Trucul pe care trebuie să-l știe toate gospodinele! Cum faci omleta pufoasă cu bicarbonat de sodiu

Omleta este unul dintre acele feluri de mâncare care sunt înșelător de simple. Omleta poate fi fie o masă rapidă în familie, fie un brunch elegant pentru companie, în funcție de ce aveți nevoie în acel moment. Cele mai bune omlete sunt ușoare, delicate și pufoase, cu doar o câteva pete aurii.

14 mart. 2022, 21:54
Trucul pe care trebuie să-l știe toate gospodinele! Cum faci omleta pufoasă cu bicarbonat de sodiu

Pentru  a face o omletă pufoasă este nevoie de îndemânare și un grad de concentrare care nu este întotdeauna ușor de adunat. Atunci când timpul nu, se poate apela la un truc simplu, adăugând praf de copt sau bicarbonat de sodiu.

Cum faci omleta pufoasă cu bicarbonatul de sodiu

CITEȘTE ȘI: Reţetă sarmale de post. Ingredientul secret care le face delicioase

Bicarbonatul de sodiu și praful de copt pot crea „buzunare” de aer în ou. Bicarbonatul de sodiu este alcalin, iar ouăle sunt ușor acide.  O cantitate mică de bicarbonat de sodiu poate reacționa la aciditatea din ouă, producând bule de dioxid de carbon care fac omleta pufoasă. Dacă folosești prea puțin, omleta nu se umfla, iar dacă folosești prea mult, ouăle vor avea gust de sifon. Praful de copt este mai ușor, pentru că poți folosi mai mult și nu se bazează pe aciditatea ouălor.

CITEȘTE ȘI: Rețetă simplă de tort cu cocos și nucă. Cum să prepari în câți va pași un desert delicios

Există suficientă aciditate naturală într-o omletă de trei ouă pentru a reacționa cu aproximativ o optime de linguriță de bicarbonat de sodiu, ceea ce majoritatea rețetelor numesc „un vârf de cuțit”. Este greu de măsurat cu exactitate, așa că unele rețete cer câteva picături de suc de lămâie pentru a neutraliza orice exces de bicarbonat de sodiu.

Praful de copt poate fi mai simplu de lucrat, pentru că se folosește mai mult din el și cantitățile mai mari sunt mai ușor de măsurat. O jumătate de linguriță de praf de copt va face pufoase trei până la șase ouă atunci când acestea sunt gătite.

Bicarbonatul de sodiu (NaHCO3) este un compus chimic anorganic care face parte din categoria sărurilor. Denumirea științifică este hidrogenocarbonat de sodiu. Denumirea de bicarbonat de sodiu trebuie considerată o denumire uzuală, fără pretenții științifice. Acesta ajută la eliminarea arsurilor la stomac, îndepărtarea mătreții, în chimioterapie, reprezintă un aditiv pentru protejarea rinichilor utilizat intravenos ca alcalinizant, în bolile astmatice care pun viața în pericol la copii, mușcături de insecte, mâncărime, la tratamentul pielii, este eficient împotriva spasmelor stomacului, dar dozat cu grijă, deoarece bicarbonatul de sodiu poate provoca sughițuri, eructații și insomnie.