe ori la negru, ar urma să poată fi plătite legal, cu ajutorul unor tichete de activități casnice printr-o aplicație electronica și să aibă astfel posibilitatea să fie asigurate în sistemul de pensii şi de sănătate. Proiectul a fost votat în parlament în luna martie, iar în luna iunie au fost publicate normele metodologice de aplicare a legii. Acești oameni, grație proiectului de lege, la care am muncit mult, nu vor avea nevoie de contracte de muncă.

Pentru a dobândi statutul de asigurat şi vechime în muncă vor trebui să aibă o medie de 85 de tichete pe lună. În zonele cu persoane care au competenţe/abilităţi digitale, acest raport juridic poate fi încheiat exclusiv printr-o platformă digitală. În zone în care acest lucru nu poate fi realizat, tichetul se achiziţionează şi preschimbă prin operatori de servicii publice.

Vouchere de vacanţă 2023. Schimbare majoră, se pot deconta transport şi spa cu tichetele de vacanţă
Introducerea și operaționalizarea tichetelor de muncă, prin care vor fi plătiți acești oameni, are un buget alocat prin PNRR de 4,5 milioane de euro.

Din păcate, până în acest moment lucrurile par sa fie blocate din perspectiva operaționalizării.În acest sens, i-am solicitat domnului Marius-Constantin Budăi, ministrul Muncii și solidarității sociale, printr-o interpelare parlamentară, să explice care este stadiul realizării aplicației pentru implementarea proiectului de legalizare a activităților casnice. Este important de știut cat mai stagnează acest proiect si daca va putea fi pus la punct până la termenul de 1 ianuarie 2024. Sunt cel putin zeci de mii de potențiali beneficiari in Romania!”, a transmis, recent, deputatul PNL Raluca Turcan, fost ministru al Muncii.

Tichetul de activităţi casnice 2023. Detalii despre program
În 23 iunie 2022, Guvernul României a aprobat o hotărâre pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 111/2022 privind reglementarea activităţii prestatorului casnic.

Executivul a aprobat normele de aplicare a prevederilor Legii nr.111/2022 privind reglementarea activităților prestatorului casnic, care stabilesc modalitatea de acordare a tichetelor de activități casnice, modul în care beneficiarul casnic le poate utiliza, precum și modalitatea de preschimbarea în bani a acestora.

Potrivit actului normativ adoptat de Guvern, acest tip de tichete vor putea fi achiziționate atât pe suport electronic, prin crearea unui cont online în vederea înregistrării în platforma electronică de evidență a desfășurării activităților casnice, cât şi pe suport de hârtie.

Tichetul de activităşi casnice va conține rubrici speciale destinate informațiilor referitoare la identificarea beneficiarului și a prestatorului casnic, date referitoare la valabilitatea tichetului, precum şi elemente de siguranță obligatorii. Formatul propus de normele metodologice pentru tichetele în format fizic va fi avut în vedere la încheierea contractului de tipărire.

Preschimbarea în bani a tichetelor, de către prestatorul casnic, se va putea face la sediul oricărei agenții pentru ocuparea forței de muncă județene și a municipiului București, la sediile unităților furnizorului de serviciu universal sau în contul bancar indicat de către prestatorul casnic prin platforma electronică.

Din valoarea nominală a tichetelor de activităţi casnice se va reține impozitul pe venit și contribuțiile de asigurări sociale de stat. Ca facilitate fiscală, baza de calcul la care se aplică cota impozitului pe venit, respectiv cota contribuției de asigurări sociale este reprezentată de 50% din valoarea nominală a tichetului. La preschimbarea a unui număr de minimum 85 de tichete de activități casnice, valoarea minimă a contribuției lunare neputând fi mai mică de 25% din valoarea salariului minim brut pe țară garantat în plată, prestatorul casnic beneficiază de asigurare în cadrul sistemului de asigurări sociale de stat și al sistemului de asigurări sociale de sănătate.

Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale va achiziţiona serviciile de dezvoltare a Platformei electronice de evidență a desfășurării activităților casnice, iar până la 31 decembrie 2023 aceasta va fi operaţională, facilitând astfel relaţiile între utilizatorii tichetelor de activităţi casnice, precum şi între aceştia şi agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă.

Persoanele fizice care îşi doresc să utilizeze tichete de activităţi casnice în activitatea lor vor putea beneficia de prevederile Legii nr. 111/2022 privind reglementarea activităților prestatorului casnic începând cu data de 1 ianuarie 2024.

