Turcia: Magistraţii europeni cer eliberarea miilor de magistraţi arestaţi arbitrar după puciul eşuat

Asociația MEDEL - Magistrați europeni pentru democrație și libertate - solicită eliberarea miilor de judecători și procurori care au fost demiși în mod arbitrar și arestați de către guvernul turc, se arată într-un comunicat remis de Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR).

19 iul. 2016, 14:27
Turcia: Magistraţii europeni cer eliberarea miilor de magistraţi arestaţi arbitrar după puciul eşuat

Potrivit UNJR, după ce guvernul turc a eliminat și arestat mii de judecători și procurori, MEDEL a cerut tuturor instituțiilor europene „să condamne în cei mai duri termeni cu putință atacul brutal al autorităților turce îndreptat împotriva sistemului judiciar”.

De asemenea, magistrații europeni au cerut „eliberarea de îndată a miilor de judecători și procurori care au fost demiși în mod arbitrar și arestați cu încălcarea principiilor fundamentale ale statului de drept”. Conform UNJR, peste 2.700 de judecători și procurori au fost destituiți de guvernul turc, cu intenția declarată de a epura sistemul judiciar din țară.

„Eliminarea în doar câteva ore a unui sfert din judecătorii și procurorii din Turcia, urmată de arestarea multora dintre ei, sunt acțiuni specifice unui regim totalitar, nu unei democrații. Această acțiune împotriva judecătorilor și procurorilor vine după ce guvernul turc a desființat presa liberă și societatea civilă din țară”, au declarat magistrații europeni.

Citeşte şi Consiliul Europei condamnă arestările în masă din Turcia

În ultimii ani, arată sursa citată, MEDEL a ridicat în rapoartele sale nenumărate îngrijorări cu privire la declinul democrației în Turcia.
„Toate aceste avertizări, trimise instituțiilor europene, au fost ignorate, ceea ce a condus la crearea mediului propice pentru adoptarea unor măsuri arbitrare împotriva membrilor sistemului judiciar și pentru abolirea independenței sistemului judiciar. După eșecul loviturii de stat, toți liderii europeni și-au exprimat suportul pentru guvernul turc ales în mod democratic. Chiar și guvernele democratice, însă, trebuie să respecte statul de drept și drepturile fundamentale ale fiecărui cetățean”, mai spun magistrații europeni.

În opinia MEDEL, situația specială din Turcia nu justifică în niciun mod acțiunea de epurare a sistemului judiciar și arestarea a mii de magistrați. „Securitatea nu poate fi clădită nici pe încălcarea brutală a drepturilor fundamentale ori pe suprimarea independenței sistemului judiciar, nici pe tăcerea instituțiilor democratice internaționale care asistă pasive la astfel de devieri de la democrație”, mai declară MEDEL.

MEDEL și-a exprimat „deplina solidaritate cu judecătorii și procurorii din Turcia care apără valorile democrației, statul de drept, drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor și va lua toate măsurile necesare pentru a se asigura că magistrații reținuți sunt eliberați și se întorc în siguranță la familiile lor”.

Citeşte şi Armata Turciei: Majoritatea forţelor armate nu a avut legătură cu puciul eşuat

„Îi chemăm pe fiecare judecător și procuror să solicite guvernului sau să condamne lovitura de stat îndreptată de fapt împotriva sistemului judiciar și a democrației din Turcia”, a spus Gualtiero Michelini, președintele MEDEL, citat în comunicat.

MEDEL — Magistrats europeens pour la democratie et les libertes — este o organizație a judecătorilor și procurorilor europeni având ca și scop principal apărarea independenței justiției, a democrației și drepturilor omului. Organizația are 22 de asociații naționale din 15 țări europene, inclusiv Turcia.