Traian Băsescu, despre pandemia de coronavirus în România: „Ne pregătim de ce e mai rău”

Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, la #romaniatv" că românii trebuie să pregătescă pentru "ce e mai rău" în ceea ce priveşte epidemia de coronavirus. Odată cu intrarea în scenariul 4, acest lucru va însemna "izolare totală" şi "închiderea frontierelor". 

RomaniaTV.net
28 mart. 2020, 18:57
Traian Băsescu, despre pandemia de coronavirus în România: „Ne pregătim de ce e mai rău”

Fostul preşedinte avertizează că „în momentul ăsta nu mai avem de pierdut nicio oră” deoarece „pe măsură ce se va fac teste, suntem în faţa unei transmisii comunitare” a COVID-19, infecţia provocată de noul coronavirus.

„Este clar că suntem în plină epidemie”, a precizat Traian Băsescu, la România TV.

Fostul preşedinte susţine că în momentul de faţă, trebuie îmbunătăţită capacitatea de testare a persoanelor suspecte de coronavirus.

„Dacă vreţi să fiu sincer, trebuia să fim capabili să facem nimim 10-000 de teste pe zi. Se pare că 500 – 600 de pot face. Am văzut o mare veselie că au venit 100.000 de combinezoane. Înseamnă nimic. Sunt 16.000 de medici. Acele combinezoane nu pot să le foloseşti două zile. Ajung 5 zile jumătate”, a precizat Băsescu.

Fostul preşedinte spune că sistemul medical stă prost din punct de vedere al echipării.

„Dacă mai este ceva de făcut este în mâna populaţiei. Instituţiile au pierdut tempo-ul. Sunt cu o lună în urma evoluţiei epidemiei. Trebuie să ne pregătim penru ce e mai rău. Singurul mod în care ne putem apăra este să stăm în casă izolaţi”, a afirmat europarlamentarul.

Traian Băsescu, despre prevenirea epidemiei: „Bătălia e pierdută!”

Europarlamentarul a precizat că „bătălia e pierdută” pentru instituţiile statului care trebuiau să ia măsuri preventive.

„Ce îţi era să îi bagi în carantină pe toţi cei veniţi din zona roşie din Italia şi din Spania. Au fost lăsaţi în pace în primele două săptămâni. S-a pierdut bătălia de atunci. În momentul de faţă, scăparea este individuală sau este în mâinile medicilor care sunt Dumnezei”, spune fostul preşedinte.

Întrebat despre ce măsuri mai pot fi luate în acest moment, Traian Băsescu a spus că „izolarea este salvarea noastră”.

„Nu mai avem nicio măsură. Ori ne izolăm în casă sau ne refugiem în munţi”

„E foarte greu! Mă uit la nepoţei. Sunt de două săptămâni în casă şi deja nu te mai înţelegi cu ei”, a afirmat Băsescu.

Fostul preşedinte a precizat că „ne va suprinde virulenţa evenimentelor medicale” generate de epidemia de coronavirus în jurul Paştelui.

Întârzierea cu circa 30 de zile a măsurilor şi porcăria asta cu: vom lua măsuri progresiv şi gradual arată că nu ai o minimă pregătire, măcar informare. La epidemii măsurile se iau ca o secure care ia pe funia ştreangului. Se iau într-o noapte şi se implementează. 

Ce facem acum trebuia să facem acum 30-40 de zile. S-a întârziat pentru că aveam alte preocupări politice. Voiam alegeri anticipate”, a menţionat Băsescu.

Traian Băsescu, despre contaminarea cu coronavirus a zeci de medici la Suceava

„Să ai un spital contaminat cu sute de medici e greu de imaginat ca management al spitalului. Nu ştiu dacă s-a găsit vreo responsabiltiate. Ce s-a întâmpalt acolo este inadmisibil.

„Dacă un management medical nu se poate să se protejeze pe el însuşi, ce te aştepţi să protejeze cetăţenii.
Este un semnal prost!”, a spus fostul preşedinte.

Traian Băsescu afirmă că „marea problemă este că în momentul de faţă încă nu sunt material de protecţie suficiente pentru personalul medical”.

Adrian Streinu-Cercel: „Este nevoie ca Iohannis să se implice direct, prin CSAT, activitatea trebuie oprită până la 1 iunie”