Băsescu, în lacrimi: Între nevoia de asigurare a justiţiei şi reflexul de a-mi apăra fratele, aleg Justiţia

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că nu a făcut nici o intervenţie nici la poliţişti, nici la procurori sau judecători în cazul condamnării lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, dar a spus că ştia de anul trecut de problemele fratelui său când i-a recomandat să se adreseze Parchetului din Constanţa. La finalul, şeful statului i-a reproşat lui Mircea Băsescu anturajul în care a intrat şi, cu lacrimi în ochi, l-a avertizat pe Mircea Băsescu de faptul că dacă a săvârşit ceva ilegal, va trebui să răspundă în faţa legii.

RomaniaTV.net
19 iun. 2014, 09:16
Băsescu, în lacrimi: Între nevoia de asigurare a justiţiei şi reflexul de a-mi apăra fratele, aleg Justiţia

Traian Băsescu a afirmat că nu a discutat niciodată cu fratele său, Mircea Băsescu, despre o intervenţie în dosarul lui Bercea Mondial şi a făcut apel la cei implicaţi în condamnarea acestuia – poliţişti, procurori sau judecători – să declare public dacă a existat o asemenea intervenţie.

„Niciodată nu am avut cu fratele meu vreo discuţie cu privire la sprijinirea domnului Sandu Anghel în procesele sale. Există suspiciunea intervenţiei mele în derularea justiţiei sau cel puţin aşa a fost lansată public. De aceea fac un apel public la orice poliţist, orice procuror sau judecător implicat în cazul condamnării lui Anghel Sandu, dacă a existat vreo intervenţie a mea pe această scară a anchetei să o facă publică. Proba că nu a existat o astfel de intervenţie este chiar condamnarea la ani grei de închisoare a domnului Anghel şi asta arată că dacă intervenţia ar fi putut exista, eu fac un apel la poliţişti, procurori sau judecători să spună public dacă a existat vreo intervenţie din partea mea. „, a declarat Traian Băsescu.

Preşedintele a admis că ştia de problemele fratelui său cu familia Anghel încă din 2013, motiv pentru care i-a recomandat să sesizeze Parchetul.

„Cunosc varianta fratelui meu încă de anul trecut, când mi-a spus că este şantajat şi i-am recomandat să se prezinte la Parchetul din Constanţa. Nu voi prezenta public varianta lui pentru că nu sunt dispus să cred decât în varianta justiţiei, şi nu în cea a fratelui meu. Nu pentru că nu l-aş crede pe fratele meu, ci pentru că varianta justiţiei într-un stat de drept este cea adevărată. Dacă îi reproşez ceva fratelui meu este că s-a implicat într-o zonă cu oameni cu care nu ar fi trebuit să se implice”, a spus Băsescu.

Preşedintele Băsescu a spus că doar justiţia trebuie să aibă ultimul cuvânt în acest caz.

Traian Băsescu a mai spus că, în cazul în care Mircea Băsescu a comis ceva ilegal, statutul de frate al şefului statului, nu-l va exonera de responsabilitate.

„Plec de la premiza că în faţa justiţiei toţi suntem egali, iar faptul că eşti fratele preşedintelui nu te scuteşte de responsabilitatea în faţa justiţiei şi a legii. Sper ca varianta spusă de fratele meu să fie cea reală. Regret că fratele meu s-a implicat într-un astfel de anturaj cu consecinţele pe care le vedem, dar sunt încrezător că justiţia va scoate la iveală adevăraul în această dispută între fratele meu şi familia Anghel”, a avertizat Traian Băsescu.

La final, în lacrimi, Traian Băsescu a spus că „nu voi face nici un fel de intervenţie la nici o instituţie a statului pentru a-l proteja pe fratele meu”.

„Este major şi dacă a săvârşit ceva ilegal, va trebui să răspundă în faţa legii. Nu-l acuz, doar justiţia o poate face. Îl acuz doar pentru anturaj. Vă asigur că între nevoia de asigurare a justiţiei şi reflexul firesc de a-ţi apăra fratele, aleg asigurarea justiţiei. Vă mulţumesc”, a spus Traian Băsescu, vizibil emoţionat.

Mircea Băsescu a fost reclamat la DNA de fiul lui Bercea Mondial pentru trafic de influenţă. Plângerea lui Florin Anghel vine după ce fratele preşedintelui a depus plângere împotriva fiicei şi ginerelui lui Bercea Mondial (Sandu Anghel) pentru şantaj.

Mircea Băsescu a transmis, într-un comunicat de presă, că preşedintele Traian Băsescu nu are „niciun fel de legătură” cu relaţia sa cu membrii familiei Anghel şi că înregistrările audio-video difuzate de Antena 3 sunt scoase din context, iar acestea susţin starea de fapt prezentată de el în cuprinsul plângerii penale pentru şantaj.

Mircea Băsescu a negat că ar fi luat vreun ban de la familia lui Bercea Mondial, iar suma de 250.000 de euro care apare în înregistrări ar fi banii împrumutaţi de familia lui Anghel lui Marian Căpăţână.

„Este vorba despre banii cu care Marian Căpăţână venise să dea înapoi împrumutul luat şi care erau acolo, în biroul alăturat. Marian Căpăţână era acolo cu plasa cu bani (…) Eu nu am luat nici un ban.. N-am încercat să aranjez eliberarea lui Bercea Mondial”, a declarat fratele preşedintelui.

Victor Ponta este de părere că Traian Băsescu ar trebui să demisioneze din funcţia de preşedinte al României după scandalul în care a fost implicat fratele său, Mircea Băsescu, „pentru a apăra ideea independenţei justiţiei”.

Cred că preşedintele, şi orice preşedinte nu doar Traian Băsescu, ci orice preşedinte dintr-o ţară europeană, în faţa unei asemenea situaţii, pentru a nu arunca o urmă de îndoială asupra activitaţii justiţiei, ar trebui să demisioneze imediat în aşa fel încât nimeni să nu poată să considere că din poziţia pe care o ocupă poate să influenţeze ancheta„, a declarat premierul Victor Ponta.