Top 10 maşini din COMUNISM. Ce conduceau părinţii şi buncii noştri FOTO

Parintii si bunicii nostri conduceau niste autoturisme putin mai diferite fata de noi. Niste masini pe care astazi rar le vedem pe strada, iar atunci cand le putem admira, in cadrul diverselor evenimente dedicate masinilor clasice, ne uitam la detalii si le apreciem.

13 mart. 2016, 14:43

Iată cele mai cunsocute mărci de pe vremea comunismului (sursa: 4tuning.ro):

1. Dacia 1300. Atat modelul 1300, cat si „faceliftul” 1310 erau automobilele cel mai des intalnite pe strazile din Romania. Aveau diferite variante de echipare, precum Standard, Super, Super Lux sau editii speciale dedicate elitei din partidul comunist. Dupa anii ’80, trebuia sa astepti intre 4 si 5 ani ca sa primesti o Dacie, al carei pret incepea de la 70.000 de lei in 1986.

CITEŞTE ŞI TOP 10 cele mai rare modele DACIA din istorie FOTO

2. Oltcit Club. Masina a fost lansata in 1981 dupa o colaborare cu Citroen. Se vindea in varianta Oltcit Special sau Oltcit Club. Avand influenta celor de la Citroen, masina avdispunea de unele niste inovatii interesante pentru acea perioada: discurile de frana erau langa cutie, nu langa roata, iar interiorul, cu ale sale controale si butoane parea extras dintr-un film SF.

CITEŞTE ŞI Top 10 MAŞINI preferate de manelişti FOTO

3. Lada. Una dintre cele mai robuste si populare aparitii din anii ’80 era Lada, masina solida si spatioasa venita de la rusi. Desi in URSS, se numea VAZ, pe piata de export a primit numele de Lada. Era o masina interesanta, cu mult crom, interior de piele artificiala, cu un portbagaj urias. Modelul a fost inspirat de Fiat 124.

4. Moskvich 408. In Romania au ajuns modelele 408 sau 2140 ale rusilor, vandute atat in varianta sedan, cat si break. Nu erau la fel de populare ca Lada, insa aveau un design ceva mai modern pentru acea perioada.

5. Volga GAZ 21. O marca exclusivista, la care aveau acces doar membrii securitatii si de partid. Volga era o limuzina mare, considerata de lux. Masina ruseasca purta numele celebrului fluviu, fiind de fapt o rebranduire a marcii GAZ.

6. Skoda. Masinile din fosta Cehoslovacie aveau si ele succes in Romania. Erau ceva mai diferite pentru ca aveau motorul in spate, racit cu aer.

CITEŞTE ŞI ISTORIA DACIA. Modelele SPORT create în SECRET la ordinul lui Nicolae Ceauşescu FOTO

7. Wartburg. Masinile din Germania de Est puteau si ele fi cumparate in Romania. Wartburg 353 se vindea atat cu caroserie sedan, cat si break, dar era vazuta ca o masina extrem de moderna. Unele versiuni de top aveau in anii ’80 cutie cu 5 viteze.

8. Fiat 850. Masina avea 4 locuri, motor pozitionat in spate, dar se vindea si in alte versiuni de caroserie, ceva mai rare in Romania: Spyder si Coupe.

9. Volkswagen. Broscuta, asa cum se numea Volkswagen-ul Beetle cu diferite motorizari, a fost si ea o prezenta des intalnita in Romania. Majoritatea erau insa masini cumparate la mana a doua, ramase pe teritoriul tarii noastre de multi ani.

CITEŞTE ŞI Cum arăta DACIA DUSTER înainte de 1989. Era exportată în Marea Britanie FOTO

10. Trabant 601. Cel mai cunoscut model s-a numit 601 si a fost vandut in milioane de exemplare. Motorul era in 2 timpi, iar panourile caroseriei erau fabricate din carton presat si lemn.