Trompeta lui Putin spune că România, care îşi cere tezaurul, vrea să-şi rezolve problemele economice pe spatele Rusiei. Medvedev: Pe „diverși idioți din Parlamentul European i-a apucat pofta”

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a afirmat pe Telegram că România, care cere să i se restituie tezaurul, dorește să-şi rezolve problemele economice pe seama Rusiei.

15 mart. 2024, 11:32
Trompeta lui Putin spune că România, care îşi cere tezaurul, vrea să-şi rezolve problemele economice pe spatele Rusiei. Medvedev: Pe „diverși idioți din Parlamentul European i-a apucat pofta”

UPDATE: Dmitri Medvedev spune că România nu va primi nimic de la Rusia și că rezoluția adoptată de Parlamentul European privind returnarea tezaurului nu va avea niciun efect la Moscova. Într-o postare de pe platforma VKontakte, vicepreședintele consiliului rus de securitate spune că „liderii europeni sunt idioți”, i-a înjurat pe români și a spus că „românii nu sunt o națiune, ci un mod de viață”.

„Ei bine, nici măcar nu știu cum să răspund la o asemenea obrăznicie”, a scris Medvedev pe platforma VKontakte, citată de Tass, unde a mai afirmat că Uniunea Europeană „a furat active rusești de 300 de miliarde de dolari și acum cere returnarea unui mărunțiș de aur la București”.

„N-am ce să spun în rusă, pot doar să-i trimit… Rezumând, duceți-vă la dracu”, a spus el referindu-se la români.

Vicepreședintele Consiliului de Securitate și-a continuat delirul și a spus: „Românii, după cum știți, nu sunt o națiune, ci un mod de viață”.

Medvedev i-a numit pe liderii europeni idioți, slabi și proști și a remarcat că decizia lor de a susține din nou cererile României a provocat nedumerire.

El a reluat versiunea Rusiei despre tezaur și a spus că, de fapt, România nu are nimic de primit, pentru că Moscova nu a cerut niciodată despăgubiri pentru acțiunile Bucureștiului în Rusia din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Medvedev și-a încheiat mesajul spunând că pe „diverși idioți din Parlamentul European i-a apucat pofta”.

Zaharova s-a arătat convinsă că țara noastră încearcă să pună pe umerii Rusiei „datoriile sale fantomă” vechi de un secol, ca să amelioreze starea dezastruoasă a economiei sale naţionale.

Aceasta a susţinut că datoriile României faţă de Rusia şi Uniunea Sovietică depăşesc, „potrivit calculelor experţilor”, de 20-25 de ori valoarea întregului tezaur românesc ce fusese predat Rusiei spre păstrare în anii 1916-1917.

Potrivit Komsomolskaia Pravda, care o citează pe Maria Zaharova (FOTO), în 1949, Moscova „i-a iertat României aproape toată datoria sa pentru distrugerile provocate în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial”.

Publicaţia rusă mai scrie că în 2022 România a cerut Rusiei plata a 4 miliarde de euro în contul tezaurului său.

Parlamentarii europeni au cerut joi dimineaţă la unison, în cadrul unei dezbateri emoţionale din plenul Parlamentului European, la Strasbourg, ca Rusia să returneze integral tezaurul României şi ca executivul UE şi alte instituţii europene abilitate să facă tot posibilul pentru a sprijini acest demers.

Dezbaterea, la care au participat în majoritate covârşitoare eurodeputaţi români, a reprezentat prima punere pe tapet în Parlamentul European a chestiunii tezaurului României însuşit ilegal de Rusia.

Citeşte şi: Macron a stricat prietenia cu Putin şi avertizează că Moscova „a înăsprit tonul”: „Dacă Rusia învinge în acest război, credibilitatea UE va fi redusă la zero”

Traian Băsescu spune că tonele de monede de aur sunt mult mai valoroase decât lingourile de aur, deoarece sunt vechi de sute de ani și, implicit, mult mai valoroase. Piese au „o valoare greu de cuantificat, în momentul de față”, spune Traian Băsescu.

„Aș vrea să corectăm niște lucruri despre ce știu românii despre tezaur. Tezaurul acesta a avut două componente, una legată de lucrări de artă, de documente de arhivă, de documente istorice, de documente bisericești. A fost așa-numita, să zicem, de către mine, „arhiva civilă” și partea de arhivă a Băncii Naționale a României, care a însemnat rezerva de aur a României, plus bijuterii ale coroanei. Rezerva de aur a României constă din 91,5 tone de aur fin în monede, în cea mai mare parte”, a spus Traian Băsescu.

„De ce trebuie specificat că e vorba de monede? Pentru că valoarea e mult mai mare decât a aurului în lingouri. Sunt monede de valoare cu vechime de 300, de 400, de 500 de ani, de 100 de ani, deci sunt monede vechi. De aceea cele 91,5 tone de aur fin reprezintă o valoare greu de cuantificat în momentul de față, pe o piață în care au aurul joacă sus și jos”, a mai spus fostul președinte al României.

Potrivit fostului președinte, mai există un document prin care guvernul țarist de la momentul la care s-a făcut predarea a garantat transportul, depozitarea și returnarea acestui tezaur, inclusiv a rezervei de aur.

„Din păcate, au venit bolșevicii după Primul Război Mondial și nu s-au mai ținut de cuvânt, deși au returnat și ei, așa cum vă spuneam, ceva obiecte de artă”, a mai spus Traian Băsescu.

Fostul șef al statului a mai amintit și de momentul în care a discutat cu Putin despre tezaur. Răspunsul președintelui rus ar fi fost, potrivit lui Băsescu: „Mi-a spus că nu se găsește”.

Citeşte şi: Șocant! Condimente cu resturi de insecte, mucegai sau plumb, găsite în rafturile supermarketurilor. Agenția pentru Standarde Alimentare trage un semnal de alarmă