Traian Băsescu va fi evacuat din vila din Gogol. Are 60 de zile să părăsească locuinţa primită de la RAAPPS

Traian Băsescu va fi evacuat din vila RAAPPS în termen de 60 de zile, anunţă România TV. Este vorba despre vila din strada Gogol nr. 2, pe care a primit-o Traian Băsescu în calitate de fost şef al statului.

28 mart. 2022, 14:45
Traian Băsescu va fi evacuat din vila din Gogol. Are 60 de zile să părăsească locuinţa primită de la RAAPPS

Traian Băsescu trebuie să părăsească vila din strada Gogol, primită de la RAAPPS, în termen de 60 de zile, anunţă România TV.

„Având în vedere că la data de 23 martie 2022, ÎCCJ s-a pronunţat definitiv la Dosarul 3168/2/2019 în sensul respingerii recursului formulat de dl. Traian Băsescu împotriva Hot. 471 şi 20.09.2019, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal, în sensul că a fost admisă acţiunea formulată de CNSAS şi a fost constatată calitatea de colaborator al Securităţii a fostului şef de stat.

Potrivit articolului 1 din legea 406/2001 „Nu beneficiază de prevederile prezentei legi persoana căreia i-a încetat calitatea de şef al statului român ca urmare a săvârşirii unei infracţiuni pentru care a fost condamnata definitiv sau ca urmare a demiterii din funcţie prin referendum şi nici persoana despre care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securităţii sau colaborat al acesteia.

(…) În consecinţă, contractul de folosinţă a locuinţei încetează. În aceste condiţii, atât titularul cât şi membrii familiei acestuia au obligaţia de a elibera în termen de 60 de zile de la încetare”, a transmis RAAPPS.

Citeşte şi: Ultimele date despre starea de sănătate a lui Traian Băsescu. Surse: Fostul preşedinte ar fi fost externat

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a menținut decizia instanței de fond și a stabilit că Traian Băsescu a fost colaborator al Securității. În urma deciziei Instanţei Supreme, fostul preşedinte pierde toate beneficiile pe are le are un fost şef de stat din România, inclusiv vila din strada Gogol numărul 2 şi indemnizaţia de fost preşedinte al României, echipalentul a 75% din indemnizaţia lui Klaus Iohannis.

Citeşte şi: EXCLUSIV George Pădure, fost primar „turnat” de Băsescu la Securitate: „Făcea asta ca să-şi dovedească utilitatea şi din invidie, nu-l punea Securitatea”

Conform legii 406/2001, persoanele care au avut calitatea de şef al statului român beneficiază pe durata vieţii de următoarele drepturi:

a) folosinţă gratuită a unei locuinţe de protocol, cu destinaţia de reşedinţă, care cuprinde şi un spaţiu cu destinaţia de cabinet de lucru, încadrat cu un post de consilier şi un post de secretar;

b) o indemnizaţie lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizaţia acordată Preşedintelui României în exerciţiu;

c) pază şi protecţie, precum şi folosinţă gratuită a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecţie şi Pază, potrivit reglementărilor în vigoare.

Astfel, Traian Băsescu va rămâne fără susținerea financiară de 16848 RON acordată de Statul Român – Indemnizație de fost Preşedinte al României. De asemenea, rămâne fără protecție personală – asigurată de SPP, fără consilier şi un şef de cabinet acordate de Statul Român, fără autoturism cu şofer și cabinet de lucru, fără reşedinţa oficială din Strada Gogol.

Citeşte şi: Cum arată vila din Gogol unde stă Traian Băsescu. Câți bani va pierde fostul șef de stat după ce s-a decis că a colaborat cu Securitatea

Potrivit unei legii adoptate anul trecut de Parlament, drepturile acordate persoanelor care au avut calitatea de şef al statului român sunt retrase în cazul în care se dovedeşte că aceştia au avut calitatea de lucrător sau colaborator al Securităţii.

„Nu beneficiază de prevederile prezentei legi persoana căreia i-a încetat calitatea de şef al statului român ca urmare a săvârşirii unei infracţiuni pentru care a fost condamnată definitiv sau ca urmare a demiterii din funcţie prin referendum şi nici persoana despre care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia”, prevede textul adoptat.