Trucul care a uimit toate gospodinele. Iată cât trebuie să fierbi de fapt mălaiul ca să faci cea mai bună mamăligă din lume!

Mămăliga este unul dintre cele mai iubite preparate tradiționale de mâncare din România. Considerată pe vremuri mâncare a țăranilor, este des folosită ca substitut pentru pâine sau ca aliment de bază în perioadele de vară când munca grea efectuată la câmp nu mai permite prepararea pâinii de casă și în zonele rurale sărace.

22 iul. 2021, 20:30
Trucul care a uimit toate gospodinele. Iată cât trebuie să fierbi de fapt mălaiul ca să faci cea mai bună mamăligă din lume!

Trucul care a uimit toate gospodinele! Aceasta era folosită în perioada premergătoare industrializării dată fiind ușurința cu care se prepară, comparativ cu pâinea.

Trucul care a uimit toate gospodinele. Iată cât trebuie să fierbi de fapt mălaiul

În perioada modernă, preocuparea pentru alimentația diversă și sănătoasă făcând obiectul a numeroase cercetări, știința alimentației consideră mămăliga ca având un aport bogat de vitamine, aceasta fiind recomandată mai ales persoanelor suferinde de boli de plămâni, afecțiuni ale căilor respiratorii, anemicilor, etc.

În mod tradițional, mămăliga este gătită din apă fiartă, sare și făină de porumb într-un vas de fontă cu o formă specială denumit ceaun. Preparată în stilul țărănesc și folosită în loc de pâine, mămăliga este mai densă decât polenta italiană până la a putea fi tăiată în bucăți asemenea pâinii. Când este gătită în alte scopuri, mămăliga poate fi mai moale, câteodată aproape de consistența terciului.

Citeşte şi: Nu face această greşeală în bucătărie. Toate gospodinele trebuie să ştie asta când pregătesc mămăliga!
Trebuie să ştii că există un mod prin care poţi găti acest preparat perfect. Astfel, cum ai pus apa la fiert, adaugă și un vârf de cuțit de sare și un praf de făină de mălai în apă. După ce dă în fiert, adaugă și restul de mălai. Nu aștepta până când apa clocotește nervos, altminteri se pot forma cocoloașe. Pentru a obține o mămăligă fină, ai grijă să nu torni tot mălaiul dintr-un foc, ci treptat, în ploaie. Amestecă mămăliga pe tot parcursul fierberii pentru a se prepara termic unifort, dar și pentru a evita ca aceasta să se lipească de vas.

Dacă folosești mălai de țară, acesta trebuie fiert cu 15 minute mai mult față de mălaiul regăsit în rafturile magazinelor. Imediat cum mămăliga e gata, scoate-o pe un tocător de lemn. Argumentul este că acesta va absorbi excesul de apă din preparat și va împiedica ridicarea aburilor din mămăligă. În cele din urmă, pentru a împlini toți pașii de odinioară, ia o ață și tai-o după bunul plac, apoi împarte cu familia.

Citeşte şi: Aşa se prepară mămăliga perfectă. Trucul cu care nu vei da greş niciodată şi nu vor fi cocoloaşe!