Trucul pe care orice gospodină trebuie să îl știe. Iată cum poți decoji mai ușor prunele pentru gem!

A venit sezonul în care orice gospodină își pregătește cămara pentru iarnă. Printre alimentele nelipsite se află și gemul de prune, care e o adevărată delicatese.

10 nov. 2021, 18:30
Trucul pe care orice gospodină trebuie să îl știe. Iată cum poți decoji mai ușor prunele pentru gem!

Trucul pe care orice gospodină trebuie să îl știe. Există o metodă prin care putem pregăti mult mai ușor prunele pentru gem și le putem îndepărta coaja într-o clipită.

Trucul pe care orice gospodină trebuie să îl știe. Iată cum poți decoji mai ușor prunele pentru gem!

Gemul de prune este cu atât mai bun cu cât coaja fructelor nu există. Iată cum poți scăpa de această problemă în doar trei pași simpli.

– Pregătește un recipient cu deschidere largă cu apă și las-o să dea în clocot. Crestează fiecare prună cu câte o cruce adâncă la vârf și pune prunele în apa fiartă. Lasă-le să fiarbă doar vreo 2 – 3 clocote. Dacă fructele sunt mai tari, le poți lăsa puțin mai mult timp.

-Imediat ce ai oprit focul, scoate prunele fierbinți cu o spumieră și pune-le într-un bol cu apă și gheață. Se vor răci instantaneu, iar trecerea rapidă de la fierbinte la rece te va ajuta să desprinzi coaja ușor.

-Curăță coaja cu ajutorul unui cuțit și apoi taie-le în jumătăți să scoți sâmburii. Fructele fără coajă se pun într-o oală mare cu zahăr și se pregătesc pentru gem.

Ingrediente:
-10 kg prune fără sâmburi
-1 kg zahăr
-1 lămâie de mărime medie

Citește și: Silvoița, un secret de generații al bucătăriei românești. Cum se prepară delicatesa tradițională supranumită „mierea prunelor”
Poti începe prin a alege prune nu foarte coapte, dar nici foarte tari. Ai nevoie de fructe fără pete, dar cărnoase. Apoi, spală-le, apoi scoate-le sâmburii. Pune un strat de prune în oală, apoi o mână de zahăr, alt strat de prune, iar zahăr şi tot aşa până la final. Lasă-le peste noapte, ca să se macereze puţin coaja.

După care, a doua zi pune prunele la fiert, la foc mic.
Ai grijă să amesteci des în oală, ca să nu se prindă de fundul ei şi să nu se afume. Pentru aromă, dacă vrei, cu circa 30 de minute înainte de a opri focul, taie mărunt o lămâie, cu tot cu coajă, şi pune-o în gem.

Citește și: Cea mai delicioasă rețetă de găluște cu prune. Trucul cu care orice gospodină dă pe spate întreaga familie!