Tranzacţie istorică în Rusia: Rosneft preia TNK-BP

Tranzacţie istorică în Rusia, unde compania de stat Rosneft va prelua societatea petrolieră TNK-BP, în schimbul a 54 de miliarde de dolari. Ea va cumpăra 50% din acţiuni de la British Petroleum, iar restul de la un grup de oligarhi ruşi. Gigantul rus controlat de Kremlin îşi consolidează în acest fel controlul asupra resurselor naturale ale ţării.

RomaniaTV.net
22 oct. 2012, 20:34
Tranzacţie istorică în Rusia: Rosneft preia TNK-BP

Rosneft a anunţat că va oferi British Petroleum 26 de miliarde de dolari, în bani şi acţiuni, pentru pachetul pe care îl deţine în TNK-BP. Mai mult, Rosneft ar fi ajuns la un acord iniţial şi pentru a cumpăra restul de acţiuni ale companiei petroliere în schimbul a 28 de miliarde de dolari. Acestea sunt deţinute în prezent de un consorţiu creat special de mai mulţi oligarhi ruşi. Astfel, Rosneft va controla circa jumătate din producţia totală de ţiţei din ţară.

Preşedintele rus Vladimir Putin a fost vizibil mulţumit de decizia Rosneft.

„Acesta este un semnal foarte bun pentru piaţa rusă, pentru piaţa mondială a energiei şi este încă o dovadă a încrederii partenerilor noştri în piaţa rusă”, a declarat Vladimir Putin, preşedintele Rusiei.

Pentru Rosneft, achiziţia va creşte producţia de ţiţei şi gaze la 4,5 milioane de barili pe zi. Astfel, grupul rus va ajunge la egalitate cu Exxon, cea mai mare companie petrolieră din lume.