Turcia îi cere Ungariei să închidă instituţii legate de lovitura de stat eşuată de la Ankara

Ungaria analizează o cerere a Turciei de a închide instituții locale suspectate de Ankara ca având legături cu ceea ce numește grupul terorist din spatele tentativei de lovitură de stat de luna trecută, a precizat vineri ministerul ungar de externe, citat de Reuters.

05 aug. 2016, 20:37
Turcia îi cere Ungariei să închidă instituţii legate de lovitura de stat eşuată de la Ankara

Ministerul de externe de la Budapesta arată că Turcia a cerut închiderea „unor instituții și organizații care funcționează în Ungaria despre care spune că sunt legate și furnizează sprijin intelectual și financiar organizației teroriste potențial asociate cu tentativa de lovitură de stat”.

„Autoritățile ungare vor lua măsuri împotriva instituțiilor în chestiune numai dacă orice legătură între instituții și terorism este dovedită fără echivoc”, afirmă declarația ministerului ungar de externe, remisă Reuters, și care nu identifică instituțiile vizate. Oficiali din ambasada Turciei la Budapesta nu au fost disponibili imediat pentru comentarii.

Mai mult de 60.000 de persoane din armată, sistemul judiciar, civil și educație au fost reținuți, suspendați sau plasați sub investigație după lovitura eșuată de stat din 15 iulie pentru care președintele turc Tayyip Erdogan îl învinovățește pe clericul Fethullah Gulen, stabilit în SUA, prin rețeaua sa globală de școli și afaceri, informează Agerpres.

Citeşte şi Cetăţeancă germană, reţinută în Turcia pentru presupuse legături cu mişcarea clericului Gulen

Epurarea declanșată de Ankara a determinat temerea în rândul aliaților occidentali că Erdogan folosește evenimentele pentru reprimarea disidenței. Turcia a emis un mandat de arestare pentru Gulen, care neagă însă orice rol în puciul eșuat.

Mișcarea „Hizmet” a lui Fethullah Gulen numără circa 2.000 de instituții educaționale în aproape 160 de țări, bazate pe o curriculă laică de învățământ în limba engleză. Ankara suspectează că aceste școli și alte afaceri legate de Gulen contribuie la finanțarea mișcării.

Kazahstanul a anunțat vineri că va expulza profesorii turci descoperiți ca având legături cu Gulen. Somalia a închis două școli Gulen și un spital, iar presiuni ale Turciei de închidere a unor instituții afiliate acestuia au fost semnalate din diverse țări, precum Germania, Kenya sau Indonezia.