Trei miniştri din guvernul interimar bolivian au demisionat

Miniştrii bolivieni ai economiei, muncii şi dezvoltării productive au anunţat luni seară demisia lor din guvernul interimar, cu mai puţin de o lună înainte de alegerile generale din această ţară andină, notează AFP.

RomaniaTV.net
29 sept. 2020, 03:00
Trei miniştri din guvernul interimar bolivian au demisionat

Ministrul economiei, Oscar Ortiz, a afirmat într-o conferinţă de presă că a fost obligat să demisioneze. „Ei au decis să numească altă persoană” (fostul ministru al planificării Branko Marinkovic), a declarat el, subliniind o serie de divergenţe cu guvernul preşedintei interimare Jeanine Anez.

Ministrul muncii, Oscar Mercado, şi-a anunţat demisia pe Twitter. „Cu satisfacţia datoriei îndeplinite, mi-am înaintat demisia”, a scris el.

Ministrul dezvoltării productive, Abel Martinez, a făcut la fel, fără ca numele înlocuitorului său să fie cunoscut deocamdată.

Oscar Ortiz a subliniat că dezacordul are legătură cu o decizie a guvernului de a restitui acţiuni ale companiei naţionale de electricitate Elfec unui fost acţionar privat, Cooperativa de Teléfonos din Cochabamba.

Compania a fost naţionalizată de fostul preşedinte de stânga Evo Morales în mai 2010.

Ministrul de interne, Arturo Murillo, a făcut cunoscut că „problema Elfec generează numeroase fricţiuni” în rândul guvernului.

Evo Morales a comentat pe Twitter că restituirea acţiunilor Elfec „este nu doar neconstituţională, ci constituie un atac grav împotriva lanţului de producţie şi distribuţie a electricităţii”.