Tudorel Toader pregăteşte OUG care să-i permită să desemneze candidatul României pentru Parchetul UE

Publicat: Sâmbătă, 16 Februarie 2019 11:19 // Actualizat: Sâmbătă, 16 Februarie 2019 15:13 // Sursa: romaniatv.net

Ministrul Justiției vrea să stabilească prin ordonanţă de urgenţă procedura de desemnare a procurorului european din partea României, potrivit unui proiect transmis la Consiliul Superior al Magistraturii. Proiectul prevede că ministrul Justiţiei face lista de propuneri, după o selecţie făcută de o comisie. Fiecare țară din cele 22 de state europene care participă la proiect va desemna un procuror care va activa în structura centrală a instituției, iar Tudorel Toader propune ca o comisie pe care el o prezidează să selecteze propunerea ţării noastre.

Comisia de selecție va fi desemnată de ministrul justiției și va avea patru membri pe lângă cel care o va conduce (Tudorel Toader). Din această comisie de selecție ar urma să facă parte un reprezentant al Parchetului General, desemnat de procurorul general al României, un reprezentant al Consiliului Superior al Magistraturii, desemnat de plenul acestei structuri, și de asemenea doi specialiști în cooperare internațională în materie penală, care la rândul lor vor fi propuși de ministrul justiției, Tudorel Toader, informează Digi24.

Potrivit proiectului de Ordonanță de Urgență, pentru care Tudorel Toader cere avizul CSM, ministrul justiției desemnează trei candidați în numele României în vederea numirii de către Consiliul Uniunii Europene în funcția de procuror european. Candidații în numele României sunt selectați apoi în urma unui interviu în fața comisiei de selecție prezidate de ministrul justiției.

La comisia de selecție își vor putea depune candidaturile procurorii sau judecătorii români care vor să ocupe o funcție de procuror european și să facă parte din Colegiul acestei noi structuri a Uniunii Europene. Va avea loc un interviu la Ministerul Justiției, și, potrivit proiectului de OUG, vor fi înaintate trei propuneri din partea României.

Acest proiect de OUG vine în contextul în care la finalul anului trecut, Ministerul Justiției a făcut o serie de dezbateri publice, dar pe un proiect de lege la momentul respectiv, lege care nu a mai ajuns în plenul Parlamentului pentru a fi discutată.

Deja pentru şefia Parchetului European este favorită Laura Codruţa Kovesi, fosta şefă a DNA, dar pentru această funcţie candidaturile sunt independente, în baza unor criterii de selecție, și nu sunt propuse de statele membre.

loading...
2 Comenteaza // Vezi comentarii
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
17 feb 14:41
Răspunde | Votează email 0 email
Gogu
Nu sunt un sustinator al lui Dragnea. Dar, in cazul in care nu se respecta algoritmul de alegere a Procurorului European sau daca Germania si Franta isi retrag candidatii, devine CLAR pentru toata lumea de aceasta data, ca se urmaresc alte scopuri. De altfel, o continuare a neregulilor si ilegalitatilor facute de KOvesi la DNA. A DOSIT dosarele EADS (Franta si Germania, avantajate), Microsoft (SUA), ALRO, Flota, Rapirea jurnalistilor si MULTE alte dosare de Mare Coruptie, ocupandu-se de gainarii si de inlaturarea adversarilor politici prin DOSARE FABRICATE, precum si distrugerea Societatilor economice romanesti in favoarea Multinationalelor (favorizate, de exemplu, si de Ciolos, cu contracte ilegale prevazute in Raportul Curtii de Conturi). Daca acestea amintite mai sus se vor intampla, propun (impreuna cu multi alti cunoscuti) sa se faca un Referendum, prin care sa se constate daca romanii mai agreeaza actuala conducere UE si directia ei oculta. Se stie de multi ani adevarul, dar e bine sa coboare toti cu picioarele pe pamant. Pana acum, multi n-au fost la vot nici la nivel european (ceea ce i-a incurajat pe Papusari), dar daca vor merge la Europarlamentare, vor fi surprize (doar) pentru unii.
16 feb 16:18
Răspunde | Votează email 0 email
rupp
pentru că puteți vedea că această întrevedere este politică este într-adevăr de un avocat maffia nimic altceva să se aștepte că este o teamă pură dacă nu puteți opri realitatea
1
EUR
4.7274
RON
19 Aug
noapte 15 °
zi 32 °
Ultimele joburi adaugate
24 H