Tot ce trebuie să ştii despre stres

În ritmul vieții din zilele noastre, este aproape imposibil să nu ne confruntăm cu o situație generatoare de stres. Există anumite mecanisme prin care această stare ne acaparează fizic și psihic.

RomaniaTV.net
26 sept. 2016, 09:03
Tot ce trebuie să ştii despre stres

Fiecare dintre noi a trecut cel puțin o dată în viață printr-o situație stresantă. Potrivit endocrinologului Hans Selye, care a introdus în limbajul medical conceptul de stres, această stare este un răspuns normal de adaptare a organismului la diverse forme de agresiune (anatomo-fiziologice sau psihologice). Selye, care a numit reacțiile la stres ca sindrom general de adaptare, vorbește despre 3 faze.

1. Faza de alarmă sau de șoc.

Apare ca răspuns la factorul stresant și poate dura de la câteva minute până la câteva ore. În această etapă se eliberează adrenalină și noradrenalină, care cresc presiunea sangvină și accelerează frecvența respiratorie și ritmul cardiac.

2. Faza de rezistență.

Dacă reacția de alarmă persistă, corpul se adaptează prin mobilizarea resurselor cu care va lupta împotriva agentului de stres. Cortizolul, numit și hormonul stresului, este cel care eficientizează modul în care corpul își folosește resursele energetice. Din punct de vedere medical, este posibilă apariția tulburărilor de ritm cardiac sau a accidentelor vasculare cerebrale.

Citeşte şi  Regimul antistres

3. Faza de epuizare apare după o expunere prelungită la stres.

Corpul obosește, iar pe lângă efectele de ordin fizic, apar și cele psihologice (furia, depresia).

Poate fi acut sau cronic

Situații precum moartea unui apropiat, un accident sau o pierdere mare de bani pot antrena stresul acut. Este vorba despre un eveniment tensionant temporar, care se remite în câteva ore sau zile. În cazul stresului cronic, starea încordată se menține pe perioade lungi, fiind asociată, de regulă, cu stilul modern de viață.

Un serviciu nesatisfăcător, un salariu mic, presiunile financiare (de pildă, plata ratei sau a alocației), responsabilitatea pe care o implică îngrijirea unui părinte sau a unui copil bolnav, relația de cuplu conflictuală sau instabilă se numără printre factorii care întrețin stresul cronic.

Cum se manifestă

REȚINE!

Există și stres pozitiv, care apare, de pildă, în momentele de examen (sprijină concentrarea) sau în diverse accidente (când ne ajută să găsim rapid soluții).

Știai că…

…cortizolul, hormonul stresului, ne ajută să înfruntăm pericolele, prin eliberarea combustibililor necesari în momente tensionante.

Eşti stresat? Iată ce trebuie să mănânci