Traian Băsescu: România trebuie să respingă extrădarea jurnalistului Kamil Demirkaya. Nu suntem paşalâc turcesc

Publicat: Joi, 06 Decembrie 2018 14:44 // Actualizat: Joi, 06 Decembrie 2018 14:44 // Sursa: romaniatv.net

Traian Băsescu afirmă că viaţa jurnalistului turc Kamil Demirkaya va fi pusă în pericol dacă va fi extrădat în Turcia şi pledează pentru respingerea cererii. Fostul preşedinte spune că România trebuie să secomporte ca o ţară europeană, nu ca un paşalâc turcesc.

"Nu suntem paşalâc turcesc, ci buni prieteni şi parteneri egali ai Turciei.

Autorităţile din Turcia au cerut extrădarea ziaristului Kamil Demirkaya pentru opiniile criticele exprimate prin presă, la adresa puterii de la Ankara. 

În mod cert, acesta nu va avea parte de un proces corect în Turcia, nu-i vor fi respectate drepturile iar viaţa jurnalistului va fi în pericol.

România trebuie să se comporte ca un stat membru al Uniunii European, în care valori precum dreptul la liberă exprimare este respectat şi să respingă extrădarea jurnalistului Kamil Demirkaya. 

Sper că instituţiile Statului Român nu vor acţiona ca pe vremea când eram paşalâc turcesc", a scris Traian Băsescu pe Facebook.

Procesul de extrădare din România a jurnalistului turc Kamil Demirkaya a fost amânat pentru 14 decembrie. 

Jurnalistul turc Kamil Demirkaya de la publicaţia "Zaman" a declarat joi, la Curtea de Apel Bucureşti, că nu doreşte să fie extrădat în Turcia, deoarece Justiţia de acolo nu funcţionează, iar jurnaliştii şi cadrele didactice sunt "o ţintă".

Ziaristul a mai spus că a cerut azil în România, iar acuzaţiile care i se aduc de către autorităţile turce i se par "caraghioase".

"Nu doresc să fiu trimis în Turcia. Justiţia nu funcţionează. Cadrele didactice şi jurnaliştii sunt o ţintă pentru autorităţile de acolo. În momentul de faţă, conform statisticilor, din 326 de ziarişti încarceraţi la nivel global, aproximativ 170 sunt reţinuţi în Turcia. (...) Mă opun extrădării. Motivul pentru care mă opun extrădării este că Justiţia nu funcţionează corect în Turcia. Există tortură şi alte modalităţi mai puţin ortodoxe care se folosesc faţă de persoanele cercetate.

Citeşte şi: Decizia privind extrădarea ziaristului turc, amânată. Kamil Demirkaya cere azil politic: În Turcia există tortură

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
extradare Kamil Demirkaya Traian Băsescu
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8415
RON
26 May
noapte 9 °
zi 20 °
Ultimele joburi adaugate
24 H