Transgaz: Procesul de investigare iniţiat de Comisia Europeană nu afectează operaţiunile companiei

Procesul de investigare inițiat de Comisia Europeană la Societatea Națională de Transport Gaze Naturale - SNTGN Transgaz SA referitor la împiedicarea exportului de gaze naturale din România către alte state membre ale UE nu afectează capacitatea societății de a efectua la timp și în condiții de siguranță a tuturor operațiunilor din domeniul său de competență, informează, vineri, Transgaz într-un comunicat transmis Bursei de Valori București.
Filip Stan
02 iun. 2017, 07:25
Transgaz: Procesul de investigare iniţiat de Comisia Europeană nu afectează operaţiunile companiei

De asemenea, Transgaz precizează că va întreprinde cu celeritate toate diligențele necesare pentru asigurarea documentelor necesare Comisiei Europene în acest procesul de investigare.

„În considerarea bunelor practici de guvernanță corporativă, SNTGN Transgaz SA, dorește să informeze pe toți cei interesați asupra faptului că, în continuare, compania va întreprinde cu celeritate toate diligențele necesare pentru clarificări și pentru mobilizarea eficace a resurselor și asigurarea datelor, informațiilor, și documentelor de care Comisia Europeană va avea nevoie în procesul de investigații suplimentare inițiat. Demersul Comisiei Europene nu afectează capacitatea SNTGN Transgaz de a-și îndeplini în continuare misiunea, compania fiind un actor responsabil în efectuarea la timp și în condiții de siguranță a tuturor operațiunilor din domeniul său de competență. SNTGN Transgaz acordă atenție și importanță în egală măsură planurilor de dezvoltare a rețelei naționale de transport al gazelor naturale pe teritoriul României, cât și implementării măsurilor adecvate pentru integrarea acesteia cu piața europeană a gazelor naturale, inclusiv — fără a se reduce la — dezvoltarea interconectărilor cu state membre ale UE”, se arată în comunicat.

Citeşte şi: Comisia Europeană a demarat o investigaţie privind restricţiile la exporturile de gaze naturale din România

Reprezentanții Transgaz precizează că, în măsura în care va fi relevant, vor informa de îndată, prin comunicat oficial, „în mod transparent și cu respectarea prevederilor legale”, în legătură cu acele aspecte care pot să fie de interes deopotrivă pentru publicul larg, ca și pentru cei care participă la ori sunt în mod direct interesați de performanța companiei.

Comisia Europeana a deschis joi, 1 iunie, o procedură oficiala de investigare, pentru a evalua dacă operatorul român al sistemului de transport de gaze naturale, Transgaz, a împiedicat exportul de gaze naturale din România către alte state membre ale UE. Comisia va investiga dacă Transgaz a abuzat de poziția sa dominanta pe piață, încălcând astfel normele UE.

Transgaz mai susține că inițierea procedurilor CE împotriva companiei și a tuturor întreprinderilor controlate direct sau indirect de aceasta, nu înseamnă că a fost concluzionat definitiv de către Comisie că există o încălcare ci doar faptul că, acest caz va fi tratat în mod prioritar de către Comisia Europeană.

„Încălcarea presupusă și care urmează a fi obiectul unor investigații suplimentare, se referă la restricționarea fluxului liber al gazelor naturale dinspre România către Statele Membre învecinate, inclusiv prin utilizarea strategică a: tarifelor de transport în punctele de interconectare, investițiilor insuficiente sau întârzierii proiectelor de infrastructură relevante, argumentelor tehnice nefondate ca pretext pentru a împiedica/justifica întârzierile în exporturi. Presupusele practici ar putea reprezenta o încălcare a Articolului 102 din Tratatul Privind Funcționarea Uniunii Europene”, se arată în comunicat.

Potrivit comunicatului transmis de CE, investigația va viza dacă Transgaz a abuzat de poziția sa dominantă pe piață, încălcând normele UE.

„Comisia este hotărâtă să se asigure că, în întreaga Uniune Europeană, consumatorii beneficiază de securitatea aprovizionării cu energie la prețuri accesibile. O piață unică europeană a energiei integrată și competitivă este esențială în acest sens. Prin urmare, trebuie să investigăm dacă Transgaz și-a folosit în mod abuziv poziția dominantă prin izolarea pieței de gaze din România și prin împiedicarea integrării acesteia în rețeaua europeană de gaze”, a declarat Margrethe Vestager, comisar responsabil cu politica în domeniul concurenței.

România este al treilea mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană (după Țările de Jos și Marea Britanie) și dispune de rezerve importante de gaze naturale, inclusiv zăcămintele de gaze naturale descoperite recent în Marea Neagră. Transgaz este unicul operator al sistemului de transport de gaze naturale din România.

