Toni Greblă, noul prefect al Capitalei. În trecut a fost acuzat de DNA de trafic de influenţă, dar instanţa l-a achitat

Fostul judecător CCR Toni Greblă este noul prefect al Capitalei. Premierul Nicolae Ciucă a semnat numirea acestuia la conducerea Prefecturii Bucureşti

04 mai 2022, 16:48
Toni Greblă, noul prefect al Capitalei. În trecut a fost acuzat de DNA de trafic de influenţă, dar instanţa l-a achitat
Sursa foto: Inquam Photo

Toni Greblă este noul prefect al Capitalei. Coaliția de guvernare a stabilit că PSD este partidul care va da prefectul Capitalei, în timp ce PNL va da prefectul Clujului. Astfel că miercuri, premierul Nicolae Ciucă a semnat numirea fostului judecător CCR Toni Greblă la conducerea Prefecturii Bucureşti.

Toni Greblă a fost senator PSD în perioada 2012-2013. În 2013 a fost ales judecător la Curtea Constituţională, funcţie pe care a ocupat-o până în februarie 2015, când a demisionat după ce DNA l-a acuzat de trafic de influenta, constituirea unui grup infractional organizat si efectuarea de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia, in scopul obtinerii de bani sau bunuri necuvenite.

Citeşte şi: De ce nu i-a răspus Nicuşor Dan prefectului Capitalei la telefon: „Am văzut apelul său, dar se făcuse târziu”

DNA susţinea că Toni Greblă a făcut demersuri pentru intermedierea unei legături comerciale de export între finul său, Ion Bîrcină, un cetăţean turc, cetăţeanul moldvean Victor Dolghi şi Constantin Bartolomeu Săvoiu. Cetăţeanul turc este, conform unor documente din dosar, omul de afaceri Corekci Sevket.

Cei cinci ar fi constituit un grup infracţional organizat pentru a exporta, prin Turcia, produse agro-alimentare către Federaţia Rusia, în ciuda embargoului institutit de aceasta pentru marfa din UE.

De asemenea, procurorii DNA l-au acuzat pe Toni Greblă că, după efectuarea percheziţiilor domiciliare la ferma sa de struţi, fostul judecător al Curţii Constituţionale şi-a continuat activitatea infracţională şi a făcut demersuri de valorificare a foloaselor necuvenite obţinute din infracţiunea de efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, ca să obţină pentru el şi pentru altul bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Procurorii DNA l-au acuzat pe Toni Greblă că, în perioada 2010-2015, pe când era senator PSD și apoi judecător la Curtea Constituțională, i-ar fi cerut omului de afaceri Ion Bîrcină folosinţa gratuită, service-ul şi asigurarea pentru un autoturism BMW Seria 5, în valoare de peste 56.000 de euro.

Toni Greblă mai era acuzat că ar fi primit folosinţa gratuită a unui post telefonic înregistrat pe o firmă, în cuantum de 24.648 lei, suma de 1.200 de lei, materiale electorale pentru campania din alegerile parlamentare din 2012 pentru lipirea a 20.000 de afişe şi alte materiale electorale, în cuantum total de 8.973 lei.

Citeşte şi: TONI GREBLĂ, despre cele 50 de CAPRE din dosar: Ele există acolo unde au fost şi până acum VIDEO

În schimb, Greblă i-ar fi promis lui Bîrcină că va interveni la unii funcţionari publici din cadrul firmelor de stat, ministerelor și altor autorități, pentru a urgenta și a facilita obținerea de contracte cu statul pentru firmele lui Bîrcină (energie, transport de fier vechi).

În 2019, Toni Greblă a fost achitat definitiv de instanța supremă, pentru acuzațiile de corupție aduse de procurorii DNA.

Toni Greblă a fost şi secretar General al Guvernului Dăncilă între 2018 și 2019.