Toată lumea o ştie pe Baba Vanga, dar cine a fost Baba Yaga, vrăjitoarea cea rea

Poveștile spun că Baba Yaga poate zbura într-un ibric de fier pe care îl conduce cu un pistil şi provoacă multe furtuni.

18 iun. 2022, 15:08
Toată lumea o ştie pe Baba Vanga, dar cine a fost Baba Yaga, vrăjitoarea cea rea

Poveștile o descriu pe Baba Yaga ca fiind cea mai înfricoșătoare creatură din folclorul slav. Este o vrăjitoare ce răpește și își mănâncă victimele care, de obicei, sunt copii. Conform legendei, ea locuiește cu două sau trei surori într-o colibă ​​din pădure înconjurată de un gard acoperit cu cranii umane. Poveștile spun că Baba Yaga poate zbura într-un ibric de fier pe care îl conduce cu un pistil, creând furtuni.

Cine a fost Baba Yaga, vrăjitoarea cea rea din folclorul slav

Una dintre legendele despre Baba Yaga spune că o mamă și-a dat afară din casă copiii vitregi, iar aceștia au ajuns la casa vrăjitoare, o femeie bătrână și extrem de ciudată. Ei bine, în loc să îi ajute, Baba Yaga i-a amenințat pe cei mici. Mai exact, copiii trebuiau să îi îndeplinească toate cerințele, altfel vor fi mâncați la cină.

A fost găsită o casetă cu previziunile necunoscute făcute de Baba Vanga: „Marile evenimente ale omenirii se vor întâmpla în 2035-2037”

Se spune că, pe lângă comportamentul înfricoșător, bătrâna este și foarte urâtă. Ea ar fi osoasă și ar avea un nas atât de lung încât, atunci când se întinde în pat, ajunge cu el la tavan. Conform unor legende, Baba Yaga ar avea dinți de fier. Poveștile care o implică pe odioasa creatură au de obicei loc în coliba sa din pădure, care stă pe picioare magice de pasăre.

Soba este un detaliu întâlnit în multe dintre legendele despre vrăjitoare, pentru că, după cum spuneam, cei care nu îndeplinesc sarcinile sunt gătiți și mâncați. Potrivit mitologiei slave, ea a fost inițial zeița morții și păzea intrarea spre lumea cealaltă, petrecând spiritele celor decedați în împărăția cerurilor.

Ce se mai ştie despre Baba Yaga

În unele povești, ea este un fel de zână care îi ajută pe eroi în misiunile lor. Bătrâna vrăjitoare a fost menționată pentru prima oară într-o carte de gramatică rusă din 1755. Unii susțin că, înainte de cartea respectivă, poveștile circulau din gură în gură, fiind transmise din generație în generație.

„Baba Yaga” ar însemna, de fapt, „bunica vrăjitoare”. Una dintre cele mai celebre povești despre ea este „Vasilisa cea frumoasă”. Conform acesteia, Baba Yaga eliberează o fată de sub tirania mamei și surorii vitrege. Totuși, bătrâna apare ca o eroină destul de ciudată. Ea îi dă tinerei sarcini imposibile, însă îi oferă o păpușă vorbitoare care începe să o ajute.

Cum scapi de vrăji. Cele mai puternice rugăciuni care anulează farmecele. Psalmul care te dezleagă de blesteme
Cu toate acestea, bătrâna vrăjitoare apare și ca un personaj ce ne învață despre valori precum supunerea și ascultarea. De exemplu, în basmul „Gâștele sălbatice”, doi frați neascultători, Olga și Serghei, au fugit de acasă după ce mama lor a plecat la târg, în ciuda faptului că ea le-a recomandat să nu plece cât timp gâștele zboară pe cer. Ei bine, Serghei a fost prins de una dintre acele gâște și dus la coliba Babei Yaga. Din fericire, el a fost salvat de sora sa cu ajutorul magiei, iar astfel copiii învață că trebuie să fie ascultători.

Conform unor experți care studiază legendele, celebra vrăjitoare poate fi asemănată cu forța naturii. Aceasta poate fi calmă și blândă, însă poate fi și furtunoasă, în unele perioade din an.