Tichete pentru activităţi casnice. Bani pentru bone, grădinari şi menajere
Guvernul a reglementat modul în care persoanele fizice (prestatori casnici) pot desfășura activități casnice în beneficiul altor persoane fizice (beneficiari casnici) și remunerarea  acestora în tichete de activități casnice, prin derogare de la Codul Muncii. Valoarea nominală a unui tichet de activităţi casnice este de 15 lei. Remunerarea se realizează exclusiv în baza tichetelor de activităţi casnice, al cărui număr este stabilit de comun acord între cele două părţi. Contravaloarea muncii prestate se negociază în funcție de intensitatea și durata activităților casnice prestate, neexistând corelarea între valoarea tichetului şi ora de muncă prestată.

Măsura introdusă prin intermediul legii dorește să formalizeze relațiile ocazionale de muncă deja existente, însă într-un mod simplificat, astfel încât înregistrarea beneficiarilor casnici, a prestatorilor casnici şi a plăţilor dintre aceștia, prin intermediul tichetelor, să fie cât mai facilă, flexibilă şi nebirocratică.

Angajatorii publici și privați pot acorda, sub formă de bonus sau primă, tichete de activități casnice angajaților proprii.

Legea privind reglementarea activităților prestatorului casnic constituie una dintre reformele asumate de statul român prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Reforma va fi implementată, gradual, în perioada 2022-2026 și constă în asigurarea cadrului legal și în operaționalizarea unei platforme electronice gestionată de ANOFM, prin structurile sale teritoriale.

DailyBusiness
Noul tip de pensie din România care schimbă totul. Cine poate beneficia și ce sume pot fi încasate
Spynews
Ispite mai hotărâte ca niciodată, la casting-ul pentru noul sezon Insula Iubirii: „dacă mi-am propus ceva, nu mă oprește nimeni”
Bzi.ro
Roxana Vancea a slăbit zeci de kilograme! Vedeta arată senzațional la 34 de ani
Fanatik.ro
Ce să pui în cârnații de casă pentru a le da gustul de pe vremuri. Un simplu condiment îi face aromați și delicioși
Capital.ro
SRI a dat alerta în România. Anunț final și oficial despre Călin Georgescu
Playtech.ro
Ce este interzis să faci de Sfântul Nicolae. Tradițiile pe care să nu încalci sub nicio formă, e mare păcat
DailyBusiness
Călin Georgescu, întrebat dacă vrea să introducă armata obligatorie în România: „Noi nu avem de ce să intrăm într-un conflict care nu este al nostru"
Adevarul
Cum a reușit Călin Georgescu să manipuleze milioane de oameni. Tactica lui, explicată pe înțelesul oricui de un cunoscut specialist în comunicare
wowbiz.ro
Dezvăluirea sfâșietoare pe care Helmut Duckadam i-a făcut-o lui Mitică Dragomir, despre situația financiară! Abia și-a putut stăpâni lacrimile când și-a auzit prietenul spunând asta: „M-am simțit eu umilit”
Spynews
Geanina Ilieș, premiul pentru cel mai bun jurnal monden din România! Mesajul emoționant al prezentatoarei Știrilor Antena Stars
Spynews
Unde s-au mutat Simona și Sorin de la Mireasa, sezonul 10. Cum se înțelege fostul concurent cu tatăl său, care s-a opus vehement relației
Evz.ro
Prințul Harry n-a mai rezistat: Se pare că am divorțat
Ego.ro
Cum arătau Alexandra și Helmut Duckadam în ziua nunții. Imagii rare cu cei doi
Prosport.ro
FOTO. Vedeta de la Insula Iubirii arată fabulos, iar milionarul cu 23 de ani mai în vârstă ca ea o răsfață!
kanald.ro
Polei, lapoviță și ninsoare din această seară, în România! Meteorologii ANM au emis prognoza meteo pentru perioada 5-7 decembrie
Cancan.ro
Scandal monstru pe TikTok, după ce Călin Georgescu s-a dezis de susținătorii săi: 'Te-am susținut, acum ne ameninți'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Au apărut cifrele. Cutremur în turul 2
StirileBZI
Ce a putut să cumpere un român cu 42 de lei de la Târgul de Crăciun din Craiova! Prețurile au explodat!
Prosport.ro
Interviu eveniment cu Călin Georgescu: „Voi conduce România la fel cum Hagi a făcut-o pe teren!”
stirilekanald.ro
Ucisă și îngropată pe câmp! Părinții Teodorei o plâng cu lacrimi amare: „Tremură carnea pe mine”
substantial.ro
Comisia Europeană cere TikTok să păstreze dovezile legate de alegerile din România
MediaFlux
LOVITURĂ FINALĂ pentru CĂLIN GEORGESCU! S-a DESCHIS ANCHETĂ PENALĂ
Shtiu.ro
Actori din 'Singur acasă' care au murit de când filmul a fost lansat
Puterea.ro
Preţurile apartamentelor noi şi vechi în marile oraşe. Care este noul oraş în care au explodat preţurile