Tradiții și superstiții de Revelion 2023. Ce nu trebuie să facă românii în noaptea dintre ani ca să nu atragă ghinionul

România este țara în care superstițiile și credința se află la loc de cinste. În preajma Anului Nou românii au o grămadă de superstiții legate de această sărbătoare.

31 dec. 2022, 12:21
Tradiții și superstiții de Revelion 2023. Ce nu trebuie să facă românii în noaptea dintre ani ca să nu atragă ghinionul
Ce nu trebuie să facă românii în noaptea dintre ani ca să nu atragă ghinionul

Tradiții și superstiții de Revelion. În ultima zi din an românii rememorează și pun în practică o parte din obiceiurile și tradițiile păstrate de străbuni cu privire la ce este bine și ce nu este bine să facă în noaptea dintre ani, atunci când anul vechi este schimbat de cel nou.

Citește și Revelionul la Sinaia, mai scump decât în Austria. Cât trebuie să plătească românii pentru un sejur pe Valea Prahovei

Tradiții și superstiții de Revelion

Pentru români, ca și pentru alte popoare de altfel, noaptea de Revelion este una magică, plină de dorințe, speranțe de bunăstare și fericire.

Ca să fie siguri că toate dorințele li se vor îndeplini și că nu vor avea parte de ghinion în noul an, românii păstrează cu sfințenie obiceiurile practicate de înaintașii lor.

Bătrânii spun că în noaptea dintre ani este bine să se facă cât mai mult zgomot ca în felul acesta să fie alungate spiritele rele. Mai mult, aceștia cred că dacă țin în buzunar o căpățână de usturoi vor fi feriți de duhurile necurate.

În ultima zi din an, foarte mulți români nu aruncă nimic din casă, nici măcar gunoiul, pentru că se spune că odată cu el este aruncat și norocul.

Alții încearcă să nu intre în noul an cu datorii pentru că se spune că așa le va merge tot timpul. Din aceleași considerente aceștia nu împrumută bani sau alte lucruri rudelor și prietenilor.

În Ajunul Anului Nou, fetele nemăritate pun într-un vas cu apă un fir de busuioc sfințit, o ramură de măr din grădină și un ban, în speranța ca până în zori să își viseze ursitul.

La miezul nopții foarte mulți români deschid larg ușile pentru ca anul vechi să plece și să îi facă loc celui nou.

Îndrăgostiții au și ei ritualul lor în noaptea de Revelion și anume celebrul sărut sub vâsc de la miezul nopții. Acest obicei este practicat în întreaga lume și se spune că cei care se sărută sub vâsc în noaptea magică, vor rămâne la fel de îndrăgostiți pe tot parcursul anului.

Și dacă până acum foarte mulți oameni nu știau de ce se poartă roșu în noaptea de Revelion, ei bine, aceștia trebuie să știe că așa-zisa tradiție a plecat tot dintr-o superstiție din bătrâni. Aceștia spun că roșul este o culoare veselă care atrage energii pozitive. Potrivit lor, cel care poartă roșu în noaptea dintre ani va fi ferit de deochi și ghinion și va avea parte de un an bogat, plin de belșug.

O altă superstiție spune că în noaptea de Revelion nu se doarme pentru că cine ațipește va fi somnoros tot anul.

Ca să aibă parte de belșug și spor în toate, foarte mulți români își pun în buzunar boabe de grâu și bani. Mai mult, aceștia se feresc să plângă în noaptea dintre ani, dar și în prima zi a Anului Nou, pentru că ei cred că lacrimile prevestesc necazuri și evenimente nefericite.

Citește și Transferul anului în televiziune! Georgiana Lobonţ anunţă surprizele Revelionului România TV