Tone de peşte în care s-au depistat metale grele, retrase de la comercializare. Ce au descoperit inspectorii ANPC

Tone de pește infestat cu metale grele au fost descoperite de inspectorii de la Protecţia Consumatorului în mai multe magazine din București și Ilfov. Produsul a fost retras de la comercializare.

04 aug. 2022, 13:25
Tone de peşte în care s-au depistat metale grele, retrase de la comercializare. Ce au descoperit inspectorii ANPC

Peştele era importat din Vietnam şi avea o concentraţie de cadmiu mai mare decât valorile adminse. Toxicitatea cadmiului se aseamănă cu cea a celorlalte metale grele (arsenic, mercur, plumb) prin faptul că atacă rinichiul.

Demersul comisarilor ANPC s-a desfăşurat în perioada 26-28 iulie. În urma controalelor, aceştia au aplicat amenzi în valoare 35.000 de lei.  În plus, şase unități comerciale au fost închise temporar.

Acest lucru ar trebui să mobilizeze și alte autorități, pentru a demara ridicări încă de la frontieră. Este păcat să găsim aceste mărfuri în depozitele marilor operatori comerciali, puse la dispoziția consumatorilor, în condițiile în care anumite zone, cu alarmă în acest sens, ar fi putut fi verificate încă de la momentul importului”, a declarat șeful ANPC, Horia Constantinescu, la Antena 3.

Citeste si Produse bio, retrase de Mega Image și Carrefour. Pot provoca boli grave: „Toate vor fi distruse!”

Tone de peşte care conţinea metale grele, retrase de la comercializare

Inspectorii ANPC au dat şi două avertismente şi au dispus retragerea de pe piaţă a 1.300 kg peşte şi produse de pescărie. De asemenea, a fost oprită temporar activitatea a şase unități de depozitare congelare/refrigerare, două utilaje tehnologice, o zonă de producţie pentru produse din pescuit şi un raion de vânzare a peştelui proaspăt şi a produselor de pescărie.

Operatorii economici controlaţi au fost: Bistromar la timonă SRL, Millenium Group SRL, Eurocooling SRL, Metro Pallady, Ocean Fish SRL, Metro Logistics / Yussen, Ind Lacto Mureş SRL, Omnia Gusti SRL şi Groenlanda SRL.

Potrivit rapoartelor de laborator, în cazul unui lot de două tone de ton roşu cu originea în Vietnam, erau depășite valorile maxime admise pentru cadmiu.

Citeste si Alertă ANSVSA: Produse toxice retrase din magazinele Mega Image, Auchan și Selgros din România