Lucruri pe care ar trebui să le ştii despre GLUTEN

Glutenul este din ce în ce mai folosit în panificaţie. Inclusiv în România, puţine produse comercializate în magazine nu conţin gluten. Intoleranţa la această substanţă poate să fie fatală în unele cazuri. În străinatate sunt dezbateri aprinse pe tema utilizării acestei substanţe în produsele de panificaţie, iar tot mai mulţi oameni evită să consume produse ce conţin gluten.

RomaniaTV.net
10 apr. 2013, 16:49
Lucruri pe care ar trebui să le ştii despre GLUTEN

Medicul Arthur Agatston a vorbit pentru CNN despre trei amănunte foarte importante legate de GLUTEN pe care  trebuie să le cunoască orice om.

1. Glutenul este un complex de proteine, se găseşte în unele alimente procesate din cereale – grâu, secară, orz – şi în produsele de panificaţie, precum pâinea sau pastele făinoase.

Mai nou, glutenul poate fi întâlnit şi în anumite tipuri de ciocolată, în surimi, mezeluri, sos de soia, vitamine şi în diverse paste de dinţi.

Trebuie să ştiţi că gutenul este diferit de proteinele întâlnite în orez sau în carnea friptă la grătar.

 

2. Glutenul poate fi uneori o chestiune de viață și de moarte

Glutenul poate cauza îmbolnăviri grave, dar nu în cazul tuturor oamenilor. Există persoane care refuză să mănânce produse care conţin gluten pentru că au dezvoltat o intoleranţă psihologică faţă de aceste alimente, dar există şi oamenii care au o intoleranţă alimentară la gluten.

Circa 1% din populaţie suferă de celiachie, o boală care netratată devine foarte periculoasă şi poate cauza chiar şi moartea. În cazul bolnavilor de celiachie, consumul de gluten poate cauza probleme în zona intestinului subţire, poate determina tulburări de digesţie şi de absorbţie, de la diaree cronică şi crampe abdominale până la cancer.

Celiachia nu se vindecă. Boala odată apărută rămâne pe toată durata vieții. Pot dispărea în timp doar anticorpii și simptomele bolii, care însă reapar atunci când se consumă iar gluten.

Pentru că glutenul este folosit în panificaţie tot mai des în ultimii 50 de ani, este prematur să apreciem impactul glutenului asupra sănătăţii populaţiei.

Când persoanele cu sensibilitate crescută consumă alimente care conţin gluten, se declanşează simptome neplăcute precum dureri de stomac, arsuri la stomac, dureri articulare, dureri de cap, oboseala, insomnie.

Medicul Arthur Agatston spune că a constatat că eliminarea glutenului pentru câteva săptămâni și, treptat, reintroducerea acestuia este cel mai bun mod de a evalua răspunsul organismului uman la gluten. 

 

3. Persoanele care renunţă să consume produse cu gluten se îngraşă uneori

Unele persoane care exclud din alimentaţie produsele ce conţin gluten ajung de multe ori să devină supraponderale, chiar obeze. Motivul: ajung să consume produse alimentare fără gluten, dar nu conţinut ridicat de grăsimi saturate, zahăr, sodiu, sau „junk food”, produse cu conţinut glicemic ridicat, cu ingrediente rafinate precum făina de orez alb sau amidon.

Medicul vă sfătuieşte să consumaţi legume şi fructe, carne slabă, peşte şi carne de pasăre, orez sălbatic, cereale integrale, seminţe, fasole şi alte leguminoase, dar şi grăsimi sănătoase, precum ulei extra virgin de măsline sau ulei de canola.