Tineri formidabili care au schimbat lumea GALERIE FOTO

Au vârste până în 30 de ani, iar unii dintre ei nu au terminat încă şcoala. Cu toate acestea, sunt oameni nemaipomeniţi, ale căror idei strălucite şi realizări s-au răspândit pretutindeni, făcând din ei "formidabilii" care schimbă lumea.

09 ian. 2014, 08:09
Tineri formidabili care au schimbat lumea GALERIE FOTO

Brandon Stanton (foto, sus) este „creierul” din spatele unui blog ce a devenit un fel de „bestseller” pentru publicaţia New York Times, intitulat „Humans of New York”. Fotograf de profesie, Stanton, în vârstă de 29 de ani,  a fotografiat oameni din tot New York-ul, iar fotografiile sale au fost publicate sub acest nume în prestigiosul cotidian american, iar ulterior, „marca” lui a fost preluată rapid de ţări din lumea-ntreagă . Astfel, s-au făcut cunoscute celebrele serii, „Humans of India”, „Humans of Teheran”, „Humans of Bronx Science” sau „Humans of La Guardia”.

Eleanor Catto, o neozeelandeză de 28 de ani, a câştigat anul acesta „Man Booker Prize” pentru întreaga ei operă stil ficţiune din secolul al XIX-lea, „The Luminaries”, de 832 de pagini, care a făcut din ea câştigătoarea cu cea mai lungă operă. 

 

Shiza Shahid are 24 de ani, iar la această vârstă a devenit Directorul Executiv al „Fondului Malala”, la care este, de altfel, co-fondatoare. Acest fond a luat fiinţă după ce adolescenta pakistaneză care fusese împuşcată în cap de către talibanii care se opun educaţiei şcolare a fetelor din Pakistan, în autobuzul şcolii, a ajuns în Marea Britanie cu familia sa. Fondul este destinat campaniei pentru dreptul la educaţie al fetelor din ţările unde regimul taliban se opune acestor drepturi.

Kristen Titus, în vârstă de 29 de ani, a devenit cunoscută pentru proiectul „Girls Who Code” prin care luptă împotriva discriminării între sexe, în lumea tehnologiei. Prin proiectul său, ea urmăreşte să le introducă pe adolescente în lumea computerelor, un domeniu dominat de bărbaţi la ora actuală, dar cu perspectiva de a deveni una dintre cele mai importante ramuri ale industriei şi care va avea nevoie de tot mai mult personal perfecţionat în următoarele decenii. 

 

Leslie Dewan are 28 de ani şi a realizat un reactor pentru refolosirea sării ionice pentru fabricarea de combustibili destinaţi sectorului energetic. Aceast gen de reciclare proiectat de ea are la bază amestecarea materialului nuclear dintr-un reactor cu sarea, amestec ce favorizează reacţii ce reduc atât cantităţile de deşeuri nucleare, cât şi riscul exploziei în cazul unui reactor nuclear.

 

Ann Makosinski este o adolescentă din Canada, în vârstă de 15 ani, ale cărei palme „produc lumină”. Ann se foloseşte doar de căldura mâinilor sale şi de module Peltier care produc energie când una dintre marginile acestor module este încălzită, iar cealaltă rămâne rece. Ea reuşeşte astfel să producă lumină de LED pentru aproximativ 20 de minute.

Danielle Fong are 26 de ani şi este fondatoarea şi cercetătorul-şef al LightSail Energy. Încă de când era studentă doctorandă la Princeton, Danielle a încercat să găsească soluţii la problema întreruperilor de energie la sistemele ce folosesc ca sursă lumina solară sau puterea vântului, aşa cum sunt panourile solare şi sistemele eoliene. Astfel, ea a realizat un sitem capabil să stocheze energia ce poate fi folosită  ulterior într-o formă „comprimată”. 

Fred Ehrsam, un fost broker la Goldman Sachs, în vârstă de 25 de ani, a plecat de pe Wall Street pentru a deveni co-fondatorul „Coinbase”, un sistem online de plată, având misiunea să creeze o monedă electronică universală, „bitcoin”, care se pregăteşte acum să cucerească lumea. Are tot mai multe şanse să devină cea mai populară formă digitală universală de plată.

