Traian Băsescu: Legea Graţierii, dedicată clientelei politice. Modificarea Codului Penal este dramatică VIDEO

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că este inacceptabilă introducerea pe ordinea de zi a Parlamentului a Legii amnistiei şi graţierii, precum şi a modificărilor din Codul Penal, în condiţiile în care acestea nu au fost avizate de CSM. Şeful statului a subliniat că va respinge modificările la Codul Penal şi a atras atenţia că felul în care acestea au fost adoptate va atrage un raport MCV "prost" în ce priveşte Parlamentul.
Romania TV
10 dec. 2013, 17:14
Traian Băsescu: Legea Graţierii, dedicată clientelei politice. Modificarea Codului Penal este dramatică VIDEO

Legea amnistiei şi graţierii, cât şi modificările la Cod nu au avut nici un aviz de la CSM ceea ce este absolut inacceptabil. Avizul CSM era obligatoriu. Legea amnistiei şi graţierii a fost dedicată clientelei politice aflată deja după gratii. Modificările la Codul Penal sunt dramatice şi dărâmă 10 ani de muncă a instituţiilor anticorupţie, ANI şi DNA. Politicienii se ridică din nou deasupra legii”, a declarat Traian Băsescu.

„S-a modificat art 124. şi se reduce la jumătate perioada de prescripţie ceea ce ajută pe mulţi care au un proces în derulare. Se mai întâmplă o trăsnaie: se introduce un nou alineat prin care se prevede că suspendarea cursului prescripţiei produce efecte pentru toţi participanţii la infracţiune. Altfel spus, dacă un parlamentar este parte a unui grup infracţional, dacă el nu primeşte aprobare de ridicare a imunităţii, nimeni din grupul infracţional nu mai poate fi anchetat. Parcă seamănă prea mult cu nişte anchete mai mari cu un domn de la SGG, cu un alt domn parlamentar, pare a fi o prevedere cu dedicaţie”, a punctat preşedintele.

Şeful statului consideră că prin unele modificări se doreşte punerea la adăpost a celor de la putere în faţa legii. „Camera Deputaţilor vine, în înalta sa înţelepciune, şi modifică art. 147 prin care constată că preşedintele, parlamentarii şi cei din profesii liberale nu pot fi asimilaţi funcţionarilor publici. Eu le mulţumesc că s-au gândit şi la mine, dar nu cred că am nevoie, ca atare voi trimite legea înapoi la Parlament pentru că scoţând preşedintele şi parlamentarii şi pe cei care lucrează fără contracte de muncă, apropos primari, consilieri, din categioria funcţionarilor publici, nu mai pot fi acuzaţi de incompatibilitate, nu mai pot fi anchetaţi de DNA şi se protejează şi de emiterea unor hotărâri care li s-ar potrivi lor şi familiilor lor, când e vorba de contracte pe bani publici”, a completat Băsescu.

Traian Băsescu a apreciat că efectele acestor modificări „sunt dezastruoase pentru credibilitatea României”. „O tratez ca pe o chestiune ironică nepunerea preşedintelui în categoria funcţionarilor publici, dar el este înalt funcţionar al statului, iar puterea legislativă nu este un butic, este o instituţie fundamentală a statului român. Nu poţi spune că eşti primar sau consilier şi nu eşti în serviciul public. Eşti un public servant şi te supui rigorilor legii şi la incompatibilităţi, şi la mită. Şi asta e una din mize: abuzul în serviciu. Vrem să nu fim responsabili ca parlamentari, miniştri nici pentru conflict de interese, nici pentru abuz în serviciu”, a mai spus Băsescu, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Cotroceni.

Şeful statului a precizat că va respinge această lege şi o va ataca la CCR dacă nu se găseşte „o formulă prin care să se restabilească prevederile Codului Penal aşa cum sunt înscrise astăzi în Codul Penal”.

Dacă ar intra în vigoare aceste modificări, peste 30 de parlamentari ar răsufla uşuraţi, dintre care 8 sunt deja în instanţă. Ştiu că nu-i foarte departe de cifra de 60 de aleşi locali aflaţi în stadiu avansat de investigare la ANI, sunt procese pe rolul instanţelor ce vizează demnitari. Toate acestea ar trebui stopate imediat şi nu ştiu dacă prin diverse artificii şi cei încarceraţi nu ar putea să beneficieze de schimabrea Codului Penal şi să devină liberi pentru a candida la europarlamentare sau la alegerile din 2016″, a comentat Băsescu.

„Raportul MCV va fi foarte prost în ce priveşte Parlamentul. Modificarea Codului penal în favoarea oamenilor politici nu ne-o iartă nimeni. Oricum va exista o forumlare ” lipseşte voinţa politică pentru lupta împotriva corupţiei”, dar asta este nedrept pentru români, dar Parlamentul face, poporul trage”, a punctat şeful statului.

 

Legea amnistierii a fost scoasă de pe ordinea de zi a sesiunii de vot final a Camerei Deputaţilor, ca urmare a unei înţelegeri între preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, şi liderii de grup.

Proiectul iniţiat de către deputaţii Mădălin Voicu şi Nicolae Păun a fost analizat în Comisia juridică, fiind adoptate o serie de amendamente luni seară, în condiţiile în care la lucrările comisiei au participat un sfert din totalul de 27 de membri. Proiectul de lege a fost respins în luna mai de Senat şi urmează să intre la vot în plenul Camerei, care este forul decizional.

Preşedintele Traian Băsescu a transmis marţi o scrisoare Parlamentului îi care susţinea că Legea graţierii şi amnistierii nu este opotună. Anterior, şeful statului i-a „rugat” pe parlamentari să nu aprobe Legea Amnistierii.

Preşedintele Traian Băsescu a avertizat că o eventuală adoptare a Legii pentru amnistierea unor infracțiuni și grațierea unor pedepse „va decredibiliza eforturile de luptă împotriva corupției și va afecta încrederea în justiție având, în același timp, efecte catastrofale pentru următorul raport privind Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV)”.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Singurele zodii pentru care se răstoarnă căruță cu noroc. Au portofelul plin, belșug și fericire din abundență, Berbecii cei mai avantajați de astre
Capital.ro
Schimbare majoră la inspecția tehnică auto. Milioane de șoferi sunt obligați să plătească anual
Playtech.ro
Stațiunea superbă din Grecia cu ape turcoaz și liniște totală, la prețuri mai mici ca pe litoralul românesc
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Care este adevărata relație a lui Simion cu Georgescu: „S-a debarasat deja de el”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Mituri despre cartea de identitate electronică. Care e, de fapt, adevărul
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
A intrat cu Maserati în Loft! Dani Leș a revenit de 1 Mai la mare alături de iubita lui, cea mai tunată din România!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
ITP anual pentru vehiculele mai vechi de 10 ani. Noi reguli UE. Nu ma treci inspecția tehnică periodică
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Profesoara de 36 de ani care a trimis fotografii nud unor elevi, pedepsită aspru
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
O stațiune emblemă a litoralului românesc este amenințată cu dispariția. Turiști, alungați de intervențiile ce ar fi trebuit să o pună în valoare