Traian Băsescu a cerut reexaminarea noii forme a Legii SRTv şi SRR

Preşedintele Traian Băsescu a semnat luni cererea de reexaminare asupra Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune, informează Agerpres.

RomaniaTV.net
28 oct. 2013, 16:55
Traian Băsescu a cerut reexaminarea noii forme a Legii SRTv şi SRR

Cererea a fost trimisă preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, în forma sa iniţială, Legea nr. 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune prevedea, în Art. 42, că „finanţarea necesară producerii şi difuzării emisiunilor radiofonice şi de televiziune adresate străinătăţii, precum şi dezvoltării acestei activităţi se asigură din fondurile alocate de la bugetul de stat” şi că „sumele necesare se evidenţiază separat în bugetul fiecărei societăţi, pe baza programelor stabilite potrivit legii”.

În forma trimisă la promulgare, în conformitate cu Art. 43 alin. 11 „Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune pot înfiinţa, cu avizul consultativ al comisiilor parlamentare pentru cultură ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, persoane juridice de drept privat şi pot dobândi calitatea de asociat în cadrul unor asemenea entităţi sau, după caz, pot achiziţiona acţiuni / părţi sociale ale unei societăţi comerciale existente, în condiţiile legii.”

Potrivit comunicatului de presă al Preşedinţiei, pentru dezvoltarea ori extinderea activităţilor specifice, în ţară şi în străinătate, se creează trei modalităţi legale la care pot recurge Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune: (1) înfiinţarea unei persoane juridice de drept privat, (2) dobândirea calităţii de asociat în cadrul unei persoane juridice de drept privat sau (3) achiziţionarea de acţiuni/părţi sociale în cadrul unor societăţi comerciale existente.

„În privinţa modalităţilor (2) şi (3), prevăzute de lege, opinăm că această reglementare este vagă, fără să ofere condiţii de eligibilitate şi oportunitate. Totodată, considerăm că Legea trebuie să prevadă criterii clare de asociere, respectiv de achiziţionare de părţi sociale/acţiuni, în vederea construirii unui cadru legal predictibil, cu atât mai mult, cu cât finanţarea acestor operaţiuni se face din fonduri alocate de la bugetul de stat”, se arată în cererea de reexaminare transmisă de Traian Băsescu.