Investigația antitrust a Comisiei se va concentra asupra indiciilor potrivit cărora Transgaz a elaborat o strategie de restricționare a exporturilor de gaze naturale din România către alte state membre ale UE. Această strategie ar fi putut fi pusă în aplicare în mai multe moduri, inclusiv utilizând: taxele pentru utilizarea sistemelor de transport legate de interconectare; investiții insuficiente sau întârzieri în construirea infrastructurii corespunzătoare, precum și argumente tehnice nefondate ca pretext pentru a împiedica sau justifica întârzierile în ceea ce privește exporturile, se arată în comunicat.

Comportamentul Transgaz, dacă este confirmat, poate reprezenta o încălcare a normelor antitrust ale UE (articolul 102 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene), constituind o restrângere a concurenței și conducând la limitarea alegerii rutei de aprovizionare. Acest lucru ar putea conduce la prețuri mai ridicate și la reducerea securității aprovizionării cu gaze naturale prin scăderea lichidității pe piețele angro de gaz din România. În ultimă instanță, acest comportament ar putea dăuna consumatorilor din UE și ar fi în contradicție cu obiectivele uniunii energetice care vizează o integrare mai profundă și o mai mare securitate a aprovizionării pe piețele energetice europene, apreciază CE.

Deschiderea procedurii oficiale de investigare are loc în urma controalelor efectuate în iunie 2016 în România.

Comisia Europeană va efectua acum cu prioritate o investigație aprofundată. Deschiderea unei proceduri oficiale de investigare nu aduce atingere rezultatului acesteia, se arată în comunicat.

Spynews
Xtra Night Show. Gabi Bădălău și iubita lui, Daria, interviu la dublu! Ce spune rusoaica sexy despre afacerist / VIDEO
Bzi.ro
Cum a slăbit Florin Busuioc după ce a fost la un pas de moarte: „Nu mă mai duc la borcanul cu ciocolată la 2 noaptea!”
Fanatik.ro
Satul unde aproape fiecare om și-a vândut un rinichi din cauza sărăciei. Locuitorii au fost păcăliți că le va crește la loc
Capital.ro
Lege pentru cei care stau la bloc. Vecinii sunt obligați să plătească
Playtech.ro
ȘOC! Cum arată ACUM Medana și Robert de la Insula Iubirii. Au 2 copii si sunt de 18 ani ÎMPREUNĂ
DailyBusiness
Alertă pentru românii care merg la mare!
Adevarul
Noile reguli ale jocului pentru economia UE propuse de „Super Mario”. De ce SUA ar trebui să fie interesate
Spynews
Xtra Night Show. Bianca Drăgușanu vrea să facă pace cu Claudia Pătrășcanu! Cine ar fi fost vinovat de acest conflict: ”Regret...” / VIDEO
Spynews
Xtra Night Show. Petrecere de fițe în showbiz! Cristina Spătar și-a sărbătorit ziua de naștere la restaurantul lui Adrian Minune: ”A fost superb” / VIDEO
Evz.ro
Manevra riscantă pe care o fac șoferii. Poate fi fatală
Impact.ro
Fiica lui Virgil Ianțu, apariție de INFARCT! Jasmina s-a pozat aproape DEZBRĂCATĂ! WOW!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Mihaela Borcea, imagini îndrăznețe: și-a etalat bustul generos în costum de baie!
wowbiz.ro
Andreea Antonescu a spus ce crede despre relația Andreei Bălan cu Victor Cornea! Ce reacție a avut când a auzit de nunta secretă a prietenei sale: „Adevărul îl știm noi”
Cancan.ro
Tragedie în ziua de Rusalii! Radu Tudose, patronul firmei de lactate din Ibăneşti, a murit ca un erou 😢
Playsport.ro
WOW, FRIGE! Veronica e cea mai fierbinte apariție de la Euro! Ce a putut să spună înaiinte de meciul României
kanald.ro
Cristian Molnar, tânărul luat de viitură în Italia, ar fi fost găsit după trei săptămâni de căutări. Familia așteaptă confirmarea identității cadavrului găsit în râul Natisone
Capital.ro
Vehiculele din România care au INTERZIS. Se aplică de luni, 24 iunie
StirileBZI
Este criză a locurilor de muncă de la stat? Ce preferă tinerii acum
Prosport.ro
GALERIE FOTO. „Devoratoarea de milionari” din Călărași i-a înnebunit pe englezi!
stirilekanald.ro
A murit la 36 de ani în timp ce se afla în vacanță. "Regina frumuseții", atac de cord pe iaht
substantial.ro
Un cutremur gigant de acum 2.500 de ani a schimbat cursul fluviului Gange, sugerează un studiu recent
MediaFlux
IMPORTANT pentru pensionari. Sfaturi pentru seniori privind banii de pensie
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?