Tulpina braziliană de COVID, mai periculoasă decât varianta originală. Avertismentul cercetătorilor: Este deosebit de îngrijorător

Potrivit studiilor făcute de oamenii de ştiinţă, tulpina braziliană de COVID este de 2,5 ori mai contagioasă decât varianta originală şi mai rezistentă la anticorpi. Cercetătorii au descoperit mutații în regiunea de vârf a virusului care este utilizat pentru a intra și a infecta celulele.

21 apr. 2021, 16:42
Tulpina braziliană de COVID, mai periculoasă decât varianta originală. Avertismentul cercetătorilor: Este deosebit de îngrijorător
Tulpina braziliană de COVID, mai periculoasă decât varianta originală. Avertismentul cercetătorilor: Este deosebit de îngrijorător

Tulpina braziliană de COVID, mai periculoasă decât varianta originală. Potrivit oamenilor de ştiinţă, varianta braziliană de coronavirus P1 suferă mutaţii în moduri care ar putea să o faca mai capabilă să se sustragă anticorpilor, devenind mai rezistentă la vaccinurile care vizează proteina spike.

Tulpina braziliană de COVID, mai periculoasă decât varianta originală

„Credem că este un alt mecanism de evadare pe care virusul îl creează pentru a sustrage răspunsul anticorpilor”, a declarat Felipe Naveca, unul dintre autorii studiului, potrivit AlephNews. 

Acesta a mai precizat că modificările par să fie similare cu mutațiile observate în varianta și mai agresivă a Africii de Sud, împotriva cărora studiile au arătat că unele vaccinuri au redus substanțial eficacitatea.

„Acest lucru este deosebit de îngrijorător, deoarece virusul continuă să accelereze în evoluția sa”, a adăugat el.

Citeşte şi Vaccinurile Pfizer şi Sinovac neutralizează tulpina braziliană a COVID. Anunţul făcut de specialiştii din Sănătate!

Potrivit studiilor făcute de oamenii de ştiinţă, varianta braziliană P1 este de 2,5 ori mai contagioasă decât coronavirusul original și mai rezistentă la anticorpi. Tulpina, care a devenit rapid dominantă în Brazilia, este considerată a fi un factor important al celui de-al doilea val masiv care a adus numărul de morți al țării la peste 350.000.

Varianta braziliană a coronavirusului afectează tot mai mult persoanele mai tinere. Potrivit datelor din spitale, în luna martie mai mult de jumătate dintre pacienții aflați în terapie intensivă aveau vârsta maxim 40 de ani.

Ester Sabino, om de știință de la facultatea de medicină a Universității din Sao Paulo, susţine că mutaţiile variantei P1 nu sunt deloc surprinzătoare, având în vedere ritmul rapid de transmitere.

„Dacă aveți un nivel ridicat de transmisie, așa cum aveți în prezent în Brazilia, riscul de noi mutații și variante crește”, a spus Ester.

Până în prezent, vaccinurile, precum cele dezvoltate de AstraZeneca și Sinovac din China, s-au dovedit eficiente împotriva variantei braziliene, dar Sabino a spus că alte mutații ar putea pune acest lucru în pericol.

„Este o posibilitate reală”, a spus ea.

Citeşte şi Tulpina braziliană, cea mai periculoasă mutaţie a coronavirusului, identificată în România. Este vorba despre două persoane din Bucureşti