Băsescu: Nu a existat nicio legătură între achiziţia de terenuri făcută de Ioana Băsescu şi procurorul Papici

Preşedintele Băsescu a afirmat că premierul Victor Ponta încearcă să o implice pe fiica sa într-o dispută politică, fapt ce arată că şeful Guvernului este "un om degradat moral", "de teapa lui Roşca Stănescu". Băsescu a precizat că l-a sunat pe procurorul Lucian Papici pentru a-şi cere scuze că a fost târât într-o dispută politică. Preşedintele l-a invitat pe premier să facă reclamaţie la Parchet dacă are dubii asupra corectitudinii cumpărării terenului agricol de către Ioana Băsescu, deoarece nu este normală înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă pentru o persoană privată.

RomaniaTV.net
13 nov. 2013, 15:34
Băsescu: Nu a existat nicio legătură între achiziţia de terenuri făcută de Ioana Băsescu şi procurorul Papici

Preşedintele României a susţiut declaraţii de presă la Palatul Cotroceni în care a răspuns acuzaţiilor legate de modul în care fiica sa, Ioana, a cumpărat teren agricol în judeţul Călăraşi şi de posibila implicare a procurorului Lucian Papici în această chestiune.

Traian Băsescu a afirmat că anunţul făcut de Victor Ponta legat de înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă în ceea ce priveşte achiziţia terenului agricol arată faptul că prim-ministrul încearcă să ascundă dificultăţile Guvernului şi protestele din stradă printr-o nouă minciună.

„El e doctor plagiator şi rămâne un mare mincinos, înţelege să conducă Guvernul prin minciună. Când are în stradă studenţi, profesori, probleme cu bugetul şi la o zi după ce proiectul Roşia Montană a fost respins, el încearcă să acopere prin minciună realităţile vieţii de zi cu zi”, a acuzat Traian Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că nu există nicio legătură între ancheta DNA şi achiziţia terenului din Călăraşi făcută de fiica sa cea mare, Ioana Băsescu. În plus, preşedintele a negat că procurorul Lucian Papici s-a ocupat personal de acest caz.

„Am aflat că procurorul Papici a derulat o anchetă, dar nu el personal, pentru că el era procuror şef, după o reclamaţie din 2012. Nu a existat nicio legătură între achiziţia de terenuri a Ioanei Băsescu şi ancheta procurorului Papici (…) Nu are nici o legătură activitatea DNA din Călăraşi cu achiziţia de terenuri. Plagiatorul nu se opreşte la minciună, deşi ştia că este o anchetă în derulare şi chiar plagiatorul, ca prim-ministru, a primit o petiţie de la reclamant”, a spus şeful statului.

Băsescu a precizat că nu l-a cunoscut personal pe procurorul Papici, dar că l-a sunat după ce a fost făcut anunţul legat de înfiinţarea comisiei de anchetă.

„Nu l-am cunoscut niciodată pe procurorul Papici. Doar azi l-am sunat şi i-am cerut scuze că din jocurile politice ale unui plagiator mincinos este implicat într-un scandal”, a spus preşedintele.

 

Băsescu, către Ponta: Dacă vrei să ai dispute politice, vino să discutăm! Las-o pe fiica mea în pace! Sau fă o reclamaţie la Parchet!

Şeful statului a spus că toate aspectele tranzacţiei au fost legale.

„În achiziţia terenului, fiica mea nu a utilizat nici un leu cash. Plata s-a făcut prin bancă. Totul este transparent şi conform legii (…) Orice verificare a instituţiilor financiare poate arăta că a avut bani în cont şi i-a obţinut pe căi legale”, a afirmat Băsescu, acesta arătând că pe lângă suma de 280.000 de euro, banii necesari tranzacţiei au fost obţinuţi prin credit bancar.

Cu această ocazie, preşedintele a replicat afirmaţiei lui Ponta potrivit căruia un ziarist sau o altă persoană nu ar fi putut obţine un asemenea credit. „Îl mai văd pe Ponta că spune ca mine: ‘Dvs. nu aţi fi putut lua un asemenea credit.’ Asta ar trebui să-i dea de gândit. Dacă un notar de-abia a reuşit să ia credit, cum le va spune românilor Ponta românilor ‘Cumpăraţi terenuri agricole’ când de la 1 ianuarie 2014 străinii vor putea să cumpere terenuri în România şi să aibă finanţare mult mai uşor din ţările de origine? În locul lui Ponta m-aş fi gândit cum să-i ajut pe români să cumpere terenuri agricole”, a replicat preşedintele ţării.

