Tudorel Toader, despre cazul jurnalistului turc: Procedura extrădării, de competenţa organelor judiciare

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader afirmă, după ce europarlamentarul Cristian Preda i-a cerut să oprească extrădarea jurnalistului turc Kamil Demirkaya, că procedura extrădării este de competenţa organelor judiciare, întrebându-se dacă autorul solicitării cunoaşte "acest aspect elementar" şi spunând că nu crede că autorul solicitării îi cere să încalce independenţa autorităţii judiciare.

RomaniaTV.net
06 dec. 2018, 06:59
Tudorel Toader, despre cazul jurnalistului turc: Procedura extrădării, de competenţa organelor judiciare

„Cristian Preda îmi cere să opresc procedura de extrădare a unui jurnalist turc! În condiţiile legii, procedura extrădării este de competenţa organelor judiciare. Autorul solicitării nu cunoaşte acest aspect elementar?”, scrie Tudorel Toader pe Facebook.

Postarea sa are şi un post scriptum: „Nu cred că autorul solicitării îmi cere să încalc independenţa autorităţii judiciare. Nu cred că autorul solicitării are cunoştinţă de cazuri în care ministrul Justitiei a stopat proceduri judiciare”.

Citeşte şi:  Iohannis, despre ziaristul turc reţinut: Nu aş vrea să comentez acum această chestiune, dar sunt informat, ca totul să meargă legal

Ziaristul turc Kamil Demirkaya, angajat al publicaţiei Zaman România, a fost ridicat miercuri dimineaţă de acasă, în baza unui mandat de extrădare emis la ordinul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, potrivit informaţiei publicate pe site-ul zamanromania.ro. El a fost audiat de Parchetul Curţii de Apel Bucureşti şi pus în libertate.

„La ordinul lui Erdogan, procuratura din Antalya a emis un mandat de arestare, ziaristul fiind acuzat că este membru al mişcarii Gulen. Guvernul turc a trimis autorităţilor române mandatul de extrădare pentru Demirkaya, iar miercuri dimineaţă ziaristul a fost ridicat de acasă şi dus la sediul Poliţiei Române”, scria Zaman România.

Europarlamentarul Cristian Preda a cerut Ministerului Justiţiei să oprească procedura de extrădare a ziaristului turc.

„Le-am scris tuturor membrilor grupului socialist din PE să blocheze ceea ce tovarăşii lor de drum de la Bucureşti sunt pe cale să facă împotriva libertăţii presei”, a mai anunţat Preda.

Preşedintele Klaus Iohannis a spus, miercuri, că nu vrea să comenteze acum, dar că este informat în legătură cu problema legată de ziaristul turc Kamil Demirkaya.