Toamna se numără banii din PNRR. România primeşte o tranşă de 2,7 miliarde de euro

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a precizat că, în urma unei discuții purtate cu ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a fost informat că în septembrie ar urma să intre o tranșă de circa 2,7 miliarde euro din PNRR.

RomaniaTV.net
03 aug. 2023, 15:49
Toamna se numără banii din PNRR. România primeşte o tranşă de 2,7 miliarde de euro

Noi bani din PNRR, primiți de Guvern la începutul lunii septembrie. Întrebat în conferința de presă, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, când va primi România banii aferenți cererii de plată numărul doi, a precizat:

„Întâmplător am vorbit chiar azi cu ministrul Investițiilor și proiectelor Europene, Adrian Câciu, și prima plată din adoua tranșă PNRR va veni în prima jumătate a lunii septembrie. Și se ridică la aproximativ 2,7 miliarde euro. E ceea ce știu în clipa aceasta”, a afirmat reprezentantul Guvernului.

Chestionat pe tema următorii cereri de plată, purtătorul cuvânt al Guvernului a punctat: „Despre asta nu am apucat să vorbesc cu domnul Câciu”.

Marcel Ciolacu, veste pentru milioane de români în şedinţa de Guvern. Ce se întâmplă cu preţul alimentelor şi măsurile de austeritate

Guvernul a depășit termenele stabilite în calendarul PNRR pentru peste 50 de jaloane și ținte, o parte din acestea, aferente pentru anul 2022, fiind nevoie să le atingă cât mai repede, pentru a putea fi transmisă o altă cerere de plată, scria „Adevărul” spre finalul lunii iulie.

Situația este destul de complicată cu restanțele de PNRR. Potrivit unui răspuns dat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor ziarului „Adevărul“, la momentul 5 iulie, când a fost depusă solicitarea privind situația obiectivelor din PNRR, România avea patru jaloane și ținte „în curs de realizare“, pentru care data-limită era 30 septembrie 2022, în timp ce finalizate erau 20. De asemenea, în ceea ce privește T4/2022, adică având termenul-limită 31 decembrie, din cele 55 de ținte și jaloane, încă mai erau 12 restanțe, în timp ce 43 erau îndeplinite.

Toate jaloanele și țintele din 2022 fac parte din cererea de plată numărul trei. MIPE s-a ferit să ofere un răspuns clar când va fi trimisă  noua cererea de plată. „Termenul de transmitere a CP3 (n.r. – cererii de plată) este condiționat de finalizarea ajustării PNRR și a finalizării procedurilor de aprobare a cererii de plată nr. 2. Astfel, prin implicarea și sprijinul oferit de coordonatorii de reforme și/sau investiții în vederea susținerii demersurilor MIPE pentru finalizarea și transmiterea oficială a propunerii de modificare a PNRR, inclusiv capitolul REPowerEU, toate modificările aduse planului vor fi transmise către COM (n.r. – Comisia Europeană) cu respectarea termenelor legale și ținând cont de recomandările COM“, arată MIPE.

Ordonanţa austerităţii. Sporul pentru condiţii periculoase și vătămătoare, limitat la 1.000 de lei. Ce alte beneficii se elimină
Clarificări privind pierderea banilor
MIPE a venit pentru prima dată cu o precizare clară privind ce se întâmplă în cazul în care nu sunt îndeplinite anumite obiective din PNRR, la fiecare dintre solicitările precedente fiind ocolit un răspuns. „În cazul în care, în urma analizei Comisiei, se constată că o țintă/jalon nu este îndeplinit/ă satisfăcător, Comisia va suspenda plata aferentă reformei/țintei/jalonului neîndeplinit/ă, conform calculului rezultat în urma aplicării metodologiei de suspendare. Procedura de suspendare a plăților permite continuarea punerii în aplicare a planului și le oferă statelor membre timp pentru a-și atinge jaloanele și țintele în cauză într-un interval de șase luni de la data emiterii Scrisorii de suspendare a plăților. Odată realizat acest lucru, Comisia va ridica suspendarea. Cu toate acestea, dacă un jalon sau o țintă nu este atins/ă în mod satisfăcător la sfârșitul celor șase luni, Comisia va urma procedura descrisă în Regulamentul privind Mecanismul de redresare și reziliență pentru dezangajarea sumei suspendate“, este precizarea MIPE.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin: Calendarul rectificării bugetare este probabil august-septembrie

Purtătorul de cuvânt al Guvernului Mihai Constantin a anunţat că este programată pentru august-septembrie adoptarea de către Executiv a rectificării bugetare.

„În ceea ce priveşte rectificarea bugetară, ea este strâns unită cu celelalte reforme organizatorice şi fiscale la nivel de Executiv, pentru că rectificarea va conta în continuarea bună a discuţiilor cu Comisia Europeană, calendarul fiind probabil august-septembrie, luna aceasta sau luna următoare”, a declarat Mihai Constantin, întrebat la finalul şedinţei de joi a Executivului care sunt planurile Guvernului pentru rectificarea bugetară şi care este calendarul adoptării acesteia.