Traian Băsescu i-a imputat în termeni duri primului-ministru faptul că încearcă să o implice într-un scandal pe fiica sa cea mare, deşi aceasta este un notar care s-a ţinut departe de politică până acum.

„Ce-i pot spune lui Ponta, plagiator şi mincinos: Dacă vrei să ai dispute politice, vino să discutăm public noi doi! Las-o pe fiică-mea în pace! Sau fă o reclamaţie la Parchet şi pune-o cu numele tău, ca să fii tras la răspundere pentru denunţ calomnios!”, a spus preşedintele.

Băsescu, ATAC DUR la Ponta: A fost procuror mediocru. Eu am muncit, am fost un vârf în meseria mea

Şi acestea nu au fost singurele atacuri la adresa premierului. „Ne despart prea multe. Nu pot fi confundat cu un om care şi-a clădit cariera pe furt intelectual. Un om care a fost un procuror mediocru. Eu am fost un vârf în meseria mea. El a plagiat, eu am muncit. El minte, eu am curaj să le spun românilor când sunt vremuri grele. Mă gândesc ce ar fi fost dacă Ponta ar fi trebuit să anunţe măsuri dure pentru români. Nu am ce să discut cu el, e prea mare diferenţa între noi”, a apreciat şeful statului.

Băsescu: „Ponta este un om degradat moral, de teapa lui Sorin Roşca Stănescu”

Şeful statului l-a comparat pe Victor Ponta cu Sorin Roşca Stănescu, afirmând că ambii au aceleaşi deficienţe caracteriale. „Un om care încearcă să antreneze un notar într-o dispută politică este degradat moral, cred că este de teapa lui Roşca Stănescu”, a spus Băsescu.

Întrebat dacă această dispută poate duce la ruperea pactului de coabitare, Băsescu a spus: „Lăsaţi pactul, azi discutăm de atacul nedemn al unui premier ce are un titlu ştiinţific dobândit prin plagiat, ce are mii de oameni în stradă şi se ocupă de fiica preşedintelui. Pentru o problemă personală, nu o să întrerup legăturile instituţionale”.


Iată principalele declaraţii ale preşedintelui României:

-Ştiu că vor fi deontologi care vor spune că nu se cade ca preşedintele să se apere, că trebuie să suporte orice afirmaţie doar pentru că e preşedinte.

-Premierul încearcă să reîncălzească ce nu i-a reuşit cu falsul lui Roşca Stănescu şi generează alt fals dând de înţeles că procurorul Papici a fost implicat în achiziţia unor terenuri de către fiica sa.

-El e doctor plagiator şi rămâne un mare mincinos, înţelege să conducă Guvenrul prin minciună. Când are în stradă studenţi, profesori, încearcă să acopere prin minciună realităţile vieţii de zi cu zi. Nu l-am cunoscut niciodat pe procurorul Papici. Doar azi l-am sunat şi i-am cerut scuze că din jocurile politice ale unui plagiator mincinos este implicat într-un scandal.

-Am aflat că procurorul Papici a derulat o anchetă, dar nu el personal, pentru că el era procuror şef, după o reclamaţie din 2012. Nu a existat nicio legătură între achiziţia de terenuri a Ioanei Băsescu şi ancheta procurorului Papici.

-Nu are nici o legătură activitatea DNA din Călăraşi cu achiziţia de terenuri. Plagiatorul nu se opreşte la minciună, deşi ştia că este o anchetă în derulare şi chiar plagiatorul, ca prim-ministru, a primit o petiţie de la reclamant.

-Un om care încearcă să antreneze un notar într-o dispută politică este degradat moral, cred că este de teapa lui Roşca Stănescu. În achiziţia terenului, fiica mea nu a utilizat nici un leu cash. Plata s-a făcut prin bancă. Totul este transparent şi conform legii.

-Îl mai văd pe Ponta că spune ca mine: „Dv. nu aţi fi putut lua un asemenea credit.” Asta ar trebui să-i dea de gândit. Dacă un notar de-abia a reuşit să ia credit, cum le va spune românilor „Cumpăraţi terenuri agricole” când străinii vor putea să aibă finanţare mult mai uşor. În locul lui Ponta m-aş gândit cum să-i ajut pe români să cumpere terenuri agricole.

