Traian Băsescu a cerut revizuirea sentinţei de colaborator al Securităţii. Dezbaterile la Curtea de Apel sunt programate pentru octombrie

Fostul președinte Traian Băsescu a cerut revizuirea sentinței prin care i s-a atribuit calitatea de colaborator al fostei Securități, iar Curtea de Apel București a programat dezbaterile în 21 octombrie, potrivit portalului instanțelor.

18 aug. 2022, 10:27
Traian Băsescu a cerut revizuirea sentinţei de colaborator al Securităţii. Dezbaterile la Curtea de Apel sunt programate pentru octombrie

Traian Băsescu cere revizuirea sentinței din 2019 a Curții de Apel București. În 23 martie 2022, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a menținut decizia instanței de fond și a decis că Traian Băsescu a fost colaborator al Securității ca poliție politică. Curtea Supremă a respins apelul depus de fostul președinte Băsescu față de decizia Curții de Apel București.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a menținut decizia primei instanțe.

„Respinge, ca fiind inadmisibilă excepţia de nelegalitate invocată de recurentul-pârât Băsescu Traian. Respinge, ca fiind nefondat, recursul, astfel cum a fost precizat la data de 5 noiembrie 2021, declarat de recurentul-pârât Băsescu Traian împotriva sentinţei nr. 471 din 20 septembrie 2019, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal. Admite cererea de intervenţie accesorie formulată de intervenientul Ciuvică Mugur-Cristian, în interesul intimatului-reclamant Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 23 martie 2022”, se arată în hotărârea Înaltei Curţi.

Citeşte şi: Elena Udrea cere să fie declarată nebună şi fără discernământ. Mesaj controversat din închisoare

Decizia instanței a venit după ce documentele depuse în instanţă de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) au arătat că Băsescu ar fi avut un ofiţer de legătură desemnat de fosta Securitate, cu gradul de locotenent-colonel, şi că ar fi dat două note informative olografe, semnate cu numele de cod ”Petrov”.

Conform CNSAS, pe parcursul colaborării cu Securitatea, Traian Băsescu a furnizat informaţii prin care denunţa colegi de facultate și de serviciu pentru presupuse ”activităţi potrivnice regimului totalitar comunist”, precum intenţia de a pleca în străinătate şi relaţii cu cetăţeni străini, existente în notele informative date în 05.05.1975.

Citeşte şi: Rechizitoriul dosarului Revoluţiei: Securitatea a ştiut tot timpul unde sunt soţii Ceauşescu şi nu ar fi tras în Armată şi populaţie+au existat tentative de asasinare a fostului dictator