Transnistria vrea negocieri în formatul 5+2 cât mai rapid cu Republica Moldova, Moscova îndeamnă Chişinăul să accepte această iniţiativă separatistă

Însă, în ultimii ani, aceste negocieri se află într-un punct mort, iar nicio reuniune nu a fost organzată în ultimi doi ani, din cauza pandemiei covid-19.

27 dec. 2021, 16:46
Transnistria vrea negocieri în formatul 5+2 cât mai rapid cu Republica Moldova, Moscova îndeamnă Chişinăul să accepte această iniţiativă separatistă

Autorităţile separatiste de la Tiraspol vor negocieri în ”formatul 5+2” – Republica Moldova, Transnistria, OSCE, Rusia şi Ucraina şi observatori din UE şi Statele Unite – ”cât mai rapid” şi îndeamnă Chişinăul să accepte această invitaţie, a anunţat în weekend o purtătoare de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, relatează Tass.

Alertă la graniţe. Armata Ucrainei provoacă Rusia, a efectuat exerciţii într-o zonă separatistă

Moscova salută pregătirea Tiraspolului de a angaja negocieri cu privire la căi de apropiere între malurile Nistrului şi de relansare a unor negocieri în «formatul 5+2»”, a declarat sâmnbătă Zaharova. ”Îndemnăm liderii Republicii Moldova să dea dovadă de o abordare constructivă şi să răspundă pozitiv iniţiativei din Transnistria”, a îndemnat ea.

În opinia sa, această iniţiativă transnistreană poate ”relansa procesul soluţionării (conflictului) transnistrean şi depăşi stagnarea acestuia”.

Rusia este pregătită să asigure o mediere şi garanţii în acest porces, a dat ea asigurări.Serviciile liderului nerecunoscut transnistrean Vadim Krasnoselski a publicat vineri o scrisoare adresată omoloagei sale moldovene Maia Sandu în care evocă oportunităţi ale unei soluţii cuprinzătoare la conflictul îngheţat între Republica Moldova şi Transnistria.

La negocieri în ”formatul 5+2”, la Berlin în 2016 şi la Viena în 2017, cele două părţi au ajuns la unele înţelegeri.

Însă, în ultimii ani, aceste negocieri se află într-un punct mort, iar nicio reuniune nu a fost organzată în ultimi doi ani, din cauza pandemiei covid-19.

Moscova consideră că ameninţarea unei noi crize a rachetelor este serioasă (Riabkov)

Moscova consideră că ameninţarea unei noi crize a rachetelor este serioasă, a declarat luni ministrul adjunct de externe Serghei Riabkov, citat de agenţia de presă RIA, în contextul în care Rusia şi puterile occidentale se află în impas cu privire la Ucraina, relatează Reuters.

Rusia amenință direct cu războiul. „Răspunsul nostru va fi militar dacă nu primim garanţii că NATO nu se va extinde spre est”
Pe parcursul crizei, Rusia a oscilat între o retorică dură, apeluri la dialog şi avertismente dure, Riabkov comparând în mod repetat situaţia cu criza rachetelor din Cuba din 1962, când lumea a fost în pragul unui război nuclear.

Tot luni Districtul militar de Vest al Rusiei a anunţat organizarea unui exerciţiu militar de antrenament pentru respingerea unui atac aerian masiv al unui adversar. Aproximativ 1.000 de soldaţi au luat parte la operaţiune, a transmis Interfax, preluată de agenţia britanică de presă citată.

Rusia a adunat zeci de mii de soldaţi în puncte de pregătire din apropierea Ucrainei şi a cerut ca vecinul său sudic să nu fie primit în NATO şi să nu fie desfăşurate arme ofensive acolo sau în alte ţări vecine. Unele trupe au început să se întoarcă la bazele permanente după exerciţii în apropierea Ucrainei.