-Încercarea de a implica un procuror care a coordonat activitatea unui subordonat ce a avut ca dosar o reclamaţie din 2012 este penibilă şi demnă doar de unul ca Victor Ponta. Insistenţa de a face o comisie parlamentară arată că nu a fost o eroare a mea faptul că se urmărea înfiinţarea unei comisii de anchetă împotriva mea.

-Ce-i pot spune lui Ponta, plagiator şi mincinos: Dacă vrei să ai dispute politice vino să discutăm public noi doi. Las-o pe fiică-mea în pace! Sau fă o reclamaţie la Parchet şi pune-o cu numele tău, ca să fii tras la răspundere pentru denunţ calomnios!

-Adrian Rădulescu m-a sfătuit în primul rând pe mine. Unde vroiaţi să mă duc?

-Orice verificare a instituţiilor financiare poate verifica că a avut bani în cont şi i-a obţinut pe căi legale. Eu am vrut să iau prima dată credit. Eu cu 6.000 de lei pe lună primeam credit doar de circa 100.000 de euro, ceea ce-i insuficient.

-Eu nu am minţit când am spus că nu pot lua creditul. Fiica mea l-a luat pe 30 de ani, din perspectiva venitului şi perspectivelor.

-E ridicol să faci o comisie de anchetă pentru un privat.

-Terenul era înregistrat la cadastru, cu titlu de proprietate.

-Consultarea reală s-a făcut cu notarii, cu actele.

-Lăsaţi pactul, azi discutăm de atacul nedemn al unui premier ce are un titlu ştiinţific dobândit prin plagiat, ce are mii de oameni în stradă şi se ocupă de fiica preşedintelui. Pentru o problemă personală nu o să întrerup legăturile instituţionale.

-Cred că DNA poate demonstra de când a început ancheta şi ce legătruă are ancheta de la Călăraşi ce are cu totul altă temă decât achiziţia terenului.

-Papici a fost surprins. I-am văzut figura acum câteva săptămâni când a fost în dezbatere schimbarea abuzivă de la secţia III prin ziare. M-a surprins că-i mai tânăr decât credeam. Mi s-a părut un procuror tânăr şi azi l-a surprins că l-am sunat. Nu l-am întrebat nimic din dosar, mi-am cerut doar scuze că a fost implicat într-un scandal politic.

-Ne despart prea multe. Nu pot fi confundat cu un om care şi-a clădit cariera pe furt intelectual. Un om care a fost un procuror mediocru. Eu am fost un vârf în meseria mea. El a plagiat, eu am muncit. El minte, eu am curaj să le spun românilor când sunt vremuri grele. Mă gndesc ce ar fi fost dacă Ponta ar fi trebuit să anunţe măsuri dure pentru români. Nu am ce să discut, e prea mare diferenţa între noi.

-Încă se discută între partidele din coaliţie. Pe principiu, se încearcă ascunderea eşecului regionalizării sub masca descentralizării. Adică dacă n-au reuşit să facă cu 70% majoritate ceva bun pentru România, măcar să facă ceva bun pentru baroni.

O comisie parlamentară va analiza modul în care fiica preşedintelui Traian Băsescu, Ioana Băsescu, a cumpărat peste 290 de hectare de teren în judeţul Călăraşi, a anunţat premierul Victor Ponta.

„Parlamentarii au decis înfiinţarea unei comisii de anchetă prin care persoane ale statului s-au implicat în achiziţionarea unor terenuri de către persoane private. Este vorba despre cazul Călăraşi şi despre primul om în stat”, a declarat premierul.

În urmă cu câteva zile, fiica cea mare a şefului statului, Ioana Băsescu, a declarat că în septembrie a achiziţionat un teren agricol de peste 290 hectare în judeţul Călăraşi, contractând un credit ipotecar pe 30 de ani de peste un milion de euro şi achitând din surse proprii aproape 280.000 de euro.

„În data de 9 septembrie 2013, am achiziţionat un teren în suprafaţă de 290,41 ha, în judeţul Călăraşi, de la o societate românească având asociat unic un cetăţean italian. Terenul a fost plătit dintr-un credit bancar ipotecar în valoare de 1.028.507,55 euro şi din surse proprii până la concurenţa sumei de 1.306.845 euro, adică suma de 278.337,45 euro”, a spus Ioana Băsescu.