Tokes îi cere lui Ponta daune morale de 100.000 de lei pentru acuza cu „limbaj horthyst”

Europarlamentarul Laszlo Tokes îi cere premierului Victor Ponta daune morale de 100.000 de lei pentru afirmaţia că "reprezintă interese străine îndreptate împotriva României" şi că foloseşte "un limbaj horthyst", afirmă Kincses Elod, avocatul lui Tokes.

05 mart. 2013, 12:39
Tokes îi cere lui Ponta daune morale de 100.000 de lei pentru acuza cu „limbaj horthyst”

Avocatul Kincses Elod, care îl reprezintă pe Tokes, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că europarlamentarul l-a mandatat cu introducerea acţiunii împotriva premierului Victor Ponta, pentru declaraţiile pe care acesta le-a făcut în 25 februarie împotriva sa, daunele morale pretinse ridicându-se la suma de 100.000 de lei, potrivit Mediafax.

Kincses a arătat că, deşi sunt întrunite toate elementele infracţiunii de calomnie, Victor Ponta are imunitate parlamentară, aşa că „nu este cazul” să deschidă o acţiune penală.

El a precizat că a introdus acţiune pentru „răspunderea civilă delictuală pentru faptă proprie”, iar premierul „va trebui să se apere făcând proba verităţii, dacă va reuşi”.

Kincses a adăugat că în cazul în care Tokes va câştiga procesul, suma va fi donată în scopuri caritabile.

El a afirmat că o astfel de declaraţie „foarte gravă”, de la un om „care, cel puţin oficial, este şi doctor în Drept, cunoaşte ce înseamnă dreptul şi răspunderea civilă delictuală” şi este, în acelaşi timp, un înalt demnitar, „a făcut deja ocolul lumii”.

„Sunt întru totul de acord cu declaraţia preşedintelui Băsescu, care a spus că, fără probe, cum poţi să faci asemenea declaraţii. Sunt foarte curios ce înţelege prin «limbaj horthyst» primul-ministru, fiindcă niciodată nu a solicitat, niciun politician din Ardeal şi nici Tokes Laszlo, retrocedarea Ardealului. (…) În condiţiile actuale, când toată lumea este în UE, fireşte că nu se mai pune problema graniţelor. Numai cei care vor să creeze atmosferă antimaghiară ridică această problemă, care este o irealitate absolut vădită”, a spus Kincses.

Kincses a spus că autonomia Ţinutului Secuiesc, „dacă se va înfăptui, se va înfăptui cu respectarea actualelor graniţe”.

Totodată, Kincses a arătat că Monica Macovei nu a dorit să se alăture acţiunii deschise împotriva premierului, „întrucât are foarte multe procese” şi că, dacă Ponta îşi va prezenta scuze pentru declaraţiile făcute, îşi va sfătui clientul să le accepte.

Preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania, eurodeputatul Laszlo Tokes, afirmă, într-un comunicat, că este „jignit în demnitatea fundamentală, de cetăţean român şi european” de afirmaţiile premierului Ponta la adresa sa şi că este nevoit, astfel, să îşi apere „onoarea în justiţie”.

Tokes afirma, recent, că Nicolae Ceauşescu a fost „mai generos” decât Victor Ponta, deoarece a permis „o oarecare autonomie a maghiarilor”, în timp ce premierul nu permite constituirea unei regiuni care să corespundă cu Ţinutul Secuiesc.

Premierul Victor Ponta i-a răspuns, în 25 februarie, lui Laszlo Tokes, el acuzându-l pe acesta de limbaj horthyst şi de faptul că, împreună cu Monica Macovei, reprezintă de 20 de ani interese antiromâneşti.

„Eu văd atacurile domnului Laszlo Tokes şi mă bucur pentru că domnul Tokes, ca şi doamna Monica Macovei, au reprezentat în ultimii 20 de ani interesele străine îndreptate împotriva României. Atacurile lui Tokes împotriva stabilităţii României şi a reprezentanţilor legitimi ai minorităţii maghiare, anume UDMR, au legătură cu faptul că de ani de zile Tokes şi Macovei sunt reprezentanţii intereselor antiromâneşti”, a spus Ponta.