Patru noi cazuri de coronavirus, confirmate în România. Numărul persoanelor infectate a ajuns la 29, se trece la scenariul al doilea

Alte patru cazuri de coronavirus au fost confirmate, marţi seară, în România. Este vorba despre un bărbat de 57 de ani, întors din Italia, care se află în carantină în Arad, de o femeie de 26 de ani din Hunedoara, despre un bărbat de 37 de ani internat la Spitalul de Boli Infecțioase din Reșița şi despre o femeie în vârstă de 47 de ani din Bucureşti. Numărul persoanelor infectate cu virusul COVID-19 a ajuns la 29. 

RomaniaTV.net
10 mart. 2020, 17:30
Patru noi cazuri de coronavirus, confirmate în România. Numărul persoanelor infectate a ajuns la 29, se trece la scenariul al doilea

UPDATE. Grupul de Comunicare Strategică raportează un nou caz de coronavirus în Bucureşti, o femeie de 47 de ani. „Femeia de 47 de ani din Bucureşti, care este cel de-al 29 caz confirmat de îmbolnăvire cu noul coronavirus, este contact cu pacientul care a fost internat la Spitalul Gerota”, afirmă sursa citată.

Femeia în vârstă de 47 de ani este al nouălea caz de coronavirus confirmat, marţi, în Capitală. 

Reamintim că, marţi, au mai fost confirmate opt noi cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus în Capitală. Trei dintre persoanele depistate pozitiv cu coronavirus sunt rude ale bărbatului în vârstă de 60 de ani, fost ofiţer MAI, anunţat luni cu coronavirus. Este vorba despre fiul, nora şi nepotul în vârstă de 3 ani al bărbatului confirmat cu coronavirus luni. Grav este şi că nora ofiţerului MAI este însărcinată în luna a 7-a. Tot marţi, Grupul de comunicare strategică a anunţat că pe lângă cei trei, alte cinci persoane care au călătorit în Israel, Germania și Marea Britanie au fost depistate pozitiv cu coronavirus.

În acest moment, numărul persoanelor infectate cu coronavirus în România a ajuns la 29.

Noi suspecţi de coronavirus, în România. Două femei şi un copil, luaţi cu izoleta

Pentru că numărul persoanelor infectate a trecut de 25, România trece în al doilea scenariu de răspuns la coronavirus.

„Se întreabă toată lumea ce înseamnă că am intrat în scenariul 2. Trebuie să înțeleagă lumea că nu s-a întâmplat nimic, decât că noi trebuie să facem niște pregătiri suplimentare în ceea ce privește rețeaua medicală, nu există alte consecințe”, a spus premierul interimar Ludovic Orban, la ședința de guvern din această seară.

„Scenariul 2 este o fază de transmitere sporadică în comunicate, deci suntem departe de ceea ce se întâmplă în Italia, Germania, Franța sau Spania”, a spus ministrul Sănătății, Victor Costache.

Conform informațiilor autorităților, primul scenariu implică între 0 și 25 de cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus. Următorul scenariu vizează îmbolnăvirea între 26 și 100 de persoane. Următorul scenariu se activează atunci când sunt între 101 și 2.000 de cazuri. Cel mai grav scenariu este cel în care vor fi confirmați peste 2.001 de bolnavi cu noul tip de virus.

„Anchetele epidemiologice vor fi mai extinse, fiindcă fiecare din aceste cazuri au contacți. Ne așteptăm la secții separate din spital care vor fi pentru coronavirus, ne așteptăm la limitarea unor intervenții chirurgicale care nu sunt absolut necesare, cele pentru niște boli cronice sau intervenții programate. Și ne așteptăm, efectiv, la un control la granița mai accentuat și pentru celelalte țări decât cele care sunt în acest moment în zona roșie sau zona galbenă”, a explicat secretarul de stat Nelu Tătaru.

Restricționarea totală a accesului în spitalul Gerota

În urma depistării unui pacient al Spitalului de urgență prof. Dr. Dimitrie Gerota ca fiind pozitiv la virusul COVID 19 facem următoarele precizări:

Bărbatul a fost internat în data de 5 martie a.c. cu simptomatologie total diferită față de definiția de caz pentru pacienții infectați cu noul coronavirus.

La 3 zile de la internare, pacientul a dezvoltat o simptomatologie respiratorie asociată cu febră, fapt ce i-a determinat pe medicii care îl aveau în observație  să solicite în data de 9 martie a.c. efectuarea unor teste serologice specifice pentru depistarea etiologiei infecțioase, inclusiv testul pentru Covid- 19.

Menționăm că probele au fost trimise la Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș, în jurul orei 14.30.

Citeşte şi Viceprimarul Capitalei avertizează: În trei zile Bucureştiul nu va mai face faţă epidemiei de coronavirus

Bărbatul în vârstă de 60 de ani, este ofițer în rezerva MAI și a fost stabil hemodinamic și respirator până la momentul transferului la Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș.

La momentul internării, pacientul a declarat și semnat în formularele de consimțământ că nu a călătorit în afara țării în ultimele 2 luni.

Spitalul a primit confirmarea pozitivării testului pentru prezența COVID 19 la ora 19.42 și imediat cazul a fost raportat către structurile de conducere ale M.A.I., conform metodologiei.

Pacientul a fost transferat în cursul nopții de 9 spre 10 martie a.c la Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș în vederea continuării investigațiilor și a tratamentului de specialitate.

Având în vedere perioada internării pacientului în Spitalul Gerota au fost dispuse următoarele măsuri:

– Restricționarea totală a accesului în spital;

– Efectuarea imediată a anchetei epidemiologice, cu identificarea tuturor contacților direcți;

– În prima parte a zilei de 10 martie a. c., toți contacții direcți au fost testați pentru Covid-19 la Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș și rămân sub supraveghere medicală și în izolare la domiciliu conform recomandărilor specialiștilor epidemiologici și infecțioși de la acest institut;

– Tot în data de 10 martie a.c. s-au recoltat probe și de la pacienții cu risc.