Trupul lui Alexei Navalnîi a fost predat mamei sale, la mai bine de o săptămână de la moartea sa

Trupul neînsuflețit al lui Alexei Navalnîi a fost predat mamei lui, a anunțat purtătoarea de cuvânt a liderului opoziției ruse, Kira Yarmysh.

24 feb. 2024, 22:57
Trupul lui Alexei Navalnîi a fost predat mamei sale, la mai bine de o săptămână de la moartea sa

Kira Yarmysh, purtătoarea de cuvânt a lui Alexei Navalnîi, a precizat că nu știe dacă autoritățile ruse vor permite ca o înmormântare să aibă loc „cum dorește familia și așa cum merită Alexei”.

Decesul lui Alexei Navalnîi a fost anunțat în data de 16 februarie. Din acel moment, trupul neînsuflețit al acestuia a fost ținut de autoritățile ruse care au amenințat chiar că-l vor îngropa pe teritoriul coloniei penitenciare în care a murit.

Mama liderului opoziției ruse, Liudmila Navalnaia, a acuzat autoritățile că au amenințat-o şi că vor să-i îngroape fiul în secret pentru ca susţinătorii lui Alexei Navalnîi să nu-şi poată lua rămas bun de la cel considerat „inamicul nr. 1 al preşedintelui Vladimir Putin”.

Citește și Sorin Grindeanu dezvăluie deja candidatul „comun”: „Vom da viitorul preşedinte al României, pe Marcel Ciolacu. Anul acesta vom câştiga toate alegerile”

Iulia Navalnaia, văduva lui Alexei Navalnîi, le-a cerut autorităților ruse „să elibereze” trupul neînsuflețit al acestuia pentru înmormântare și l-a acuzat pe președintele rus Vladimir Putin că este „demonic”.  Într-un videoclip de șase minute postat pe YouTube, Navalnaia l-a acuzat pe Putin că ține „ostatic” cadavrul soțului ei și a pus sub semnul întrebării credința creștină, adesea mărturisită a lui Putin. În videoclip, Iulia Navalnaia a susținut că Putin este personal responsabil pentru ce se întâmplă și că-l „torturează” pe Navalnîi și după moarte, așa cum a făcut-o în viață.

„Știam deja că credința lui Putin este falsă. Dar acum o vedem mai clar ca niciodată”, a spus Navalnaia, adăugând că „niciun creștin adevărat nu ar putea face ceea ce face acum Putin cu trupul lui Alexei”.

„Dați-ne înapoi trupul soțului meu. Vrem să ținem o slujbă de înmormântare și să-l înmormântăm într-un mod uman, în pământ, așa cum se obișnuiește în creștinismul ortodox”, a mai spus ea.

Aliaţii liderului opoziţiei ruse Alexei Navalnîi, mort în circumstanţe suspecte în urmă cu o săptămână într-o colonie penitenciară dincolo de Cercul Polar, au lansat o campanie pentru ca autorităţile să-i predea trupul cât mai repede posibil familiei sale, care acuză Kremlinul că plănuieşte să-l înmormânteze în secret pe opozantul rus.

Citește și Mircea Geoană, prima reacţie după zvonurile privind alipirea Transnistriei la Rusia: „În Ucraina, se joacă securitatea europeană și a Republicii Moldova”