 

Ezra Klein are 29 de ani şi este cel care a spart canoanele jurnalistice în epoca Internetului, devenind primul blogger „full-time” al publicaţiei The Washington Post. Acest lucru s-a întâmplat în 2009, după un deceniu de prezenţă online. Erza Klein a dat tonul în materia cyber-spaţiului celor mai cunoscuţi bloggeri.

Teddy Goff, în vârstă de 28 de ani, este cel care a condus strategia digitală a echipei care l-a ajutat pe Barack Obama să câştige mandatul de preşedinte, conectându-i online pe oameni de politician. Echipa condusă de Goff a fost cea care a asigurat prezenţa online masivă a preşedintelui Obama. Inspitată de ideea lui Goff, o mână de oameni pricepuţi conduce acum o firmă de consultanţă ce va face acelaşi lucru pentru alţi politicieni care aspiră la cea mai înaltă funcţie în stat.

Kristen Soltis Anderson, în vârstă de 29 de ani, este descrisă ca fiind „un lider de opinie milenar”. Ea studiază tendinţele de vot în Congresul american, iar ca vice-preşedinte al Grupului Winston, un grup de vot republican şi al unei firme de consultanţă, Anderson susţine utilizarea de noi tipuri de date pentru a testa opinia publică în privinţa tendinţelor de vot.

Arthur Zang, zis şi „Vindecătorul”, are 26 de ani şi provine din Camerun. Este de profesie inginer şi este inventatorul unei tablete medicale care ar putea salva multe vieți în Africa rurală și în alte ţări cu regiuni izolate, defavorizate, ai căror locuitori nu au acces la consultaţii medicale. Tableta inventată de el permite pacienţilor din aceste zone să efectueze un examen medical cardiac,  iar rezultatul investigaţiilor ajunge prin sistem wireless la specialişti pentru interpretare. Astfel se evită de multe ori călătoriile costisitoare pentru o consultaţie în alte localităţi dotate cu servicii medicale aflate la distanţe mari de aceste zone.

Ludwick Marishane, un tânăr militar în vârstă de 23 de ani din Africa de Sud a inventat un gel de curăţare antibacterian și biodegradabil. Pentru locuitorii din mediul rural din ţara sa natală, unde apa curată este greu de găsit, aceasta este o soluție simplă, sigură şi rapidă, ce poate fi utilă şi în suburbiile insalubre ale oraşelor.

 

Jack Andraka are numai 16 ani. Este „cercetătorul adolescent” şi a fost comparat cu Steve Jobs și Mark Zuckerberg, și asta chiar înainte de a fi terminat al doilea an de liceu. Acest adolescent din Maryland a inventat un test de diagnosticare a cancerului pancreatic, ce ar putea avea un impact major în cercetarea viitoarelor tratamente ale acestei boli.

Brittany Wenger are 19 ani şi, în 2012, a câştigat Marele Premiu „Google Science Fair” pentru că a reuşit să adapteze la o rețea de software un „creier artificial” capabil de a detecta cancerul de sân printr-o procedură minim invazivă. Această metodă ar putea fi mai fiabilă decât actuala procedură de biopsie.

Taylor Wilson, ar putea călca pe urmele lui Einstein. La numai 14 ani, ea a devenit cea mai tânără persoană care a construit un reactor de fisiune nucleară funcţional. „Laboratorul” ei a fost garajul maşinii părinților săi. De atunci, Wilson a mai inventat un detector de radiații low-cost utilizat în combaterea terorismului, a făcut cercetări asupra izotopilor folosiţi în medicină pentru tratamentul cancerului și a devenit una dintre cele mai înfocate susținătoare a utilizării energiei nucleare în scopuri civile, paşnice.
 
 
Parker Liautaud, în vârstă de 19 ani, este un adevărat explorator polar. A schiat la Polul Nord de trei ori până acum pentru a studia și a atrage atenția asupra schimbărilor climatice. Liautaud este în prezent student la Yale şi este implicat în cercetarea științifică. El va încearca să stabilească un record de călătorie la Polul Sud înainte de a împlini 20 de ani.
 
 
Kevin Systrom poate fi numit, pe drept cuvânt, un vizionar. Are 29 de ani şi, în numai 3 ani, a ridicat Instagram de la o nişă de de photo-sharing, la o aplicație pentru rețeaua socială Facebook, având peste 150 de milioane de utilizatori pe lună, tendinţa fiind de creştere.