O mămăligă delicioasă prepara regretatul bucătar Radu Anton Roman. Acesta furase secretul preparării mămăligii de la ciobanii de la stână. Cunoscutul bucătar a publicat, apoi, rețeta în cartea sa „Bucate, vinuri și obiceiuri românești”.
Radu Anton Roman are două rețete pentru o mămăligă „gutuie tânără” și pentru mămăligă „bolovan de pârâu”.
Pentru a prepara o mămăliguță fix așa cum o fac ciobanii, ai nevoie de următoarele ingrediente:
Mod preparare pentru modelul gutuie tânără: „Se pune apa cu sare la fiert în ceaun, se presară ploaie un pumn de mălai. Când clocoteşte se varsă mălaiul dintr-o dată: va forma un fel de moviliţă spălată de valuri fierbinţi. Acum e timp destul să fiarbă încetişor, preţ de vreun ceas, să se umfle bine făina şi să se-ncingă.
Citeste si Rețetă de ghiveci călugăresc. Radu Anton Roman a dezvăluit secretul: „Te face de lingi cratița”
„După ce-a trecut ora ce-am spus, se amestecă vârtos, vreme destulă şi cu nădejde. Ciobanii fac aşa: unul ţine ceaunul, celălalt învârte făcăleţul. Dacă s-a-ntărit de nu se mai poate mişca „mestecăul“, se-ndeasă mămăliga spre fundul ceaunului şi se niveleaza.
Apoi se mai pune ceaunul un pic pe foc iute, să se desprindă fiertura de fund (ies aburi, fâsâie şi se infoaie). Se răstoarnă pe un ştergar sau un fund de lemn și se taie cu ața subţire şi tare”, scria regretatul Radu Anton Roman în cartea sa.
Ingredientele pentru mămăliga bolovan de pârâu:
„Se fierb ingredientele, dar numai o jumătate de ora (de aia şi sunt mai mici cantităţile). Totul e o problemă de forţă bărbătească, va ieşi şi mai vârtoasă, ceea ce nu-i strică unei mămăligi ce nici nu explodează şi mai şi participă la bogatul lexic al insultelor noastre mioritice”, explică bucătarul în cartea „Bucate, vinuri și obiceiuri românești.