Toate gospodinele trebuie să ştie asta când gătesc somonul. Ce reprezintă petele albe care apar pe acest tip de peşte

Se spune că somonul este unul dintre cele mai sănătoase alimente. Pe lângă gustul delicios şi faptul că are puţine calorii, somonul are şi un aspect foarte plăcut.

15 sept. 2021, 20:41
Toate gospodinele trebuie să ştie asta când gătesc somonul. Ce reprezintă petele albe care apar pe acest tip de peşte

Toate gospodinele trebuie să ştie asta când gătesc somonul. Acest tip de peşte este bogat în grăsimi sănătoase şi reprezintă o sursă bună de proteine şi acizi graşi Omega-3, grăsimi esenţiale pentru buna funcţionare a organismlui. Totodată, somonul este bogat în vitamina A, vitaminele B, vitamina D, magneziu, potasiu, seleniu, zinc şi fosfor.

Toate gospodinele trebuie să ştie asta când gătesc somonul

Studiile arată că dacă este consumat regulat, somonul este un aliment care contribuie la menţinerea nivelului de energie, protejează inima, îmbunătăţeşte funcţiile creierului şi performanţele cognitive, contribuie la sănătatea oaselor şi aduce multe alte beneficii organismului. În momentul, în care acest tip de peşte e gătit observăm că apar pe culoarea sa roz roşiatică mici pete albe.

Trebuie să ştim că aceste pete nu reprezintă grăsimea, ci o proteină care iese la suprafaţa peştelui atunci când somonul se încălzeşte: „Nu este nimic de speriat şi este total sigur să o mănânci, doar este inestetică, aşa cum vedem cu toţii”, subliniază directorul culinar, Taste of Home, Sarah Farmer.

Citeşte şi: Ea e femeia din viața lui Florin Cîțu care trece peste orice barieră. Prietena premierului este celebră în România și are acces la șeful Guvernului oricând
Potrivit specialistului, când somonul este crud, proteina numită albumină nu deranjează din punct de vedere estetic, însă pe măsură ce peştele intră în contact cu căldura, albumina se înroaşă şi apare pe suprafaţa fileului sub fomă de bule albe sau pete. Specialistul subliniază că albumina este alcătuită tot din aceleaşi substanţe pe care somonul le conţine şi poate fi consumată, însă dacă te deranjează, Sarah Farmer spune că poţi scăpa de ea dacă nu vei găti somonul prea repede (la temperaturi ridicate) şi dacă nu îl vei găti prea mult (carnea trebuie să se separe uşor în straturi atunci când o tai). Ea recomandă o temperatură internă a peştelui de 51°C. De asemenea, încă un truc recomandat de specialist pentru reducerea albuminei este spălatul somonului înainte de gătit.

Citeşte şi: Cea mai caldă iarnă din istorie, în Noua Zeelandă. Temperaturile au fost cu +1,3 grade peste media multianuală, iar zăpada a fost foarte puţină