Tradiții de Sfinții Mucenici. Ce este bine să faci pe 9 martie dacă vrei să ai noroc și bani tot anul

În fiecare an, pe data de 9 martie, românii sărbătoresc Sfinții 40 de Mucenici. În timp ce gospodinele pregătesc mucenici, bărbații trebuie să bea 40 de pahare de vin. Obiceiurile din străbuni spun că cei care vor să ai aibă noroc și bani tot anul, trebuie să urmeze câteva datini.

08 mart. 2023, 14:15
Tradiții de Sfinții Mucenici. Ce este bine să faci pe 9 martie dacă vrei să ai noroc și bani tot anul

Ziua celor 40 de Mucenici este sărbătorită în toată țara. Potrivit tradiţiei, femeile fac în această zi mucenici în formă de opturi, bărbații vor bea 44 de pahare cu vin roşu pentru a-i comemora pe soldații uciși la Sevastia.

Citiți și: Tradiții și superstiții de Mucenici. Ce nu avem voie să facem sub nicio formă în această zi

9 martie este o zi importantă în calendarul ortodox, iar credincioșii respectată tradiții și obiceiuri vechi de sute ani și se spune că mucenicii sunt spiritele strămoşilor.

Ce trebuie să faci în ziua celor 40 de Mucenici

Așadar, în această zi, femeile pregătesc împletesc mucenici, care trebuie împărţiţi în memoria persoanelor decedate. Gospodinele din toată țara vor pregăti mâine colaci copți cu nucă și miere în forma cifrei 8, sau mucenici fierți în apă cu zahăr și scorțișoară și nucă, lucru care aduce bunăstare în familie din România, conform antena3.ro

Se spune că cei care vor da mâine de pomană, vor avea noroc tot anul. Potrivit tradiției, mâine trebuie să evităm să intrăm în conflicte. Se spune că o să ai noroc  tot an dacă nu te vei certa cu nimeni în această zi.

Pentru a alunga spiritele rele și a aduce norocul și binele pe lângă casă, de Sfinții Mucenici este bine să aprindem focul în curte, pentru a atrage  norocul și binele pe lângă casă.

De asemenea, în această zi de sărbătoare este bine să spui o rugăciune, care face minuni dacă o rostești.

Rugăciunea către Sfinții Mucenici Codrat, Ciprian și Dionisie pentru protejarea familiei de rele și boală este următoarea:

„Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Sosit-a sfântul şi minunatul praznic al sfinţilor mucenici, care s-au nevoit cu sfinţenie, lu­minând pe toţi cu raza Duhu­lui. Deci adunându-ne, iubito­rilor de praznic, după datorie să-i fericim pe dânşii.

Din noroiul patimilor, din furtuna gândurilor, de săgeţile vicleanului şi de orice pornire potrivnică izbăviți, sfinților mucenici, sufletele celor ce laudă naşterea voastră.

Rănile voastre cele muceniceşti împrăştie mireas­mă plină de har şi sângele lor varsă izvoare prin Dumnezeies­cul Duh şi vindecă patimile su­fletești și trupești; pe care, cu vrednicie, să le lăudăm. Amin!”

Citiți și: Reţetă de mucenici moldoveneşti din aluat de cozonac. Secretele pe care trebuie să îl știe orice gospodină!