Traian Băsescu, despre cazul Ditrău. „Aşa fac şi cu românii, este vina UDMR”

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, susţine că vina în cazul de la Ditrău, în care doi bărbaţi din Sri Lanka au fost refuzaţi de comunitate, aparţine propagandei UDMR. Aceste susţine că în acelaşi mod se procedează şi cu românii din zonă.

RomaniaTV.net
03 feb. 2020, 10:10
Traian Băsescu, despre cazul Ditrău. „Aşa fac şi cu românii, este vina UDMR”

Băsescu a declarat faptul că maghiarii au fost influenţaţi de mesajele UDMR. De asemenea, acesta susţine faptul că şi românilor li se aplică acelaşi tratament.

”Ungurii sunt un popor complexat şi nu îi suportă pe cei de lângă ei. Iar de acest lucru nu este vinovată nici presa de la Budapesta, nici Fidesz, partidul lui Orban, nici Jobbikul extremist, ci este rezultatul politicii UDMR”, a spus Băsescu.

Scandalul a izbucnit în urmă cu câteva zile, când localnicii, în frunte cu preotul din sat, s-au adunat în fața primăriei și au spus că nu vor migranți în satul lor după ce la brutăria din localitate au fost angajați doi bărbați din Sri Lanka.

”Vreau să vă fie foarte clar, tratamentul pe care l-aţi văzut la cei doi sri lankezi este tratamentul care se aplică românilor de către minoritarii maghiari din administraţie. Deci, acelaşi tratament se aplică românilor. Iar radicalizarea populaţiei a fost stimulată de când la conducere UDMR-ului a venit Kelemen Hunor, care este un antiromân convins”, a precizat Băsescu.

Citeşte şi: Ditrău, cazul de ură rasială care a şocat România! Cum s-a ajuns ca minoritarii maghiari să-i alunge pe cei doi brutari din Sri Lanka

În Ditrău, 99.5% din populaţie o reprezintă etnicii maghiari, în timp ce comunitatea românească numără 55 de persoane. În urma scandalului, IPJ Harghita a deschis un dosar de cercetare penală pentru incitare la ură şi discriminare.

Aproximativ trei sute de persoane au participat la o întâlnire cu primarul, spunându-şi nemulţumirile. Unii au explicat că nu este vorba despre discriminare, reproşurile lor fiind îndreptate mai mult spre patronul brutăriei, decât spre cei doi străini.

Citeşte şi: Patronii brutăriei s-au răzgândit. Brutarii din Sri Lanka pot face în continuare pâine

Rareş Bogdan, declaraţie despre cazul Ditrău

Prim-vicepreşedintele PNL, Rareş Bogdan, consideră că europarlamentarii români şi Guvernul vor trebui să dea explicaţii în ceea ce priveşte cazul Ditrău. Politicianul consideră că a pus România „într-o poziţie extrem de complicată”.

El a acuzat partidul Fidesz din Ungaria pentru faptul că a promovat o retorică a urii şi a menţionat că oamenii din Ditrău se informează mai ales de la televiziuni precum Hir Tv sau Duna Tv.